Politie komt met anti-drugscampagne naar Festival Dranouter: “Bij controles testen bestuurders vaker positief op drugs dan op alcohol”

In de zuidelijke Westhoek worden dit jaar een pak meer mensen betrapt op drugs achter het stuur. De politie lanceert nu een campagne op Festival Dranouter. “Omdat ons doelpubliek eerder bij de jongere mensen zit, maar natuurlijk gelden de regels voor iedereen.”

“In het volledig jaar 2023 werden in onze zone 147 rijbewijzen ingetrokken naar aanleiding van drugs achter het stuur. Dit jaar zijn we pas halfweg en we zitten we al aan meer dan 150 ingetrokken rijbewijzen. Een opmerkelijke stijging”, stelt Glenn Verdru, woordvoerder van de politiezone Arro Ieper die een nieuwe campagne lanceert. De slogan: drugs als je rijdt, altijd rijbewijs kwijt!

Straffen

“We zetten de gevolgen in de kijker als je betrapt wordt: de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor minstens vijftien dagen”, aldus Verdru. “Later moet je nog verschijnen voor de politierechtbank waar je nog een strengere straf riskeert, zeker als er sprake is van recidivisme. Het kan gaan om een rijverbod tot 5 jaar, in bepaalde gevallen zelfs een definitief rijverbod, en een potentiële boete tot 16.000 euro. Als je minder dan twee jaar een rijbewijs B hebt, word je extra bestraft. Je krijgt sowieso een rijverbod en als je opnieuw wil rijden, moet je mogelijk het theorie- en praktijkexamen opnieuw afleggen, al dan niet gekoppeld aan bijkomende medische en psychologische examens.”

Misvattingen

“Drugs achter het stuur is dus allerminst zonder gevolgen. Het is een absolute no-go en er geldt een volledige nultolerantie.” Met de campagne wil de politie ook misvattingen uitklaren. “Zoals de tijd die nodig is vooraleer cannabis of een ander verdovend middel uit het lichaam is. Cannabis is na enkele uren nog niet uit het lichaam, waardoor er nog steeds een invloed kan zijn op de rijvaardigheden. Drugs in het verkeer brengt alleen maar risico’s met zich mee, aangezien je niet kan voorspellen welke invloed de drugs op jouw lichaam en bewustzijn heeft.”

Festival Dranouter

De campagne wordt gelanceerd op Festival Dranouter. “Ook omdat ons doelpubliek eerder bij de jongere mensen zit, maar natuurlijk gelden de regels voor iedereen. We trekken er heen met flyers, affiches, T-shirts en gadgets zoals winkelwagenmuntjes en regenponcho’s, al hebben we deze liever niet nodig. We hopen dat we tijdens de verkeerscontroles op het festival geen positieve drugstests vaststellen.”

Alcohol

In de voorbije jaren hield de politiezone ook campagnes tegen alcohol achter het stuur. “Dankzij de jarenlange BOB-campagnes is het ondertussen wel duidelijk dat drinken en rijden niet oké is, en dat merken we bij de verkeerscontroles. De cijfers voor drugs in het verkeer gaan echter de andere richting uit. Vaak worden er bij controles nu meer positieve drugtests dan positieve alcoholtests afgelegd.” (TP)

The post Politie komt met anti-drugscampagne naar Festival Dranouter: “Bij controles testen bestuurders vaker positief op drugs dan op alcohol” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We zijn altijd op zoek naar vers bloed”: Reuzengilde Jan Turpijn uit Nieuwpoort bestaat 100 jaar

In Nieuwpoort is er een traditie die boven alle andere uitstijgt, letterlijk en figuurlijk. In 1923 werd de Reuzengilde Jan Turpijn opgericht, een vereniging die al 100 jaar de culturele en historische erfenis van de stad met trots draagt. Wat begon meéén reus, Jan Turpijn I, is uitgegroeid tot een indrukwekkende familie van acht reuzen, die niet alleen in België,

Lees meer »

Jeremy Brogniez met Mandel United voor derby tegen KVDO: “Eerste match allicht geen waardemeter”

Met een eclatante 1-6-zege bij promovendus KVC Drongen pakte Mandel United niet enkel een driepunter op de eerste speeldag, maar zijn ze meteen ook de eerste leider in derde afdeling. Volgende tegenstander KV Diksmuide-Oostende zal allicht een betere waardemeter zijn.
The post Jeremy Brogniez met Mandel United voor derby tegen KVDO: “Eerste match allicht geen waardemeter” appeared first on

Lees meer »

The Fighting Company organiseert boksgala in Dudzele

Bruggeling Wim Lambert, al twintig jaar actief in de bokswereld, hield op 5 augustus The Fighting Company vzw boven de doopvont. Tijd om zelf de stuurknuppel vast te houden en er meteen in te vliegen. De start werd alvast niet gemist, want de trainingen in Sport Vlaanderen lokken volk en in februari volgend jaar staat er een boksgala op het

Lees meer »

“Meer armoede, meer geweld en meer migratie.” Professor Holslag voorspelt de gevolgen van Chinese miljarden in Afrika

Hij zit nochtans zelf krap bij kas door de sputterende economie, maar toch strooit de Chinese president Xi Jinping met miljarden in Afrika. Welgeteld 45 miljard euro voor de de volgende 3 jaar. Een vergiftigd geschenk, zo beschrijft professor internationale politiek Jonathan Holslag de gulle hand van China. “Het is zoals de Europese kolonialen uit de vorige eeuwen. Alleen sturen

Lees meer »

Van Aert in vervloekt 2024 al voor tiende keer tegen grond: van Benidorm over Dwars door Vlaanderen, Tour en Spelen nu Vuelta

Voor Wout van Aert lijkt 2024 wel vervloekt. Een wielerjaar waarin hij te veel moest incasseren. Onze landgenoot kende al heel wat pech, en moet na een nieuwe valpartij dus ook een kruis maken over het vervolg van zijn Vuelta. Een rotjaar zet zich voort… De Kempenaar was dit seizoen al tien keer betrokken bij grote en kleine valpartijen.

Lees meer »

Appartement onbewoonbaar na keukenbrand in Westkapelle

Maandagavond rond 23 uur is brand uitgebroken in de keuken van een appartement in de Westkapellestraat in Westkapelle bij Knokke-Heist. De schade in de keuken is groot waardoor het appartement onbewoonbaar is.
The post Appartement onbewoonbaar na keukenbrand in Westkapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Samenplus trekt vol overtuiging naar de kiezer in Ardooie: “We zochten gericht naar nieuwe jonge kandidaten voor onze partij”

Samenplus doet voor de derde keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ardooie. “Dat een deel van onze partij naar een nieuwe politieke beweging overstapte, belet ons niet met volle overtuiging naar de kiezer te stappen en de vastberadenheid is sterker dan ooit”, zegt Kimara Goethals.
The post Samenplus trekt vol overtuiging naar de kiezer in Ardooie: “We zochten gericht

Lees meer »

’t Klavertje krijgt groene voortuin met buitenklas

Basisschool’t Klavertje kreeg bij de start van het nieuwe schooljaar een mooie groene voortuin met plaats voor spel, plezier en leren. “De natuur inspireert de leerlingen, nodigt ze uit om op ontdekking te gaan en zich uit te leven”, zegt directeur Mieke Bonte.
The post ’t Klavertje krijgt groene voortuin met buitenklas appeared first on KW.be.

Lees meer »