Geen nostalgische tramritjes dit jaar op Trammelant: “Veiligheid boven alles”

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft na een eerder incident beslist dat er voorlopig geen historische trams meer mogen uitrijden. Dat is ook een streep door de rekening voor Trammelant in De Haan. “Ons belle-époquefeest drááit rond die oude trams”, zegt toerismeschepen Marleen De Soete.

Toen De Lijn in mei 150 jaar tram vierde in Gent, vatte een van de oude trams bij terugkeer naar de stelplaats plots vuur en raakte een persoon gewond. Na het incident stelde De Lijn een specialist aan om de brand te onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt nu dat het momenteel niet veilig is om historische trams nog te laten rijden op het huidige tramnet. Er moeten eerst technische aanpassingen gebeuren aan de historische trams, anders kan er opnieuw brand ontstaan, zo klinkt het.

Andere netspanning

“De technologie van de oude trams sluit niet goed aan op de technologische vereisten van het huidige tramnet. Dat heeft te maken met de stroom via de bovenleiding, en hoe die in de oude trams binnenkomt. Die hebben een netspanning van 500 volt, terwijl dat bij de moderne trams 700 volt is. De bovenleidingen bij die oude trams kunnen daardoor overbelast raken, wat in Gent dus ook gebeurde”, zegt Pierre de Meyer van TTO Noordzee.

Om veiligheidsredenen laat De Lijn voorlopig dus geen historische trams meer uitrijden. “Technici gaan nu bekijken hoe ze de oude trams kunnen aanpassen. Bij veel ervan is dat reeds gebeurd, maar die bewuste tram in Gent was al zeker dertig jaar niet meer buitengeweest. De Lijn wil gewoon het zekere voor het onzekere nemen, en dat betekent dus dat er komend weekend jammer genoeg ook geen historische tram te zien zal zijn op Trammelant in De Haan. Een spijtige timing maar niks aan te doen”, klinkt het.

Open Monumentendag

In juli en augustus kan je normaal ook elke zaterdag en zondag een ritje maken in zo’n oud tramstel tussen Adinkerke en De Panne. “Ook dat valt nu in het water. Hopelijk kan het tramfestival in het kader van Open Monumentendag in september wel nog doorgaan in De Panne”, aldus de Meyer.

Ook Marleen De Soete, schepen voor Toerisme in De Haan, betreurt de beslissing maar toont begrip. “Ons jaarlijks belle-époquefeest drááit rond die oude trams: Trammelant is in ’78 ontstaan rond het historisch tramhuisje van De Haan. Maar veiligheid boven alles: we krijgen met Trammelant tot vijftigduizend bezoekers over de vloer.” Voor één keer wordt het dus een Trammelant zonder zijn nostalgische tramritjes. “Het is wat het is. Trammelant heeft gelukkig nog andere troeven”, aldus De Soete.

The post Geen nostalgische tramritjes dit jaar op Trammelant: “Veiligheid boven alles” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Minstens één dode, twee extra exits en belandt Marianne in de cel? 30ste seizoen van ‘Thuis’ start dramatisch

Verdwijnt Marianne uit ‘Thuis’ omdat ze naar de gevangenis moet? Wie is de mysterieuze schutter in het gerechtsgebouw en wie raakte er gewond? En gaat Tamara eindelijk op zoek naar haar ontvoerde kinderen? Die hamvragen worden maandag bij de start van het 30ste seizoen opgelost. De VRT 1-soap belooft een dramatische start, want deze week valt er al zeker één

Lees meer »

“Op papier is hij blijkbaar sneller dan Doku”: ‘bliksemschicht’ Duranville pakt bij debuut uit met heerlijke dribbel, al baalt Mulder ook

Opvallende invalbeurt van Julien Duranville (18) tegen Israël. De pijlsnelle winger – bijgenaamd ‘L’Eclair’ of ‘de bliksemschicht’ – bracht energie en flair. Vooral één dribbel sprong eruit en het jeugdproduct van Anderlecht kreeg ook lof van onze analisten. “Als hij fit blijft, moet je er niet aan twijfelen: dan zál hij doorbreken.”

Lees meer »

“Ik voel me als Batman, maar dan van het onrecht”: ‘De verraders’ zijn aangeduid, eerste slachtoffer is gekozen

“Dat wordt hier het huis van verderf, je stapt nu de hel binnen.” Profetische woorden van Jonatan Medart als hij samen met 19 andere kandidaten het kasteel van ‘De verraders’ betreedt. Pas daarna wordt hij door presentator Staf Coppens ook effectief aangeduid als saboteur in het spel. Samen met Lotte Vanwezemael en William Boeva, die een speciaal op maat gemaakte

Lees meer »

Nieuwe expo herdenkt bevrijding door troepen van Maczek: “Tielt had altijd een speciaal plaatsje in het hart van mijn grootvader”

Tachtig jaar geleden werd Tielt na hevige straatgevechten bevrijd van de Duitsers door de troepen van de Poolse generaal Maczek. Vrijdagavond werd dat ceremonieel herdacht in Huis Mulle, gevolgd door de officiële opening van een expo over de bevrijding. Karolina Maczek had de eer die expo te openen. “Generatie op generatie wordt de fakkel der herinnering hier doorgegeven.”
The

Lees meer »

Kaaskeurig breidt aantal afhaalpunten verder uit

Na 44 jaar zegden Hans Decock en zijn echtgenote Ingeborg Wyndels de weekmarkten vaarwel, maar de passie voor de kazen bleef en resulteerde in Kaaskeurig. Met een heuse kaaswebshop en afhaalpunten in automaten biedt Kaaskeurig 50 verschillende soorten kaas aan.
The post Kaaskeurig breidt aantal afhaalpunten verder uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leon en Ria vieren diamanten huwelijksverjaardag

Leon Verstraete en Ria Van Zieleghem beleefden op 13 juli 1964 een van de leukste dagen van hun leven. Die dag stapten ze immers in het huwelijksbootje in Lichtervelde. Daarmee viert het koppel hun 60ste huwelijksverjaardag. Leon werkte bij de toenmalige CBRT, die uiteindelijk Philips geworden is. Hij monteerde er televisietoestellen. Ria bleef thuis om
The post Leon en

Lees meer »

Is dit de oudste poes van het land? Isabelle uit Herzele is 24 jaar en zeven maanden oud: “Ze krijgt elke dag voorgesneden rosbief”

Met 24 jaar en zeven maanden op de teller is Isabelle waarschijnlijk oudste kat van België. Het dier komt uit het Gentse dierenasiel en vond een gouden mandje in het Oost-Vlaamse Herzele. “Toen ik jong was wou ik eigenlijk vijf kinderen”, zegt haar baasje Ann Gevens (58). “Door omstandigheden is dat er nooit van gekomen. Voor mij is dit mijn

Lees meer »

Van “Ik wil je pappie zijn” tot “Zwijg, vrouw”: dit zijn de strafste momenten uit het Nederlandse ‘B&B zoekt lief’

Een van de favoriete programma’s van Gert Verhulst (56) is ‘B&B vol liefde’, de originele Nederlandse versie van ‘B&B zoekt lief’. Hij vindt de Vlaamse reeks op VTM maar een “flauw en slecht aftreksel”. Dat valt te begrijpen als je weet wat er allemaal in de Nederlandse versie gebeurt. Dacht je dat de uitspraken van Jelmont al opvallend waren? Denk

Lees meer »