“Je proeft als het ware de landbouwgrond”: ‘t Goed Ter Heule in Lauwe is een openluchtsupermarkt

Met een snoeischaar in de hand zelf je groenten en fruit plukken, terwijl enkele kippen en ganzen nieuwsgierig over je schouders meegluren. Welkom in ‘t Goed Ter Heule, de grootste openluchtsupermarkt van de regio. “Onze visie? De voedselkilometers tot nul herleiden.”

Op de grens van Lauwe en Heule, weggemoffeld in de groene buffer die de Leie met de Dronckaertstraat verbindt, ligt ‘t Goed Ter Heule. Wie de plaats niet kent of de naam nog nooit heeft gehoord, zal het al snel klasseren als de zoveelste boerderij in West-Vlaanderen. Toch beschikt deze natuurlijke hub over een compleet eigen identiteit, die nieuwkomers veelal van de ene verbazing naar de andere brengt.

“En te denken dat we eigenlijk nooit echt hebben stilgestaan bij boer worden.” Justine Dewitte (39) en Wieland Fisher (37) houden ‘t Goed Ter Heule al sinds 2018 draaiende. “Ja, het is een boerderij die al jaar en dag in handen is van onze familie, al was het geen zekerheid dat wij hier ooit zouden rondlopen. Mijn grootouders hadden hier een gemengd landbouwbedrijf en nadien hield mijn oom hier vleesveebedrijf. Mijn vader? Dit zat in de IT. Maar toen we in 2018 de kans kregen om het erf over te nemen, waagden we ons aan de sprong!”

Pompoenen alom

Justine en Wieland kozen vanaf dag één voor bio, een keuze die er niet zomaar kwam. “Er was een transitieperiode van twee jaar nodig alvorens we het biolabel kregen. En die periode werd gevuld met pompoenen. Het was relatief eenvoudig om daarmee te starten en we konden er ook alle kanten mee uit. Op een bepaald ogenblik hadden we meer dan 100 verschillende soorten. Uiteindelijk hielden we hier pompoenfeesten, waar mensen allerlei workshops konden volgen. Van het uitsnijden van een pompoen, tot het bloemschikken met de vrucht: het stond allemaal op het programma. Het heeft mee gezorgd voor de naamsbekendheid van ons bedrijf, wat de stap naar de hoevewinkel en de zelfpluktuin ook vlotter liet verlopen.”

“Meer omzet is nooit onze drijfveer”

De zelfpluktuin kwam er nadat het koppel inspiratie had opgedaan in Frankrijk. “En het is echt zoals het klinkt. In plaats van een winkelmandje en een barcodescanner krijg je hier een snoeischaar en een kruiwagen. Je trekt dus zelf het veld op, op zoek naar de groenten of fruit die je nodig hebt. In het begin moesten we het concept bijna voortdurend uitleggen, al waren de mensen laaiend enthousiast. Soms hadden we wel een enkeling die een zure bemerking maakte, genre moeme da ier nu zelve trekken of wa. Maar toch viel het idee in de smaak. Mensen maakten op die manier kennis met de oorsprong van hun voeding en wij konden dan weer de voedselketen nog korter maken. Een gigantische openluchtsupermarkt, als het ware. Het is erg intensief, want we moeten de zelfpluktuin iedere twee weken weer aanvullen. Wat we planten hangt ook af van het seizoen, maar hier kun je bijvoorbeeld je eigen aardbeien komen plukken. Verser kan het niet, je kan als het ware de landbouwgrond proeven.”

Eetcafé

Ondertussen in ‘t Goed Ter Heule uitgegroeid tot een instituut in de ruime regio, waarbij het aanbod intussen ook werd uitgebreid. “We hebben in een van de gebouwen een eetcafé ingericht. Voor ons was het belangrijk om altijd de landbouw centraal te houden. Meer omzet is nooit de drijfveer. We willen onze eigen producten hier ter plaatse kunnen aanbieden, en willen ook alle gebouwen van de boerderij een functie geven. In het weekend kun je hier ook terecht, waarbij je niet alleen iets kunt kiezen van onze drankenkaart. Ook om te eten ben je hier aan het juiste adres, maar dan wel allemaal producten van onze boerderij. Varkens-, lams- of kippenvlees wordt aangevuld met lokaal gekweekte groenten. Voor de kinderen hebben we zelfs een speciale worst-met-pureeschotel. Daarbij wordt de puree geserveerd als een vulkaan, met een gaatje in. Daar gieten we de saus in, net zoals we dat vroeger als kind graag hadden.”

De toekomst

Een duidelijke visie, een hart voor het milieu en een joviale persoonlijkheid? Dat het concept van ‘t Goed Ter Heule is uitgegroeid tot een succes hoeft niet te verbazen. Al blijft het koppel wel nog vooruit kijken. “Het is goed zoals het nu is, al spelen we wel nog met het idee om een vakantiewoning in te richten. De zolderverdieping van onze woning werd voorzien van buizen, maar wordt nu enkel gebruikt voor stockage. Misschien kunnen we die in de toekomst nog ombouwen tot een plaats waar mensen kunnen overnachten, dat zou ook wel een leuke aanvulling kunnen zijn”, besluiten Justine en Wieland.

The post “Je proeft als het ware de landbouwgrond”: ‘t Goed Ter Heule in Lauwe is een openluchtsupermarkt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Yvonna Belpaeme viert honderdste verjaardag

Yvonna Belpaeme heeft op dinsdag 3 september haar 100ste verjaardag gevierd. Ze deed dat samen met familie en het personeel van woonzorgcentrum Jacky Maes, waar ze verblijft.
The post Yvonna Belpaeme viert honderdste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorstel drastische verhoging toeristenbelasting zaait onrust in Italië: “Dit is paniekzaaien”

Italië kampt al jaren met overtoerisme. In Venetië, Florence en de Cinque Terre werden al maatregelen zoals entreegeld ingevoerd en nu overweegt de regering Meloni ook een aanzienlijke verhoging van de toeristenbelasting om “toeristen verantwoordelijker te maken”. Het voorstel wekt woede op bij toerismeorganisaties, die vrezen dat buitensporige verhogingen toeristen zullen afschrikken: “Laten we toeristen niet wegjagen met buitensporig hoge

Lees meer »

Oplossing voor zandberg die al jaren in de weg ligt in Zeebrugge

Het havenbestuur heeft een plan voor het wegwerken van 1,4 miljoen kubieke meter zand dat in de weg ligt van autobehandelaar ICO. Die berg van maar liefst 32 hectare komt van een kwarteeuw graafwerken voor de havenontwikkeling. Maar ook de volgende jaren is er nog een massa overtollige grond op komst.
The post Oplossing voor zandberg die al jaren

Lees meer »

Vlaams Belang Oostende stelt lijst en programma voor verkiezingen voor: “Geen armoede importeren in de stad”

Vlaams Belang Oostende stelde zaterdagmorgen haar volledige lijst en programma voor de komende verkiezingen voor. Eerder raakte al bekend dat Tom Lamont – sinds kort verhuisd van Deerlijk naar Oostende – lijsttrekker wordt. De lijst wordt geduwd door Christian Verougstraete, tot voor kort dé man bij de Oostendse afdeling van de radicaal-rechtse partij.
The post Vlaams Belang Oostende stelt

Lees meer »

“Een kijkcijferkanon, als VTM het nog eens zou uitzenden”: Steven De Lelie viert 30 jaar ‘Lili en Marleen’

Dag op dag 30 jaar geleden werd de allereerste aflevering van ‘Lili en Marleen’ uitgezonden. Showbits-reporter Jarne heeft daarom acteur Steven De Lelie (47), Rikki in de reeks, uitgenodigd voor een nostalgisch gesprek. “Als ze dat opnieuw zouden uitzenden, wordt dat een kijkersbom voor VTM”, vertelt hij fier. Of hij nog graag een vervolg zou willen maken, na dat de

Lees meer »

Dorpscomité Hoegaarden bouwt kerk uit bierbakken

Een kerk gebouwd uit bierbakken. Neen, u heeft niet te veel gedronken als u in Hoegaarden passeert, langs de kerk van deelgemeente Outgaarden. Daar hebben buurtbewoners een replica gemaakt van de orginele kerk. Alleen is deze kleiner én uit bierbakken gemaakt. Geleverd door brouwerij Hoegaarden die daar ook thuis is.

Lees meer »

Hollebekenaar Marvin Odent strandt op zeven seconden van brons in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Parijs

Woensdag stonden op de Paralympische Spelen in Parijs verschillende tijdritten op het programma. In de categorie MH3 was het de beurt aan Marvin Odent. De Hollebekenaar debuteerde op de Spelen en werd knap vierde. Donderdag volgt al de wegrit.
The post Hollebekenaar Marvin Odent strandt op zeven seconden van brons in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Parijs

Lees meer »

Is dit de oudste poes van het land? Isabelle uit Herzele is 24 jaar en zeven maanden oud: “Ze krijgt elke dag voorgesneden rosbief”

Met 24 jaar en zeven maanden op de teller is Isabelle waarschijnlijk oudste kat van België. Het dier komt uit het Gentse dierenasiel en vond een gouden mandje in het Oost-Vlaamse Herzele. “Toen ik jong was wou ik eigenlijk vijf kinderen”, zegt haar baasje Ann Gevens (58). “Door omstandigheden is dat er nooit van gekomen. Voor mij is dit mijn

Lees meer »

Emotionele Jean-Marie Pfaff getuigt over home-invasion: “Ik heb altijd in de goedheid van de mensen geloofd, maar nu hangen er drie sloten aan mijn poort”

De openbare aanklager heeft acht jaar gevangenisstraf gevorderd tegen de Servo-Kroatische gangsters die Carmen Pfaff in augustus 2023 mishandelden en gijzelden voor een handvol juwelen en een Rolex. Echtgenoot Jean-Marie vertelde in de rechtbank tijdens een emotionele getuigenis wat Carmen sindsdien doormaakt. “Ze leeft in constante angst”, aldus een wenende Jean-Marie. “Haar mooie oude dag is verwoest.”

Lees meer »

Duitse bondskanselier Scholz roept op om “stabiele regeringen te vormen zonder extreemrechts” na “bitter resultaat” bij deelstaatverkiezingen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft maandag bezorgd gereageerd op de uitslag van het extreemrechtse AfD bij de deelstaatverkiezingen in Saksen en Thüringen, in het oosten van Duitsland. Die partij kreeg in beide deelstaten meer dan 30 procent van de stemmen. De bondskanselier noemde het een “bitter” resultaat.

Lees meer »

Brugse scholen gaan ‘all the way’ voor hun leerlingen op eerste schooldag

Op de eerste schooldag na de grote vakantie wordt in alle scholen letterlijk en figuurlijk de rode loper uitgerold voor de leerlingen. Het is immers de bedoeling dat iedereen met een goed gevoel aan een nieuw schooljaar begint. Vaak wordt ook het jaarthema in de kijker gezet en zijn de ouders die dag ook welkom op de speelplaats. Onze onderwijsjournalist

Lees meer »

CD&V Kortemark met negen nieuwe gezichten naar de kiezer: “Een extra gezonde mix van verjonging en ervaring op onze lijst”

CD&V Kortemark trekt op 13 oktober naar de stembus met negen nieuwe namen op z’n kieslijst. Ze trekken resoluut de kaart van de verjonging en kiezen hiermee voor een mix van ervaring en nieuwe mensen. Burgemeester Karolien Damman trekt de lijst, schepen Christine Logghe is lijstduwer.
The post CD&V Kortemark met negen nieuwe gezichten naar de kiezer: “Een extra

Lees meer »