Marc draait weer plaatjes op Radio Space: “Het was, is en blijft liefde voor muziek”

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus is Radio Space er opnieuw vanuit het openluchtmuseum Bachten De Kupe in Izenberge.?Poperingenaar Marc Bailliu presenteert tijdens het Radio Space weekend op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 20 en 22 uur het programma ‘Marc mag maar weer’.

De start van de radio, die de naam van Vrije Radio Space kreeg, werd onder ruime belangstelling van het gemeentebestuur Alveringem, de pers en de medewerkers officieel gemaakt op 11 september 1982 om 16.30 uur. Het zag er veelbelovend uit, maar radio maken was duur. De wetgeving en tal van reglementen die omgezet werden in KB’s, verziekten het radio maken. De toenmalige stichters hielden crisisberaad en beslisten de radio in het weekend van 9 november 1984 op te doeken. Het laatste weekendprogramma op zondagavond 11 november stopte om 22 uur, meteen het droevige einde van de Vrije Radio Space.?

Bachten De Kupe?

En toen maakte Radio Space een comeback. De voormalige radiomedewerkers besloten om weer radio te gaan maken, en daarbij kregen en krijgen ze de steun van andere muziekliefhebbers. Sinds 2022 draait de radiozender gedurende één weekend opnieuw plaatjes.? Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus wordt er opnieuw radio gemaakt in het openluchtmuseum Bachten De Kupe in Izenberge op 94.9 FM en online. Op 11 augustus is er de ook de Ambachtendag in het museum. “Muziek verbindt mensen en brengt kleur in je leven. Ook radio verbindt mensen en rolt een sociaal netwerk uit. De passie voor muziek is er altijd wel geweest”, vertelt Poperingenaar Marc Bailliu (65).

Piratenradio

“Via een collega ben ik bij Radio Space beland. Hij hoorde via mijn oudste dochter dat ik een passie voor muziek heb. In de jaren 70 van de vorige eeuw hadden we Radio Mi Amigo. Naast VRT was die Belgische piratenradio die vanaf de Noordzee uitzond, de enige radiozender die beschikbaar was. Radio Mi Amigo werd in korte tijd zeer populair in zowel Nederland als België, en ver daarbuiten. Ik had een voorliefde voor radio maken, maar dat was toen niet zo vanzelfsprekend”, vertelt Marc. Tot radio maken is het professioneel nooit gekomen, Marc werd internaatsdirecteur in Poperinge.?

“Met muziek ben ik wel altijd actief bezig geweest. Zo ben ik al bijna 50 jaar organist waarvan volgend jaar 30 jaar koster-organist in Roesbrugge. En nu mag ik dus ook al drie jaar deel uitmaken van de groep presentatoren die Radio Space gedurende enkele dagen als evenementenradio vorm geven. Het was, is en blijft liefde voor muziek.”

De tweeling

“Tijdens het Radio Space weekend ben ik te horen op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 20 en 22 uur. Zes uur live radio maken. Het worden zes uren ‘Marc mag maar weer’. Wat komt er aan bod? Zelf heb ik interesse in een breed genre aan muziek: van Simon & Garfunkel tot Disturbed en Ann Christy tot Camille. Van Vlaamse klassiekers tot hedendaagse muziek. Dat zal ook nu te horen zijn”, aldus Marc.

“In mijn programma is er een rubriek ‘de tweeling’. Onder het mom van ‘Zeg Marc, mag ik ook zo’n tweeling van jou?’ draai ik twee platen met dezelfde titel, maar door een andere zanger gebracht. Denk maar aan Diamant van Camille en Diamante van Randy Crawford met Zucchero. Als rode draad doorheen het programma loopt ‘De dag die je niet vergeten mag’: een terugblik op de dag doorheen de geschiedenis.”

The post Marc draait weer plaatjes op Radio Space: “Het was, is en blijft liefde voor muziek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor

Team Dynamisch Lo-Reninge maakte zopas de kandidatenlijst bekend waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken op 13 oktober. Burgemeester Lode Morlion neemt afscheid van de politiek en draagt de fakkel over aan Lieve Castryck, die de lijst zal trekken.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

The Levellers treden op 16 november op in de AB: “Hadden we geweten dat dit optreden zo vlug was uitverkocht, dan gaven we twee data’s door”

The Levellers waren in ‘t land voor een optreden op Rock Olmen. Het publiek was alweer laaiend enthousiast. The Levellers zijn niet meer van de ‘jongste’, maar toch blijven ze een trouw publiek hebben. Niet enkel de oudere generatie, maar ook de jongere generatie komt naar hun optredens en luistert naar hun muziek. De groep is nog altijd heel gedreven

Lees meer »

Axel Daeseleire gaat door het vuur om z’n chihuahua’s te beschermen: “Die beestjes wekken een vadergevoel in me los”

Drie programma’s op twee zenders: Axel Daeseleire (55) is deze week alomtegenwoordig op uw scherm. Vooral ‘Axel in Amerika’ liet een diepe indruk na, vertelt de tv-maker, die in Texas zag hoe een 10-jarig meisje een wapen gebruikt. “Ik hoop dat die trend niet naar hier overwaait”, zucht hij. Al heeft Axel zelf ook een geheim ‘wapen’ waarmee hij z’n

Lees meer »

Deze eis stelde Annelien Coorevits voor deelname aan ‘De verraders’: “Eerst weigerden ze, maar anders deed ik niet mee”

Wie houdt het hoofd koel in een web van leugens? Wie breekt onder de druk? En vooral… wie zijn de verraders? Je ontdekt het vanaf zondagavond, want dan trappen ze bij VTM het derde seizoen van ‘De verraders’ af. Ex-Miss België Annelien Coorevits (37) is één van de waaghalzen die het psychologische avontuur aandurft. “Ik heb wel één voorwaarde gesteld.

Lees meer »

Hubert De Meester (96), ooggetuige van de bevrijding: “Bruggelingen juichten de Canadezen toe, maar ik zag ook beestigheden”

De Bruggelingen stonden de Canadezen toe te juichen, maar ik zag ook beestigheden: aan de Eiermarkt werd een collaborateur met een hockey stick afgeranseld. Het bloed gutste over zijn aangezicht. Dat beeld vergeet ik nooit”, zegt Hubert De Meester (96). Een ooggetuigenverslag van de laatste oorlogsdagen en bevrijding van Brugge op 12 september 1944, tachtig jaar geleden.
The post

Lees meer »

Jef Vermassen na nieuw drama bij zeventigplussers: “Die generatie heeft moeite met praten”

Bij een familiaal drama in Roeselare zijn afgelopen weekend een man en zijn vrouw, beiden zeventigers, om het leven gekomen. De laatste jaren lijken dergelijke feiten alleen maar toe te nemen. Dat merkt ook Vlaanderens bekendste assisenpleiter Jef Vermassen. “Die mensen zijn van een generatie waarin spreken over emoties moeilijk ligt”, zegt Vermassen, die bovendien pleit voor een update van

Lees meer »

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan Congo

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Lees meer »