DJ-duo Discobaar Sarzebuuze uit Jonkershove trapt Festival Dranouter in gang als eerste artiest: “Hier draaien is van het beste”

Het DJ-duo Discobaar Sarzebuuze mocht donderdag als allereerste artiest deze jubileumeditie van Festival Dranouter op gang tappen. Het is de derde keer dat Lars Courtens (26) en Arno Laleeuwe (25) uit Jonkershove, een deelgemeente van Houthulst mogen draaien op het festival en dit jaar staan ze zelfs twee keer op de line up. “Toen ik 15 was en de dj’s hier van voor zag staan, wist ik dat ik dat ook ooit wilde doen. En nu staan we hier opnieuw”, zegt Arno.

Donderdagmiddag iets na 12 in een hete Palace op Festival Dranouter, ook wel gekend als de Biertent klinkt River van Creedence Clearwater Revival door de boxen. Dat is het allereerste nummer, waarmee Lars Courtens en Arno Laleeuwe uit Jonkershove, ook wel gekend als DJ-duo Discobaar Sarzebuuze de vijftigste editie dit festival openen. Het duo gaat vooral voor klassiekers van de jaren ‘60 tot de jaren ‘90, maar is ook niet bang van wat klassieke meezing- of dansschijven.

“Je weet dat de eerste mensen op donderdag hier in de tent gekomen zijn om zich écht te smijten samen met ons”

Lars en Arno zijn geen groentjes op Dranouter. Zelf komen ze hier al jarenlang als gast naartoe en het is ondertussen de derde keer dat ze mogen draaien op het festival. Vorig jaar mochten ze op donderdagavond de Palace afsluiten en dit jaar mogen ze hem openen. “Het is wel leuk om zo rustig te starten. Je ziet het volk langzaam toekomen en van de eerste mensen die hier zijn, weten we dat ze hier zijn om zich echt te smijten. Dit festival spelen we nog een tweede keer, namelijk zondagavond van 21.30 tot 22.30 uur in de Bar van Sint-Bernardus op het festivalterrein. Daar zal het ook zwaar feesten worden”, vertelt Lars.

Draaien met vinyl

Het verhaal van Lars en Arno startte vier jaar geleden. “Dat was in het begin van de coronacrisis. We waren op een avond samen gezellig iets aan het drinken en bezig over muziek. Beide zijn we verzamelaars van vinyl. We vinden dat je zo echt de muziek voelt. Dan kwamen we op het idee om zo te draaien. En voila kijk ons nu. We draaien ongeveer twee keer per maand”, vertelt Lars.

Vorig jaar mochten Arno en Lars op donderdagavond de Palace afsluiten. © Facebook

“Het heeft ons wel wat tijd en vooral moeite gekost om te leren draaien met platen. Vinyl brengt je dichter bij de muziek, omdat je zelf moet aanvoelen hoe vlug de muziek gaat. Als je draait met een computer gaat dat zo goed als altijd automatisch. Dan moet je zelf minder bij die ritmes stil staan. Vijf uur lang draaien is niet simpel, maar we geven beide op het moment zelf input en dan vliegt het eigenlijk voorbij.”

“Vinyl brengt je veel dichter bij de muziek, want je moet zelf het ritme aanvoelen en overal bij stil staan”

“De eerste keer dat we voor en groter publiek hebben gedraaid was op een fuif van de Chiro in Houthulst. Toen wisten we nog niet dat de trillingen van de bas een effect heeft op jouw muziekinstallatie en dat je best een matras of een kussen van mousse onder de installatie legt om de luide galm tegen te gaan. Dan hebben we wel ons lesje geleerd”, vult Arno lachend aan.

Dranouter is thuiskomen

Voor het duo is Festival Dranouter ondertussen een traditie geworden. “Dit is het festival, waar we zelf als festivalganger ook altijd naartoe gaan. Het is onze droom om hier te mogen draaien, want hier komen we thuis”, zegt Lars, die zelf al voor de zevende keer naar Dranouter komt.

“Beter dan draaien op Dranouter kan het voor ons niet worden”

Arno heeft er nog een aantal edities meer op zitten. “Toen ik 15 was en die dj’s in de Palace zag draaien, had ik enorm veel bewondering voor die mannen. Ik wist dat ik dat ook ooit wilde doen en kijk, nu staan we hier. Het is niet de jubileumeditie, die het voor ons speciaal maakt, want iedere editie van Dranouter is voor ons legendarisch. Zolang er maar leute is, dat is wat telt. We zijn hier in eigen streek met fantastisch enthousiaste mensen in het publiek, wat moeten we meer wensen? Hier kan je wisselen tussen schijven zoals Green River en Samson & Gert. Beter dan draaien op Dranouter kan het voor ons niet worden”, besluit Arno tevreden.

The post DJ-duo Discobaar Sarzebuuze uit Jonkershove trapt Festival Dranouter in gang als eerste artiest: “Hier draaien is van het beste” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lokale weerman Tometeo voorspelt droog weer voor Izegem Koers (maar wellicht neerslag tijdens de afterparty)

Een voorspelling over de uitslag van de wielerwedstrijd doet hij niet, maar de lokale weerman Tometeo (Tom Dutoit) ziet op zijn weerkaarten dat het peloton vandaag geen regen over zich heen zal krijgen. Voor de afterparty, ook niet onbelangrijk voor de vele wielerfans en andere leutezoekers, zal het wellicht niet droog blijven. Maar dat zal niet beletten dat vele duizenden

Lees meer »

“Jongeren gebruiken niet vaak genoeg condooms omdat ze te duur zijn”: is condoom van huismerk even veilig als dat van A-merk?

Condooms moeten gratis of goedkoper worden voor jongeren. Dat vindt Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, na een enquête over condoomgebruik. Daaruit blijkt dat veel jongeren condooms te duur vinden en er daarom soms geen gebruiken. Het consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio2 wil weten of een (goedkopere) condoom van een huismerk even veilig is als een exemplaar van een duurder

Lees meer »

Krachtbalclub Ingelmunster krijgt twee nieuwe krachtbalvelden

Zaterdag 7 september was voor de Ingelmunsterse krachtbalclub Woweja Rangers een historische dag. Op de al schitterende en ruime sportaccommodatie werd door schepen van sport Jan Rosseel twee splinternieuwe krachtbalvelden geopend.
The post Krachtbalclub Ingelmunster krijgt twee nieuwe krachtbalvelden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Heraangelegde Ringlaan in Wenduine na 7 jaar eindelijk geopend

In Wenduine, bij De Haan, is de nieuwe Ringlaan officieel geopend. Door allerlei problemen sleepten de werken 7 jaar aan. Het gemeentebestuur en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWVV) trakteerden de buurtbewoners op een glaasje, "om hen te bedanken voor hun begrip en hun geduld". Een wandelconcert van de Koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan, maakte de opening extra feestelijk.

Lees meer »

Na De Wever zijn pleidooi voor luchtafweer: hoe kwetsbaar is ons land? “We kruipen dan best in een heel diep hol in de grond”

Bart De Wever (N-VA) vreest dat de haven van Antwerpen wel eens vet omcirkeld kan staan op de Russische kaarten met potentiële doelwitten en pleit daarom voor een luchtafweersysteem in de koekenstad. Wat stelt de burgemeester voor? Hoe diep moeten we ervoor in de buidel tasten? Maar vooral: hoe kwetsbaar is ons land vandaag als Poetin op de knop duwt?

Lees meer »

Van “Professorenpartei” tot de geheime dienst die hen in de gaten houdt voor extremisme: waar staat de AfD voor?

Na een duidelijke overwinning tijdens de deelstaatverkiezingen afgelopen weekend heeft Alternative für Deutschland, afgekort AfD, zich sterker verankerd in het Duitse politieke veld. Binnen en buiten Duitsland kent de partij sterke aanhangers, maar ook tegenstanders. Controverse is de partij niet onbekend, maar wie zit achter de partij? En waar staat de partij voor?

Lees meer »

Toch nog een voorwaardelijke celstraf voor dertiger die met mes op Kortrijkse perron loopt: “Sukkel al helft van mijn leven met alcoholprobleem”

“Door de drankduivel verloor hij zijn job, zijn relatie, zijn kinderen en zijn vrienden.” Niettegenstaande hij door twee eerdere veroordelingen al onder probatie stond, liep een 34-jarige man dit voorjaar opnieuw met een mes rond op het Kortrijkse perron. Omdat hij nu wél nuchter is, kreeg hij toch nog een kans met een volledig voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden.

Lees meer »

Knuffelweide voor sterrenkindjes geopend in Harelbeke: “Helpt ouders om hun ondraaglijke verlies te verwerken”

Na de opstart van het sterrenregister in Harelbeke worden sterrenkindjes vanaf nu ook herdacht op de knuffelweide op de nieuwe natuurbegraafplaats in Harelbeke. “Voor ouders die het ondraaglijke verlies van een sterrenkindje moeten verwerken, is er vaak een diepe behoefte aan een fysieke plek om hun kindje te herdenken.”
The post Knuffelweide voor sterrenkindjes geopend in Harelbeke: “Helpt ouders

Lees meer »