“We blijven met zóveel vragen achter”: vijf maanden geleden verdween Dirk uit Wenduine spoorloos tijdens wandeling op Azoren

Wat is Dirk Denis (54) overkomen? Het is een vraag waar zijn familie zó graag een antwoord op wil, maar al vijf maanden niet krijgt. “Wordt er nog gezocht? Hoelang hebben ze dat effectief nog gedaan? We weten het allemaal niet. We willen vooral afscheid kunnen nemen”, zucht zijn zus Rachella, die eerder dit jaar zélf naar de Azoren reisde om haar broer te zoeken. Tevergeefs, de man uit Wenduine is nog steeds spoorloos na een wandeling.

De hoop dat ze haar broer ooit nog levend zal terugzien, heeft ze al lang opgeborgen. Want hoe graag Rachella het ook zou willen, de realiteit is bikkelhard. Vijf maanden nadat haar broer verdween tijdens een wandeling op de Azoren is de kans dat hij nog leeft onbestaande. Maar rouwen? Neen, dat kan de familie van Dirk Denis (54) niet. Simpelweg omdat ze geen zekerheid hebben over zijn lot.

Kratermeer rondom oude vulkaan

We keren even terug naar 25 februari van dit jaar. Op een van de eilanden van de Azoren, São Miguel, was Dirk Denis, afkomstig uit Wenduine, bezig aan een wandeling rond Lagoa do Fogo. Dat is een kratermeer rondom een oude vulkaan, ingesloten door de kraterranden die met hun 950 meter ver boven het water uittorenen.

De West-Vlaming ging helemaal alleen op pad; hij is dan ook een echte avonturier. De omgeving staat niet meteen bekend als onveilig en toch liep het ergens fout. Dirk had die avond afgesproken met zijn Franse vriendin Cécile, die sinds oktober op het eiland woont.

Zij verklaarde aan de politie dat ze de Vlaming die bewuste zondag rond de middag afzette op een parking bij Lagoa do Fogo. Het laatste contact was om 20.30 uur, daarna loopt elk spoor dood.

“De blijvende onzekerheid en het feit dat we zó weinig weten, maken het voor ons allemaal heel moeilijk” – zus Rachella

“Is mijn broer verongelukt? Kwam hij ten val? Of liep hij verloren? Het blijven vijf maanden later allemaal vraagtekens”, vertelt zijn zus Rachella. Zij trok begin maart zelf naar de Azoren en zocht dagenlang de omgeving af.

“Eerlijk? Ik vertrok daarheen met het idee dat we Dirk snel zouden vinden en we samen terug naar huis zouden keren. We zouden gewoon het vliegtuig opstappen naar België. Daar was ik echt van overtuigd. Tot we daar aankwamen en er geen enkel spoor van Dirk was. Op dat moment begon het besef door te dringen, al was er nog steeds hoop.”

Die hoop slonk evenwel als sneeuw voor de zon. Zeker toen Rachella ter plaatse te horen kreeg dat de actieve zoekacties in het gebied stopgezet zouden worden, zonder dat haar broer gevonden was.

22-jarige dochter

“We zijn nu vijf maanden verder en sindsdien hebben we niets meer gehoord. Dat betekent dat ze Dirk niet gevonden hebben, dat is de enige zekerheid die we hebben. Maar hebben ze nog gezocht? Wordt er op een of andere manier nog gezocht? Dat weten we allemaal niet.”

“We hebben recent gevraagd of we het dossier kunnen inkijken. Misschien brengt dat duidelijkheid? Die blijvende onzekerheid en het feit dat we zó weinig weten, maken het voor ons allemaal heel moeilijk. In het bijzonder voor de 22-jarige dochter van Dirk”, aldus Rachella.

“Al zijn we wel blij dat we zelf naar de Azoren zijn gegaan om alles ter plaatse te bekijken en mee te helpen zoeken. Dat kunnen we onszelf nooit verwijten.”

Bewindvoerder

Ondertussen is door de vrederechter een bewindvoerder aangesteld om alle praktische zaken mee te regelen. Denk daarbij onder andere aan de financiële kwestie zoals doorlopende opdrachten van facturen.

“Dirk staat nu als vermist opgegeven. Dat Dirk nog leeft: daar kunnen en mogen we niet meer op hopen. Maar voor ons zou het een groot verschil maken moesten we ooit weten wat er precies is gebeurd en dat ze zijn lichaam vinden. Dan kunnen we tenminste afscheid nemen en het rouwproces écht starten”, besluit zijn zus. (MM)

The post “We blijven met zóveel vragen achter”: vijf maanden geleden verdween Dirk uit Wenduine spoorloos tijdens wandeling op Azoren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beslis mee over wie een winkel wint in Roeselare

Wie opent binnenkort zijn of haar droomzaak in de Ooststraat? Daar kan jij mee over beslissen. Breng van 3 tot 15 september jouw stem uit via participatie.roeselare.be/winjewinkel en bepaal mee wie ‘Win je winkel’ wint!
The post Beslis mee over wie een winkel wint in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Trio veroordeeld voor diefstallen bij sanitairgroothandel Van Marcke

Drie mannen zijn veroordeeld voor een reeks diefstallen in winkels van sanitairgroothandel Van Marcke. Ze krijgen celstraffen tot negen maanden effectief. In de winkels namen ze stiekem dure producten mee terwijl ze slechts iets goedkoop afrekenden aan de kassa.
The post Trio veroordeeld voor diefstallen bij sanitairgroothandel Van Marcke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oxfam Wereldwinkel Kortrijk organiseert opnieuw SWAP & Cocktails

Op zaterdag 5 oktober organiseert Oxfam Wereldwinkel Kortrijk in samenwerking met Stad Kortrijk, Howest en Maria’s corner terug een SWAP & Cocktails. Dit jaar gaat de SWAP door in de Deelfabriek in de Rijkswachtstraat, van 11 tot 17 uur. Van 16 september tot en met 28 september (en ter plaatse) kan jij jouw oude kledij binnenbrengen bij de deelnemende partners.<br

Lees meer »

Onze man keek naar ‘Kalm Waes’: “Het moet van zijn vergeten quiz geleden zijn dat Waes nog zo geruisloos passeerde”

Tom Waes (55) is een onverbeterlijke zenuwpees, en om dat euvel te tackelen stelt de presentator zich ten dienste van de wetenschap. In ‘Kalm Waes’ gaat hij tien dagen in een boshut wonen en zoekt hij bewust stresssituaties op. Een boeiend traject, maar niet over de gehele lijn. “Wat ‘Tomtesterom’-kameraden Pascal Braeckman en Nico Surings doen, is me voorlopig vreemd.”

Lees meer »

Jacques en Elisabeth vieren diamanten huwelijksverjaardag

Het echtpaar Jacques Vandenbulcke (85) en Elisabeth Betty Vandendriessche (89) werd naar aanleiding van hun diamanten huwelijksjubileum ontvangen op het stadhuis. Elisabeth is geboren in Brugge op 17 juli 1935. Zij genoot een opleiding boekhouding. Zij houdt van naaien en zingt in een koor. Jacques is geboren in Kortrijk op 23 maart 1939. Hij ging
The post Jacques en

Lees meer »

“Hier is een half museum verdwenen”: 5 levensgrote beelden van Mechelse kunstenaars gestolen op begraafplaats

Op de stedelijke begraafplaats in Mechelen hebben koper- en bronsdieven 5 levensgrote beelden en tal van andere, kleinere versieringen gestolen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en de stad Mechelen en de politie bevestigen het nieuws. In totaal zijn zo’n 50 grafzerken beschadigd. Tijdens de geplande rondleidingen langs de kunstwerken op Open Monumentendag komende zondag zal er aandacht zijn voor de

Lees meer »