OPINIE Hoe kon ik zo dom zijn?

Mij overkomt het niet. Als er niets te rapen valt, breken ze niet in. Fout, dat doen ze wel. Die keer incasseerde ik met rode wangen de laconieke opmerking van de opgeroepen agent die vaststelde dat mijn achterdeur nochtans prima beveiligd is: “Als u dat veiligheidsslot nu nog sluit ’s nachts, mevrouw, dan komt dat pas écht tot zijn recht.” We checken sindsdien die achterdeur elke avond voor het slapen gaan.

Dieven komen nu echter ook via het web bij je binnen, zoals nog maar eens blijkt uit de pakkende getuigenis in onze krant deze week. Dat wist ik natuurlijk al lang. Toch liet ik er ook langs die weg eentje binnen. Het gevoel dat daarmee gepaard ging, sneed nog dieper dan die keer van het veronachtzaamde veiligheidsslot: ik voelde me dom. Niet zo’n beetje oenig, maar dom als in: ‘hoe kán iemand zó dom zijn?’

Maar dat ik bij lange na niet de enige ben, troostte de agent. Ze stelt tegenwoordig het ene proces-verbaal na het andere op voor mensen zoals ik. Online oplichting is booming business. Ze stuurde me naar huis met een lijstje tips. Dat het om te beginnen al verdacht is als iemand binnen de minuut reageert op de schoenen die je op tweedehands.be zet. Ik dacht gewoon dat het inderdaad mooie schoenen waren.

Ik ben er twee keer goedkoop van afgekomen, op een gedeukt ego na

Sindsdien overkwam het een vriendin, die voor haar studerende dochter last minute een kot in Parijs huurde via het net en x maanden voorschot moest betalen. Er was geen kot. Het gebeurde ook een andere vriendin, die inging op een online aanbieding die te mooi was om waar te zijn en dat ook bleek te zijn. Domweg in de val gelopen.

Ik ben er twee keer goedkoop van afgekomen, op een gedeukt ego na. Een voorproefje van wat had kunnen gebeuren, maar het smaakte bitter. Wie op deze laffe manier wél veel kwijt geraakt, houdt daar behalve de financiële kater ook psychisch veel meer leed aan over. Het heeft het slachtoffer uit onze getuigenis zelfs letterlijk gekraakt. Het net is er en blijft er. Er gebeurt ook heel veel positiefs. Maar weerbaarheid blijkt ook online een noodzaak. Lezen dus, die preventieve veiligheidstips. Volg een cursus, praat erover, stel vragen. Ook domme.

The post OPINIE Hoe kon ik zo dom zijn? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zelfs verpleegsters onuitsprekelijk verminkt.” Dit is de gruwel die de Russen begingen bij hun vorige verovering van Pokrovsk

Het zal wellicht niet lang meer duren vooraleer de Russen binnentrekken in Pokrovsk, de grootste Oekraïense stad die ze dan veroveren sinds de val van Bachmoet. De vorige keer dat ze dat deden — in de Tweede Wereldoorlog — begingen de Russen daar een vreselijke slachtpartij. En niet alleen tegen Duitse soldaten. De eenheid die dat deed, bestaat nog steeds.

Lees meer »

Ook geboorteakten sinds 1797 nu online raadpleegbaar: “Handig voor opzoekingswerk over familiegeschiedenis”

Niet alleen de huwelijks- en overlijdensakten, maar ook de geboorteakten zijn nu raadpleegbaar in de online leeszaal van het Izegemse stadsarchief. “Die akten waren al een tijd gedigitaliseerd, maar voor opzoektingswerk niet beschikbaar door een technisch probleem”, zegt schepen van archief Kurt Himpe.
The post Ook geboorteakten sinds 1797 nu online raadpleegbaar: “Handig voor opzoekingswerk over familiegeschiedenis” appeared first

Lees meer »

Wouter Vandeginste (51) uit Torhout met verdedigingshond geselecteerd voor BK: “Ik hoop op een podiumplaats”

Wouter Vandeginste (51) van de gelijknamige garage op de hoek van de Oostendestraat en de Noordlaan, heeft een hobby die zowat al zijn vrije tijd inpalmt. Hij neemt op hoog niveau deel aan ringwedstrijden voor verdedigingshonden en werd zopas al voor de dertiende keer geselecteerd voor het Belgisch kampioenschap, wat een uitzonderlijke prestatie is.
The post Wouter Vandeginste (51)

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De school is nu een weekje gestart, maar hier en daar is het nog wat zoeken naar een evenwicht. Ook in kleuterschool De Wetstraat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acht voorstellingen van uniek locatietheater: Toneel in de Toekomststraat

Eind september en begin oktober worden acht voorstellingen gebracht van het locatietheater ‘Het leek een gewone dinsdag in de Toekomststraat’. Er wordt, door 38 acteurs, letterlijk toneel gespeeld in de Toekomststraat. Op de tribunes is in totaal plaats voor 2.000 toeschouwers.
The post Acht voorstellingen van uniek locatietheater: Toneel in de Toekomststraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vanavond aan het kanaal: vuurwerkspektakel sluit op Koekezondag Izegem Kermis af

Op Koekezondag wil de traditie in Izegem dat vuurwerk Izegem Kermis afsluit. Vanop Wandel op de Mandel wordt het vuurwerk afgeschoten, het spektakel is best zichtbaar aan de overkant en dus de zuidelijke kant van het kanaal. Het is de Franse Compagnie POK die opnieuw instaat voor het kleurrijk spektakel.
The post Vanavond aan het kanaal: vuurwerkspektakel sluit op

Lees meer »

Ramenwasser toont hoe een doordeweekse werkdag op 180 meter boven de grond eruitziet

De arbeiders die instaan om de honderden ruiten van de wolkenkrabbers in de Thaise hoofdstad Bangkok te wassen, moeten over een flinke dosis lef beschikken en mogen alvast geen hoogtevrees hebben. Dat blijkt uit de duizelingwekkende beelden die een ramenwasser begin augustus maakte tijdens een doordeweekse werkdag. Hij en zijn collega’s bengelen zonder verpinken 180 meter boven de grond om

Lees meer »

Roeselarenaar krijgt vier jaar cel voor messteken aan inmiddels overleden partner

Een zoveelste ruzie tussen een koppel op een appartement in Roeselare ontaardde in een steekpartij. Een 70-jarige vrouw overleefde maar op het nippertje. Haar partner kreeg daarvoor van de rechter een celstraf van vier jaar voor poging doodslag. De helft van de straf is voorwaardelijk, als hij zich aan enkele voorwaarden houdt. Aan het slachtoffer moet hij ruim 6.000 euro

Lees meer »