Didianne en Bertin van In Den Havermuis organiseren 30ste herbergkermis: “Iedereen is welkom, zolang ze geen ruzie maken”

De voorgevel van Bierhuis In Den Havermuis staat in bloei met prachtige bloemen. Een liefhebberij van zaakvoerster Didianne Knockaert (59). Sinds 28 oktober 1988 tapt de café-uitbaatster in Havermuis 12 in Poperinge de pintjes. Dat doet ze nog steeds met heel veel plezier en met de hulp van haar man Bertin Deroo (68). Dit jaar pakken ze voor de 30ste keer uit met hun herbergkermis, van vrijdag 2 tot en met zondag 4 augustus.

“Mijn moeder had vroeger een café in Krombeke, ‘t Kereltje. Het is altijd mijn bedoeling geweest om ook café open te houden”, vertelt Didianne Knockaert (59). “Ondertussen sta ik al 36 jaar achter de toog van In Den Havermuis. Vroeger droeg het café de naam ‘Bierhuis In Den Havermuis’ en dat hebben we behouden. Elk café was vroeger een bierhuis, dat is de oude benaming. Sinds 1870 is er sprake van In Den Havermuis, vroeger is het hier nog een smisse geweest. We zijn één van de oudste volkscafés in de Hoppestad”, klinkt het. “Het café stond een jaar leeg toen ik er begon. Negen jaar hebben we het café gehuurd voor we het kochten. Het café is onze eigendom en daar zijn we heel tevreden mee. Tijdens de coronaperiode was het een pittige periode voor café-uitbaters. Dat het café van ons is, hielp wel.”

Klanten

“In die 36 jaar is er natuurlijk veel veranderd op vlak van een café uitbaten. De klanten zijn door de jaren heen ook veranderd. Oude klanten gaan dood en veel jonge klanten komen er niet meer bij. Je hebt altijd wel leutemakers, maar het is anders in vergelijking met vroeger. We doen het nog altijd even graag, anders zouden we het niet meer doen. Wat zouden we anders doen?”, klinkt het bij Didianne. “Mij graag zien”, reageert Bertin. “Ik doe dat al meer dan genoeg”, lacht Didianne.

“We mogen niet klagen. We kunnen rekenen op vaste gasten. Zo hebben we hier tijdens de week en in het weekend veel volk over de vloer via groepen van de volkssportroute”, vult Bertin aan. Bij de volkssportroute zijn een vijftiental cafés en eetgelegenheden aangesloten en opgenomen in deze route. De uitbaters bieden traditionele volksspelen aan en serveren de bezoekers een streekhapje of -gerecht, of een typisch drankje zoals picon of een streekbiertje.

Volkssportroute

“We hebben lang moeten wachten op een plaatsje binnen de volkssportroute, maar het is zeer fijn om deel uit te maken van de route. We zijn het lokaal voor De Havermuiskaarters, Schuttersgilde St. Sebestiaen 1460 en verschillende volkssporten. Er is hier bijvoorbeeld ook nog vogelpik. Onze specialiteiten? Dat moet onze picon zijn. Iedereen zegt dat het de beste is. Vroeger werd picon als medicijn gebruikt, dus als mensen zich niet goed voelen, mogen ze altijd een picon komen drinken. We bieden ook verschillende soorten bier aan.”

Herbergkermis

Dertig jaar geleden werd herbergkermis in het leven geroepen door Didianne en Bertin. “We begonnen ermee om wat leven in de brouwerij te brengen. Toen de Bellewijk stopte met de kermis, hebben wij ervoor gekozen om een volwaardige kermis op poten te zetten. Dit jaar is het al onze 30ste editie. Iedereen is welkom, zolang ze geen ruzie maken. Ze moeten vooral goed weer meebrengen”, vertelt Bertin. “Op vrijdag 2 augustus is er om 18 uur de opening en de receptie met saucissenkandeel en start bolling door den uil. Op zaterdag 3 augustus is er schieting Koninkljke Ghilde St. Sebastiaen 14960 in Poperinge. Op 15 uur is er bier- en wijnschieting op twee liggende wippen. Inleg bedraagt 5 euro. Op zondag 4 augustus is er van 7 tot 17 uur de 30ste internationale rommel- en hobbymarkt in Den Havermuis en naast de Vleterbeek.”

De standplaatsen zijn gratis, maar er moet op voorhand ingeschreven worden. Etenswaren mogen niet verkocht worden. “Vanaf 11 uur is er een barbecuefestijn aan 20 euro. Hiervoor moet ook vooraf ingeschreven worden. Het kermisweekend wordt afgesloten met een muzikale avond met start om 19 uur.”

Info: 0478 38 23 45

The post Didianne en Bertin van In Den Havermuis organiseren 30ste herbergkermis: “Iedereen is welkom, zolang ze geen ruzie maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Laatste dag van de Oostkampse sportkampen

De laatste weekdag van de vakantie was meteen ook de laatste dag van de Oostkampse sportkampen (OOK). Een grote groep kinderen beleefde er de tijd van hun leven. Zij kregen op vrijdag 30 augustus hun sportdiploma overhandigd door de vrijwilligers van OOK. “Het waren zeer gemotiveerde jongeren die deze zomer deel uitmaakten van onze sportkampen.
The post Laatste dag

Lees meer »

Nederlandse boot lost zeebaars in jachthaven Blankenberge: “Strafbaar en risico op hoge boete”

Enkele Nederlandse vissers probeerden dinsdag honderden kilo’s aan zeebaars illegaal aan land te brengen in de jachthaven van Blankenberge. Zo probeerden ze de visveiling te omzeilen. Een voorbijganger verwittigde de scheepvaartpolitie, die de mannen in kwestie doorverwees naar de haven van Zeebrugge. Daar werd hun vangst in beslag genomen. Dienst Visserij volgt de zaak verder op. Indien het om beroepsvissers

Lees meer »

Raoul Hedebouw op Manifiesta in Oostende: “PVDA wil aantal gemeenteraadsleden verdubbelen op 13 oktober

Tijdens de happening Manifiesta, de jaarlijkse happening van PVDA in Oostende, zei voorzitter Raoul Hedebouw dat hij het aantal mandatarissen op gemeentelijk vlak hoopt te verdubbelen op 13 oktober. PVDA mikt op 300 verkozenen in zeventig gemeenteraden. Manifiesta lokte zaterdag 15.000 belangstellenden.
The post Raoul Hedebouw op Manifiesta in Oostende: “PVDA wil aantal gemeenteraadsleden verdubbelen op 13 oktober appeared

Lees meer »

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk lanceert app om voor maximale participatie te gaan: “Willen minstens tien ideeën uitvoeren”

De aftrap van de campagne richting 13 oktober is gegeven. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) gaat de komende weken op pad om te horen van de Kortrijkzanen wat er moet veranderen in hun straat of buurt. Het is natuurlijk onmogelijk om alle 80.000 Kortrijkzanen te pakken te krijgen. Daarom lanceert TBSK een app waarmee elke Kortrijkzaan binnen de minuut zijn

Lees meer »

Duizenden protesteren in Israël na ontdekking van gedode gijzelaars

Een dag na de ontdekking van de lichamen van zes gijzelaars die in de bezette Gazastrook werden vastgehouden, is in Israël een grote staking van start gegaan. De actie van maandag is een initiatief van de machtige Israëlische vakbondscentrale Histadrut, en komt er uit protest tegen het onvermogen van de regering om een einde te maken aan het conflict.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Wat een prestatie! Dressuurrijdster Michèle George pakt zevende gouden paralympische medaille en evenaart record

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Een medaille die dressuuramazone Michèle George zonet al (andermaal) pakte. Voor onze landgenote is het al haar zevende gouden medaille, een evenaring van het record.

Lees meer »

Goud voor Ignace Claeys en Bernadette Hespeel

Het gemeentebestuur zette Ignace Claeys en Bernadette Hespeel in de bloemetjes. Het koppel verhuisde vorig jaar naar de gemeente en vierde recent hun gouden huwelijksverjaardag.
The post Goud voor Ignace Claeys en Bernadette Hespeel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk op auditie voor een gesprek met de paus: “Waarom moet dat opnieuw in het geniep gebeuren?”

In de aanloop naar het bezoek van de paus aan België, eind deze maand, lopen volop contacten tussen de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk en de bisschoppen. Wie van hen de paus zal ontmoeten, is nog niet bekend. Vandaag was er een voorbereidende ontmoeting tussen de slachtoffers en de Kerk. Priester Rik Devillé, van de werkgroep Mensenrechten in

Lees meer »

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, klaagt Netflix aan over documentaire ‘The Man with 1000 Kids’

Het gespreksonderwerp van deze zomer was ongetwijfeld de Netflix-documentaire ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. Hij klaagt de streamingdienst dan ook aan en wil bovendien dat Netflix de

Lees meer »