Post Title

Bepaalde delen, zoals de zuidelijke helft van onze provincie kregen afgelopen nacht op enkele uren tijd even veel neerslag te verwerken als normaal in augustus. “Er vormde zich ook over bepaalde regio’s een multicelstorm. Het onweer en de regen trekken verder landinwaarts en geleidelijk aan wordt het in West-Vlaanderen vandaag droog”, zegt weerman Geert Naessens.

De voorbije nacht passeerde er een hevige storm met veel regen, bliksem en donder over West-Vlaanderen. In een groot deel van de Westhoek was er zelfs een tijdelijke stroompanne. “Op een nacht tijd viel er in bepaalde delen van onze provincie tussen de 50 en 70 liter water per vierkante meter. Dat gebeurde vooral in de zuidelijke helft van West-Vlaanderen. Dat is even veel of soms zelfs meer dan wat we normaal aan neerslag krijgen in augustus”, vertelt weerman Geert Naessens. (Lees verder onder de kaart)

“Je ziet op het kaartje duidelijk waar het zwaartepunt van het nachtelijke onweer zich bevond”, aldus weerman Geert Naessens. © waterinfo.net

Multicelstorm

“In het onweer vormde zich een mesoscale convective systems (MCS), wat we in het Nederlands ook wel een Multicelstorm noemen. Boven Frankrijk heeft zich de voorbije dagen een onweerachtig lagedrukgebied gevormd met zeer warme én zeer vochtige lucht. Daarin is dat ontstaan”, licht Naessens toe.

Deze multicelstrom breidt zich ‘s ochtends verder landinwaarts nog uit, maar later op de dag zal het oplossen. De onweerachtige zone zal dan richting Duitsland trekken met opnieuw buien. In West-Vlaanderen krijgen we een invoer van drogere en minder warme lucht van het hogedrukgebied op de Noordzee.

The post is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie zijn ‘Poepie’ en ‘Muis’, het ambulancierskoppel uit de nieuwe VRT-docureeks? “Terwijl we wachten, bespreken we of we ’s avonds videekes eten”

Ze noemen elkaar ‘Poepie’ en ‘Muis’. Zo kent het hele ambulancierswereldje hen en binnenkort ook heel Vlaanderen, want ze zijn het opvallendste stel collega’s uit de nieuwe VRT1-reeks ‘112 Hulp is onderweg’. Silke (29) en Julian (30) werden op de dienst spoedgevallen weerloos getroffen door een coup de foudre, trouwden én rijden elke dag samen uit met de ambulance. “Onderweg

Lees meer »

Hypotheekrente op laagste peil in bijna twee jaar

De hypotheekrente in België staat op het laagste niveau in bijna twee jaar. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door de rentebarometer van Immotheker/Finotheker, die dagelijks een vergelijking maakt van duizenden hypotheken in België.

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: Open Vld en Groen vragen audit

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »

Jager die ara doodschoot na bijna zes jaar procederen veroordeeld: “Eindelijk gerechtigheid voor Rambo”

De jager uit Deurne die in december 2018 een tamme, getrainde freeflying papegaai uit de lucht schoot in Malle, is vrijdag door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zijn wapen werd verbeurdverklaard, hij moet een geldboete betalen en de rechtsplegingskosten. De jager is nu zwaarder veroordeeld dan in eerste aanleg. “Mijn cliënt is enorm

Lees meer »

VRT-baas Frederik Delaplace maakt bleke indruk in Vlaams parlement: “Vaak zag je hem denken: ‘wat zit ik hier te doen?’”

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, heeft gisteren in de Commissie Media van het Vlaams Parlement warm en koud tegelijk geblazen. “Er is geen crisis”, zei hij over het tumult waarin de openbare omroep verkeert, maar tegelijk had hij het over “vertrouwen dat hersteld moet worden.” Hij gaf ook toe dat hij zelf beter moet communiceren. Onze journalist Sander

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar Ben Crabbé: “De weg naar Het Journaal was met Blokken geplaveid”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze week richt hij zich tot Ben Crabbé, die op donderdag 5 september een jubileum viert: precies 30 jaar geleden begon hij als presentator van Blokken. In die periode schreven trouwens heel wat West-Vlaamse kandidaten quizgeschiedenis.
Ben mag altijd antwoorden: [email protected]
The post Karl schrijft een brief naar Ben Crabbé: “De

Lees meer »

Canadese bezoekt Westende om gesneuvelde neef te herdenken

Op 12 september is het tachtig jaar geleden dat Canadese troepen Westende bevrijdden. Bij de laatste gevechten sneuvelden twee Canadese soldaten: Edgar Rivait en Douglas Lytle. Om een laatste groet aan haar neef Douglas te brengen, bezocht de Canadese Brenda Mann maandag Westende.
The post Canadese bezoekt Westende om gesneuvelde neef te herdenken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nagelnieuwe school Nest in Kuurne: “Gemaakt voor de volgende 100 jaar”

In Kuurne is de eerste schooldag er een wel heel speciale. De nieuwe school genaamd ‘Nest’ opende en geldt als het toonbeeld van de school van de toekomst. Er zijn 245 leerlingen ingeschreven in de gemeentelijke bassischool, die zowel kleuter- als lager onderwijs aanbiedt. “Het dossier sleepte lang aan, maar we zijn heel blij met de school.”, zegt directeur Phillip

Lees meer »