Genieten met de voeten in het zand: “Strandbars zijn tijdens de zomer ons visitekaartje”

Twaalf kilometer strand, 26 beachbars: wie graag met de voetjes in het zand van een cocktail nipt, zal in Knokke-Heist nooit bedrogen uitkomen. De toeristische meerwaarde van al die microparadijsjes is volgens schepen Philippe Vlietinck nauwelijks te onderschatten. “De strandbars zijn in de zomermaanden hét visitekaartje van onze badstad.”

De beachbars zijn vandaag niet meer van de Knokse stranden weg te denken. “Wie Knokke-Heist zegt, zegt strandbars”, bevestigt Emmy D’Hooghe (41), de vierde generatie aan het Albertstrand. Haar overgrootvader Charel startte ooit met stoelenverhuur aan het Zegemeer. “Tijdens de zomermaanden zijn wij inderdaad het toeristisch uithangbordje van onze gemeente. En het leuke van onze 26 strandbars, is dat er voor elk wat wils is. Ze hebben allemaal een eigen publiek.”

Dat gaat volgens toerismeschepen Philippe Vlietinck mee met het DNA van de deelgemeenten. “Zo hebben de strandbars in Heist een wat familialer karakter dan in ’t Zoute. Maar er zijn er ook die specifiek de champagneliefhebbers kunnen bekoren.”

Beachbars Knokke HR

Knokke-Heist lag in ons land aan de basis van het fenomeen. “De familie Trio, van Collins Club en Famouz, waren pioniers. Zij waren destijds kind aan huis op Ibiza, en hebben daar de mosterd gehaald. Wat bij ons ook wel een constante is in het strandbarverhaal, is dat het stuk voor stuk familiale ondernemingen zijn. Dat willen we in de toekomst graag zo houden”, zegt Vlietinck.

Gereglementeerd

De strandbars zijn vandaag ingeburgerd, maar dat was ooit anders. “De grootste uitdaging was op één lijn te geraken met de vaste horeca-uitbaters op de zeedijk. Daar is het vroege sluitingsuur van de strandbars aan toe te schrijven. Het muziekbeleid, maar ook het uitzicht van de strandbars en wat ze serveren, dat is nu allemaal strikt gereglementeerd. De verdienste van mijn voorganger Anthony Wittesaele”, klinkt het.

Dat lastenboek is volgens Emmy D’Hooghe van strandbar Albertstrand een zegen en een vloek. “Dat vroege sluitingsuur vind ik op zich geen slechte zaak, tot middernacht openblijven hoeft voor ons niet. Maar op sommige dagen zou er wel eens een uitzondering gemaakt kunnen worden. Als het een prachtige avond is, dan is het een wrang gevoel om de mensen te moeten buitenvegen.”

“Een constante in het strandbarverhaal, is dat het familiale ondernemingen zijn” – Schepen Philippe Vlietinck

Het uitgeregende voorjaar en de slechte julimaand kan ze niet meer ophalen. “De risico’s van het vak”, aldus Emmy. “Veel mensen zien alleen het mooie van onze job, maar het is keihard werken, zeven dagen op zeven. Toch zou ik nooit van mijn leven willen ruilen. Het strand is mijn tweede thuis.”

Schepen Philippe Vlietinck roemt die toewijding. “Zo’n strandbar uitbaten is zeker niet altijd een cadeau. Maar ze doen het bij ons allemaal met hart en ziel, en dat zie je ook: de mooiste strandbars vind je in Knokke-Heist”, knipoogt hij.

Toekomst

De toeristische meerwaarde ervan is volgens hem dan ook amper te overschatten. “In de zomermaanden zijn de strandbars hét visitekaartje van onze badstad. Heel belangrijk daarom, is dat we blijven mee-evolueren met de tijdsgeest. Als onze stranden verbreden, zoals de kustvisie voorschrijft, zal dat in de toekomst nieuwe opportuniteiten geven om onze strandbars verder te verfraaien. Moeilijk te zeggen hoe de beachbar van de toekomst eruitziet, maar de beleving zal ongetwijfeld nog belangrijker worden.”

The post Genieten met de voeten in het zand: “Strandbars zijn tijdens de zomer ons visitekaartje” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Grootouders laten Italiaanse tiener die zijn gezin uitmoordde niet in de steek: “Wij voelen medeleven voor onze kleinzoon”

Afgelopen weekend brak de hel los in het Italiaanse dorpje Paderno Dugnano, vlakbij Milaan. In de nacht van zaterdag op zondag moordde de 17-jarige Riccardo Chiarioni op gruwelijke wijze zijn hele gezin uit. Zijn broertje en beide ouders lieten daarbij het leven. Diezelfde nacht bekent hij de drievoudige moord. Volgens de advocaat van Riccardo zouden zijn grootouders, ondanks de tragedie,

Lees meer »

Thomas Van Belleghem staat in de goal bij KFC Damme (4D)

Terwijl de meeste rivalen al hun eerste competitieduel achter de kiezen hebben, blijven de jongens van de fusieploeg op hun honger zitten. In vierde provinciale D komen er slechts 13 ploegen in competitie, dus worden er heel wat weekends bye ingeplant. Doelman Thomas Van Belleghem vindt dat een pijnpunt. “We betwisten inderdaad veel te weinig
The post Thomas Van

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf en boete voor eenzame man na exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Zelfs in combi deed hij verder”

Een 50-jarige man uit Oekraïne is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een effectieve boete van 800 euro voor exhibitionisme. Tussen de slachtoffers een meisje van 13 jaar en… de agenten die hem naar het commissariaat overbrachten.
The post Voorwaardelijke celstraf en boete voor eenzame man na exhibitionisme aan Vetexsite

Lees meer »

WIT stelt kandidaten gemeenteraadsverkiezingen voor: elf nieuwe namen op de lijst

Het voorbije weekend maakte coalitiepartij WIT de namen en volgorde bekend van de kandidaten die op zondag 13 oktober zullen meedingen naar de stem van de kiezer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker van WIT wordt fractievoorzitter Dieter Debacker, de drie huidige schepenen duwen de lijst.
The post WIT stelt kandidaten gemeenteraadsverkiezingen voor: elf nieuwe namen op de lijst appeared first

Lees meer »

Een jaar na het pijnlijke verlies van viervoeter Vili, verwelkomt Kathleen Aerts nieuwe hond: “Bitterzoet gevoel”

Een jaar nadat ze met veel verdriet afscheid moesten nemen van hun geliefde hond Vili, verwelkomen Kathleen Aerts (46) en haar gezin een nieuw gezinslid: Zola. “De leegte die Vili achterliet was enorm. Maar het universum had iets moois voor ons in petto: het heeft Zola naar ons gestuurd”, schrijft Kathleen op Instagram, terwijl ze enkele schattige foto’s van hun

Lees meer »

Politieverhoren van Joost Klein en cameravrouw na Eurovisiesongfestival deels gepubliceerd: “Hij werd bozer en bozer”

De cameravrouw naar wie Joost Klein een dreigende beweging maakte, zou zich “bang en kwetsbaar” hebben gevoeld tijdens het veelbesproken incident op het Eurovisie Songfestival. Dat stelt de Zweedse krant Aftonbladet op basis van de verslagen van de politieverhoren van Klein en de vrouw. Die verhoren zette de krant maandagavond deels online.

Lees meer »

“We nemen risico’s, maar het is nu of nooit”: Bram en Lennert kiezen na 80 zomershows voor onzekere toekomst

Misschien wel dé revelatie van de zomer. Twee gitaristen, twee stemmen, één basdrum uit een doosje, en ruim 700 hits uit het hoofd. Bram en Lennert spelen ruim 80 shows, toeren met Lotti en Destadsbader, en vormen zonder twijfel het opmerkelijkste duo op de affiche van het Schlagerfestival. Al dwingt dat nieuwe succes wel tot keuzes. “We hebben allebei een

Lees meer »