IN KAART West-Vlaanderen is de sportiefste provincie, maar… atletiek- en gymnastiekclubs hopen op nieuwe leden dankzij de Spelen

Alle ogen zijn dezer dagen gericht op de West-Vlaamse olympiërs die het beste van zichzelf geven in Parijs. Wie nog iets meer duimt voor West-Vlaamse topprestaties, zijn atletiek- en gymnastiekclubs. Die verloren de afgelopen vier jaar samen meer dan 4.000 leden. “Een nieuwe imagoboost zou welkom zijn”, klinkt het. Hoe sportief is jouw gemeente? Ontdek het op onze kaart onderaan het artikel.

West-Vlaamse atletiek- en gymnastiekclubs volgen de komende dagen ongetwijfeld met extra spanning de prestaties van onder anderen Alexander Doom, Helena Ponette en Glen Cuyle op de Olympische Spelen in Parijs. Zij kunnen een extra populariteitsboost wel gebruiken, want de voorbije jaren gaven heel wat West-Vlaamse atleten en gymnasten er de brui aan. Beide sporttakken samen verloren liefst 4.014 leden. (lees verder onder de grafiek)

De sterkste daling zien we bij de atletiek: tussen 2019 en 2023 is het aantal West-Vlamingen dat aan atletiek doet bij een erkende club gedaald met maar liefst 14 procent. Er blijven er nu nog een kleine 11.000 over. Een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis, klinkt het bij de federatie. “De impact van de lockdowns mag je niet onderschatten en het herstel gaat een pak trager dan bij andere sporttakken”, verklaart Ludwig Peetroons, algemeen directeur bij Atletiek Vlaanderen.

Hippe concurrenten

Voor de pandemie merkte Peetroons al twaalf jaar een eigenaardige trend op in de atletiekwereld. “In het jaar van de Olympische Spelen daalde of stagneerde ons inschrijvingsaantal, om dan in de drie jaar daarna ferm de lucht in te schieten. Heel eigenaardig, we hebben dit fenomeen nooit kunnen verklaren. Het effect van de Spelen in 2021 bleef door de lockdowns helaas wel uit, ik ben dus heel benieuwd wat het dit jaar zal geven. Maar eerlijk gezegd verwacht ik er niet veel van, los van de prestaties van onze atleten. Het sportaanbod is zo groot geworden waardoor jongeren klassiekers zoals atletiek toch al eens sneller links laten liggen. Avontuurlijke loopvormen zoals triatlons of obstakelruns zijn enorm hip momenteel, maar daarvoor zijn intussen nieuwe clubs opgericht waar wij leden aan verliezen.”

“Het sportaanbod is zo groot geworden, we verliezen leden aan nieuwe en avontuurlijke disciplines”

Ook de Torhoutse club Houtland Atletiek bevestigt dat het moeilijk opboksen is tegen nieuwere sporttakken. “Op zich kunnen wij niet klagen, ons ledenaantal is altijd heel stabiel gebleven. Wij focussen dan ook meer op mensen die echt voor de competitie willen gaan. Maar ik hoop wel dat de prestaties van Doom en co onze sport weer een beetje in de aandacht kunnen brengen, al zal het effect sowieso kleiner zijn dan in de tijd van Tia Hellebaut en Kim Gevaert, toen het vrijetijdsaanbod voor de jeugd nog een pak kleiner was”, aldus voorzitter Greet Meulemeester.

Moeilijker dan verwacht

Ook het aantal gymnasten daalde de voorbije vier jaar: momenteel zijn er nog 22.323 West-Vlamingen ingeschreven bij een erkende gymnastiekclub, negen procent minder dan vier jaar geleden. “Wanneer er Spelen of kampioenschappen zijn waarop Belgische gymnasten – zoals Nina Derwael – het heel goed doen, merken wij dat aan onze inschrijvingen. Het probleem is dat veel kinderen snel merken dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt en dan ook vaak weer afhaken. Een nieuwe boost is dus zeker welkom”, zegt Louise Castel van Turnclub Gymtastic in Waregem. (lees verder onder de grafiek)

Ook de federatie hoopt op een heropleving van de populariteit van de gymnastiek, want zij zagen het ledenaantal in heel Vlaanderen dalen tijdens coronajaren 2020 en 2021. De heropstart na de pandemie ging minder snel dan gehoopt, maar dat is niet het enige probleem.

“Veel trainers kiezen ervoor om minder uren te presteren, wat heeft geleid tot een vermindering van het beschikbare trainingsaanbod. Deze uitdagingen dwongen de clubs om creatieve oplossingen te zoeken om hun leden te behouden en nieuwkomers aan te trekken. We zien momenteel een positieve trend bij de inschrijvingen en hopen dat die kan worden verdergezet. De prestaties van gymnasten op topniveau dragen uiteraard bij aan de promotie van onze sport in zijn geheel, wij duimen zeker mee voor Glen”, besluit Delphine Gosseye van Gymfed.

Liefst één op vier West-Vlamingen aangesloten bij sportclub

Onze provincie zendt maar liefst 26 olympische kandidaten – voor negen verschillende disciplines – naar Parijs. Stuk voor stuk mooie voorbeelden voor de West-Vlamingen die aan sport doen. En dat zijn er veel: in 2023 waren 277.211 West-Vlamingen aangesloten bij een erkende sportclub of -federatie. Dat is goed voor 23 procent van onze totale bevolking, wat ons de sportiefste provincie van Vlaanderen maakt. De gemiddelde leeftijd van al die sporters is 38 jaar. (lees verder onder de grafiek)

Het aantal sportievelingen stijgt (zo goed als) elk jaar, terwijl het clubaanbod verkleint: in tien jaar verdwenen er maar liefst 1.573 clubs, anno 2023 bleven er nog 3.946 erkende sportverenigingen over in West-Vlaanderen. Vier op de vijf clubs bieden maar één sport aan, de overige combineren meerdere disciplines. Gemiddeld telt elke club 443 leden, met voorsprong het hoogste aantal boven de taalgrens. De populairste sport in West-Vlaanderen is – net zoals in de andere provincies – voetbal, met 56.196 leden. Op de voet gevolgd door wielrennen (56.048 leden), wandelen (30.633 leden) en tennis (24.828 leden). (lees verder onder de kaart)

Zoomen we in op lokaal niveau, dan leren we dat Jabbeke de meest sportlustige bevolking heeft. Maar liefst een op de drie Jabbekenaren is aangesloten bij één of meerdere sportclub(s). In Ruiselede, Pittem, Zedelgem en Lichtervelde doet ongeveer 30 procent van de inwoners aan sport in clubverband. Dat wil daarom niet noodzakelijk zeggen dat ze dat enkel rond hun eigen kerktoren doen, gemiddeld 18 procent van alle sporters is aangesloten bij meer dan één vereniging en in meer dan de helft van de gevallen ligt minstens een van die clubs in een andere gemeente.

De minst sportieve gemeentes zijn Mesen, Spiere-Helkijn, Blankenberge, Oostende, De Panne, Nieuwpoort, Middelkerke en Harelbeke. Daar is minder dan 20 procent van de bevolking ingeschreven bij een sportfederatie.

The post IN KAART West-Vlaanderen is de sportiefste provincie, maar… atletiek- en gymnastiekclubs hopen op nieuwe leden dankzij de Spelen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ook met zijn eigen keu gaat Brecel meteen onderuit: ex-wereldkampioen uitgeschakeld door Chinees Pang Junxu op Snooker Masters in Saudi-Arabië

Luca Brecel (WS-6) heeft zich dinsdag in Riyadh niet voor de achtste finales van het Saudi Arabia Snooker Masters kunnen plaatsen. In de eerste ronde moest de 29-jarige Limburger met 5-2 het onderspit delven voor de Chinees Pang Junxu (WS-28). En dat met z’n eigen keu, nadat die in allerijl nog werd overgevlogen vanuit Rome waar die oorspronkelijk was achtergebleven.

Lees meer »

KIJK. Amerikaanse boer tovert maïsveld om in Taylor Swift-doolhof

Een Amerikaanse boer in de staat Ohio heeft zijn maïsveld omgetoverd tot een groot doolhof in het thema van Taylor Swift. Luchtbeelden tonen het prachtige doolhof met verschillende verwijzingen naar de superster. De boer maakt jaarlijks een nieuw doolhof, telkens in een ander thema. Dit jaar is die eer dus weggelegd voor de immens populaire Taylor Swift, die de wereld

Lees meer »

Op zoek naar een activiteit op deze voorlopig laatste zonnige dag? Ruim 1.100 gratis activiteiten op 36ste editie van Open Monumentendag

Meer dan 800 monumenten in heel Vlaanderen zwaaien vandaag de deuren open voor de 36ste Open Monumentendag. Onder de noemer ‘En route!’ focust het evenement zich dit jaar op hoe mensen en ideeën altijd in beweging zijn, langs eeuwenoude routes over land, spoor of water. Met meer dan 1.100 gratis activiteiten, 100 meer dan vorig jaar, is er voor elk

Lees meer »

Pronkstuk van Nationaal Visserijmuseum in Koksijde: potvis Valentijn eindelijk te bewonderen

Potvis Valentijn is opnieuw thuis in Koksijde. 35 jaar nadat hij aanspoelde op het strand van Sint-André in Oostduinkerke. In het Nationaal Visserijmuseum is een nieuwe vleugel volledig aan het skelet gewijd. Dat weegt meer dan één ton en is dertien meter lang.
The post Pronkstuk van Nationaal Visserijmuseum in Koksijde: potvis Valentijn eindelijk te bewonderen appeared first on

Lees meer »

Huiswerkbegeleiding Torhout is een zelfstandige vzw

Ook dit schooljaar kunnen kinderen vanaf de derde kleuterklas tot en met het zesde leerjaar van de basisschool op doorverwijzing en na een intake terecht bij de vrijwilligers van Huiswerkbegeleiding Torhout.
The post Huiswerkbegeleiding Torhout is een zelfstandige vzw appeared first on KW.be.

Lees meer »

Arizona-partijen zoeken herstartknop

07:01 Een overleg zondagavond tussen de partijvoorzitters van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés toont hoe de Arizona-partijen proberen de regeringsonderhandelingen een tweede adem te geven. De speculat…

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Dikt Tim Celen in de wegrit de medailleteller nog wat aan? Laurens Devos stoot door naar finale

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Een medaille die dressuuramazone Michèle George zonet al (andermaal) pakte. Voor onze landgenote is het al haar zevende gouden medaille, een evenaring van het record.

Lees meer »

Vanavond aan het kanaal: vuurwerkspektakel sluit op Koekezondag Izegem Kermis af

Op Koekezondag wil de traditie in Izegem dat vuurwerk Izegem Kermis afsluit. Vanop Wandel op de Mandel wordt het vuurwerk afgeschoten, het spektakel is best zichtbaar aan de overkant en dus de zuidelijke kant van het kanaal. Het is de Franse Compagnie POK die opnieuw instaat voor het kleurrijk spektakel.
The post Vanavond aan het kanaal: vuurwerkspektakel sluit op

Lees meer »