Stranduitbater Christoph (54) zocht en vond vermist Brugs meisje (11) in Knokke-Heist

Bijna twee uur was er van een 11-jarig meisje uit Brugge geen spoor nadat ze woensdag in zee ging in Knokke-Heist. De hulpdiensten vreesden zelfs voor een rampscenario, tot een verlossend telefoontje kwam van stranduitbater Christoph Trio (54)… vijf kilometer verderop. Samen met zijn personeel en enkele klanten ging hij mee op zoek naar het meisje. “Plots zagen we haar opduiken. Ze was uitgeput en wou op een strandbedje gaan liggen”, doet Christoph het verhaal. “Dat we allebei West-Vlaams spraken stelde haar op een bepaalde manier gerust.”

Het was alle hens aan dek woensdagavond op het strand van Knokke-Heist. Een meisje (11) uit Brugge had er een dagje kust opzitten met haar ouders. Omstreeks 19.30 uur – de redders waren al weg en zwemmen is dan eigenlijk verboden – wil ze nog even in zee zwemmen. Haar papa stemt in en samen spreken ze een referentiepunt af: een strandcabine waar hij zou wachten ter hoogte van het Heldenplein. Alleen draait het anders uit. Het meisje gaat effectief in zee, maar eenmaal uit het water vindt ze haar papa niet meer terug.

Doemscenario

De vader slaat snel alarm wanneer zijn dochter niet terugkeert en meteen starten de hulpdiensten een grote zoekactie. Zowel op het water als aan land. Want of het meisje in het water was of niet: daar bestaat geen duidelijkheid over.

Op een bepaald moment, het moet omstreeks 21 uur zijn, begint ook bij de hulpdiensten het doemscenario op te duiken. Zeker omdat de duisternis snel nadert en het meisje ondertussen al anderhalf uur nergens meer gezien is. “Er is met man en macht gezocht naar haar en uiteindelijk heeft onze werking haar vruchten afgeworpen”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL), die de zoekactie op het strand mee volgde.

BIN-bericht

Met die werking doelt Morbee op het BIN-bericht dat woensdagavond werd verstuurd naar alle stranduitbaters in de kustgemeente. De boodschap: ze heeft lang bruin haar, draagt een groen badpak en is 11 jaar oud. Gevolgd door haar naam. Dat bericht verscheen ook op de gsm van Christoph Trio (54) van strandbar Famouz.

“Ik had de reddingshelikopter al enkele keren over en weer zien vliegen. Toen ik dat bericht kreeg en zag waarover het ging kwam het haar op mijn armen recht. Het is de nachtmerrie van elke ouder. Op zo’n moment gaan allerlei scenario’s door je hoofd. Zeker omdat ze al 11 jaar was. Ze kan toch gewoon iemand aanspreken, dacht ik. Meteen daarop heb ik mijn nog aanwezig personeel gevraagd om mee te zoeken. Ook enkele klanten aan hun cabine boden spontaan hun hulp aan.”

“Als strandbaruitbater is het onze taak om mee alert te zijn” – Christoph Trio

Die zoekactie levert aanvankelijk niks op. Het is pas wanneer ze nóg eens beginnen zoeken dat het meisje in de verte plots opduikt. “Ze was uitgeput en ging net op een strandbedje liggen”, zegt Christoph. “Ik sprak haar aan en vroeg of zij het meisje was waar de mensen naar op zoek waren. Ja, ik ben verloren gelopen, zei ze. Dat we allebei West-Vlaams spraken, stelde haar op een bepaalde manier gerust.”

“Ik belde meteen de politie om te zeggen dat ze terecht was. In de tussentijd kreeg ze een warme trui van een van onze klanten en gaven we haar wat dekens. Ze was effectief in zee gegaan, was nat en had het koud. Toen ogenblikken later haar ouders ter plaatse kwamen, vloeiden de traantjes. Het was een héél emotioneel weerzien.”

4,7 kilometer gestapt

Het meisje was nadat ze uit zee kwam, beginnen wandelen toen ze haar papa niet terugvond en stopte uiteindelijk pas 4,7 kilometer verder.

De ouders van het meisje toonden zich heel dankbaar. Al vindt Christoph het normaal dat hij en zijn team mee gingen zoeken. “Als je eigen kind verloren loopt, zou je ook willen dat mensen mee helpen zoeken. Als stranduitbater is het onze taak om mee alert te zijn. Ik ben vooral héél blij dat dit verhaal goed is afgelopen”, besluit Christoph. (MM)

The post Stranduitbater Christoph (54) zocht en vond vermist Brugs meisje (11) in Knokke-Heist is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Clairette en Roger zijn 50 jaar getrouwd

Clairette Ameele (68) en Roger Janssens (71) zijn inwijkelingen, maar wonen al sinds 1982 in de Sint-Godelievestraat. Roger is de vierde in een gezin van acht uit Snaaskerke, Clairette is afkomstig uit Ettelgem en heeft nog één zus en drie broers. Ze trouwden op 31 augustus 1974 in Ettelgem. Na het middelbaar gingen ze beiden
The post Clairette en

Lees meer »

Haar ex wachtte haar op met jerrycan van vijf liter benzine: meer details bekend over brutale aanval op olympische atlete Rebecca Cheptegei

Er zijn meer details bekend over de aanval op de Oegandese marathonloopster Rebecca Cheptegei (33). De olympische atlete ligt in kritieke toestand nadat ze door haar ex-vriend, en dus niet haar huidige partner, overgoten werd met benzine en in brand werd gestoken. Er werd op het landgoed waar zich een heftige ruzie zou hebben afgespeeld een jerrycan van vijf liter

Lees meer »

Laatste Vega-draagraket gelanceerd

In Kourou in Frans-Guyana is woensdagavond lokale tijd voor de laatste keer een Vega-draagraket gelanceerd. De lancering, die met een dag was uitgesteld, verliep volgens het lanceercentrum van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) volgens plan.

Lees meer »

Franse wijnoogst ligt nog lager dan verwacht

De wijnoogst in Frankrijk ligt waarschijnlijk nog lager dan een maand geleden werd verwacht. Nu gaat men uit van een productie van 39,3 miljoen hectoliter, of 18 procent minder dan vorig jaar, zo maakte het Franse ministerie van Landbouw vrijdag bekend. Een maand geleden werd de oogst nog op 40 à 43 miljoen hectoliter geschat.

Lees meer »

Op de Mercator met ex-directeur scholengroep Stroom Chris Vandecasteele: “Ik ben 60 jaar, maar wil nog lang niet op pensioen”

De start van het schooljaar verliep wat anders voor gewezen algemeen directeur Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom. Na een hectische tien jaar neemt hij even tijd voor zichzelf maar blijft het onderwijs trouw. “Ik heb een hele grote band met Oostende want ik was hier in mijn jeugd en bijna hele loopbaan actief”, zegt de gewezen topman van het GO!

Lees meer »

Basisschool Mandelbloesem overrompeld bij start schooljaar

De Oostrozebeekse basisschool Mandelbloesem heeft op een wel heel originele manier het schooljaar ingezet. De school van directrice Ilse Vervaeck telt zo maar eventjes 600 leerlingen, omringd door een team van 70 personeelsleden. “Voor de eerste keer waren de ouders welkom op de speelplaats bij het belsignaal. Voor ons een hele uitdaging”, opende schooldirecteur Ilse
The post Basisschool Mandelbloesem

Lees meer »

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan Congo

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Lees meer »

Noord-Korea heeft “20 tot 30 gezagsdragers geëxecuteerd” die schade door zware overstromingen niet konden voorkomen

Zware regenval teisterde eind juli het noordwesten van Noord-Korea. De daaropvolgende overstromingen kostten mogelijk het leven aan 1.500 mensen. Volgens de Zuid-Koreaanse zender ‘TV Chosun’ heeft het Noord-Koreaanse regime 20 tot 30 mensen geëxecuteerd in leidinggevende functies omdat ze er onvoldoende in geslaagd waren om de schade te beperken.

Lees meer »

Bondscoach junioren Serge Pauwels kijkt uit naar EK in eigen land

Serge Pauwels (40) kijkt als bondscoach van de Belgische junioren uit naar het komende EK en WK wielrennen. Met Bredenaar Corneel Vanslembrouck neemt hij zelfs een streekgenoot mee naar de Europese titelstrijd in Limburg.
The post Bondscoach junioren Serge Pauwels kijkt uit naar EK in eigen land appeared first on KW.be.

Lees meer »