André Breckx (87), voorzitter van Seniorenadviesraad in Knokke-Heist, overleden: “Hij zette zich decennialang in voor het verenigingsleven”

André Breckx, voorzitter van de Seniorenadviesraad in Knokke-Heist, is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. André was ook ondervoorzitter van de Vriendenkring Oud Kolonialen Knokke-Heist en van de Vriendenkring Voormalige Force Publique.

André Breckx ging als vrijwilliger in het leger en vertrok in mei 1959 naar de militaire basis in het Congolese Kitona. Precies een jaar later moest zijn bataljon in Ruanda-Urundi tussenkomen bij de eerste confrontaties tussen Hutu’s en Tutsi’s. Naar aanleiding van de opstand van “La Force Publique” was André verder betrokken bij de evacuatie-operaties van landgenoten via het toenmalige Usumbura. Toen de militairen in 1961 naar ons land terugkeerden, bleef hij echter in Burundi en baatte er tot 1968 een horecazaak uit. Daarna keerde hij terug naar België. Op 24 februari 2011 kreeg André in het stadhuis van Heist de herinneringsmedaille voor ‘Gewapende Humanitaire Operaties in Afrika in 1960? opgespeld door toenmalig burgemeester Graaf Leopold Lippens.

Eenmaal terug in Knokke-Heist was hij 20 jaar lang de uitbater van Le Petit Nice op het Rubensplein. Later baatte hij ook het cafetaria van het Cultuurcentrum Scharpoord uit. Maar vooral was hij zéér actief in het verenigingsleven. Zo was hij de voorzitter van de Seniorenadviesraad.

Rouwregister

“We zullen ons André altijd herinneren als een opgewekte en gedistingeerde gentleman die zich met veel engagement en volle overgave decennialang inzette voor het Knokke-Heistse verenigingsleven en de senioren in het bijzonder”, zegt het gemeentebestuur. “Hij was een warme mens met het hart op de juiste plaats die met zijn humor en inlevingsvermogen zich profileerde als de ideale gastheer op de vele succesvolle activiteiten van de Seniorenadviesraad.”

De uitvaartplechtigheid vindt plaats in aula De Golfbreker van Uitvaartzorg Bleyaert in de Kalvekeetdijk 181A op donderdag 8 augustus om 13 uur. In de hal van het Cultuurcentrum Scharpoord is een rouwregister geopend. (MM)

The post André Breckx (87), voorzitter van Seniorenadviesraad in Knokke-Heist, overleden: “Hij zette zich decennialang in voor het verenigingsleven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waterbedrijven: “onbekend welke gifstoffen in de Maas eindigen door verouderde vergunningen”

De Maas als bron van drinkwater van zeven miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen waar in het water terechtkomen. De lozing van industrieel afvalwater schaadt de waterkwaliteit van de Maas. Dat zegt RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven, maandag in haar jaarrapport over 2023.

Lees meer »

Stan zit in het buitengewoon onderwijs en is bijna twee uur onderweg naar school: “Hij valt in slaap tijdens de eerste les”

95 procent van de leerlingen van het buitengewoon onderwijs is maximaal negentig minuten onderweg naar school met de bus, beweerden De Lijn en de overheid vorige week nog. Je zal maar bij die andere 5 procent horen. Zoals Stan Deurinck uit Hove. Hij is bijna twee uur onderweg naar zijn school in Bornem, enkele reis. “Woensdag is hij tijdens de

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Tal van medaillekansen vandaag: Devos al zeker van brons, George kan Belgisch paralympisch record evenaren

Vandaag komen op de voorlaatste dag van de Paralympische Spelen in Parijs nog acht Belgen in actie, in vier sporten. De grootste medaillekansen zijn er voor dressuurrijdster Michèle George in de freestylecompetitie (graad V) en wielrenner Tim Celen in de wegrit (MT1-2). Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) is al verzekerd van minstens een bronzen medaille, maar hoopt zijn paralympische titel te

Lees meer »

Wekelijks tot 70 kilometer lopen, en toch één keer per week groot pak friet met satékruiden: zo viel Ian Thomas 30 kilo af

Liefst 30 kilo minder geeft de weegschaal aan. Zanger Ian Thomas (27) besloot zijn leven volledig om te gooien en onderging een indrukwekkende transformatie. “Sinds mijn verjaardag – op 30 april – dwing ik mezelf om elke dag naar de fitness te gaan. In het begin was dat niet makkelijk, maar inmiddels is het een verslaving”, vertelt hij aan HLN.

Lees meer »

Ontslagen Lotte Vermeir had binnen VRT statuut van klokkenluider

VRT-ceo Frederik Delaplace ontkende bij zijn toelichting aan de raad van bestuur over de ontslagen van Ricus Jansegers en Lotte Vermeir formeel dat één van hen het statuut van klokkenluider had. Dat klopt alvast niet, want de gewezen netmanager van Eén en Canvas stapte in de lente zelf met gevoelige info naar de adviseur integriteit en verkreeg een beschermd statuut,

Lees meer »

Veurnse stratenloop viert jubileum met halve marathon

De negende editie van de Veurnse stratenloop ‘Laat Mie Moar Lopen’ op vrijdag 13 september wordt een bijzondere editie, want de vereniging bestaat tien jaar. Daarom staat er een bijkomende discipline op het programma: de halve marathon.
The post Veurnse stratenloop viert jubileum met halve marathon appeared first on KW.be.

Lees meer »

Op de valreep dan toch een lijst van Vlaams Belang in Koekelare

De partij het Vlaams Belang kondigt op het laatste moment aan dat ze deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober in Koekelare. Dit nieuws werd bevestigd aan onze redactie en komt dus als een verrassing.
The post Op de valreep dan toch een lijst van Vlaams Belang in Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Op de Mercator met ex-directeur scholengroep Stroom Chris Vandecasteele: “Ik ben 60 jaar, maar wil nog lang niet op pensioen”

De start van het schooljaar verliep wat anders voor gewezen algemeen directeur Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom. Na een hectische tien jaar neemt hij even tijd voor zichzelf maar blijft het onderwijs trouw. “Ik heb een hele grote band met Oostende want ik was hier in mijn jeugd en bijna hele loopbaan actief”, zegt de gewezen topman van het GO!

Lees meer »

Lisa start met wenkbrauwbehandeling en laserontharing in Torhout: “Er komen ook wel eens mannen over de vloer”

In het pand in de Keibergstraat 186A waar een tijdlang een krantenwinkeltje heeft bestaan, heeft Lisa Pyfferoen (32) zopas haar zaak Luxe Brow Co ondergebracht, gespecialiseerd in wenkbrauwbehandeling en laserontharing. De plechtige opening heeft plaats op vrijdag 30 augustus van 17 tot 21 uur. Iedereen is er welkom voor een hapje en een drankje.
The post Lisa start met

Lees meer »

KIJK LIVE. We naderen de echte finale! Doet Evenepoel mee voor winst? Kijk als HLN-abonnee LIVE naar derde rit Ronde van Groot-Brittannië

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »