De Watergroep, in grote delen van West-Vlaanderen actief, wil factuur van gemiddeld gezin 25 euro per jaar duurder maken

De Watergroep, de grootste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen, is van plan om de waterfactuur optrekken. Voor een gezin van drie personen met een gemiddeld waterverbruik zou de prijsverhoging vanaf 1 januari 2025 neerkomen op 25,20 euro op jaarbasis. Voor een alleenstaande komt er ruim 10 euro bij. De Watergroep is ook in het grootste deel van West-Vlaanderen actief.

De tariefverhoging – die wel nog goedgekeurd moet worden, komt er omdat het drinkwaterverbruik afneemt – terwijl de kosten oplopen. Daardoor zit de drinkwatermaatschappij, die 3,3 miljoen mensen in 177 Vlaamse gemeenten van drinkwater voorziet, in slechte papieren. Vorig jaar boekte ze 20,4 miljoen euro verlies.

In het nieuwe tariefplan voor 2025 tot en met 2030 zal een klant in 2025 voor het basistarief 2,6437 euro per 1.000 liter drinkwater betalen, in vergelijking met 2,3628 euro in 2024. Ook de komende jaren zal de drinkwaterprijs nog verder oplopen.

Evenwicht zoeken

De Watergroep erkent dat het verbruik van het kraanwater duidelijk afneemt. Dat komt onder meer omdat we spaarzamer omgaan met water, er meer waterzuinige toestellen zijn en omdat regenwater vaker gebruikt wordt voor niet-drinkwatertoepassingen. De Watergroep zegt de komende jaren rekening te houden met dat dalende waterverbruik, “maar de tarieven die we voorstellen, zijn zeker geen rechtstreekse compensatie voor die daling.”

De watermaatschappij wijst erop dat ze in het tariefplan een evenwicht zoekt tussen waterleveringszekerheid, een kwaliteitsvolle dienstverlening en een betaalbare waterfactuur. Dat de prijzen omhoog gaan, heeft te maken met “de stijgende kosten voor de drinkwaterproductie en de nood aan blijvende investeringen om op elk moment piekverbruik op te vangen en alle waterinfrastructuur in topvorm te houden en klimaatbestendig te maken”, valt nog te horen.”

In West-Vlaanderen staat de Watergroep in voor watervoorziening voor 1.375.294 huishoudelijke klanten. Daarvan kregen in 2023 303.981 minstens één herinneringsbrief om hun factuur te betalen.

In welke (West-Vlaamse) gemeenten De Watergroep actief is, zie je viadeze link.

The post De Watergroep, in grote delen van West-Vlaanderen actief, wil factuur van gemiddeld gezin 25 euro per jaar duurder maken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Emotionele Jean-Marie Pfaff getuigt over home-invasion: “Ik heb altijd in de goedheid van de mensen geloofd, maar nu hangen er drie sloten aan mijn poort”

De openbare aanklager heeft acht jaar gevangenisstraf gevorderd tegen de Servo-Kroatische gangsters die Carmen Pfaff in augustus 2023 mishandelden en gijzelden voor een handvol juwelen en een Rolex. Echtgenoot Jean-Marie vertelde in de rechtbank tijdens een emotionele getuigenis wat Carmen sindsdien doormaakt. “Ze leeft in constante angst”, aldus een wenende Jean-Marie. “Haar mooie oude dag is verwoest.”

Lees meer »

Den Averechtsen wordt gesmaakt

De Heeren Deweer, de vier vrienden die de voorbije jaren de Dadiparkpop-up organiseerden, haalden het recept van het voormalige Dadizeelse biertje Den Averechtsen van onder het stof. Het biertje werd tijdens de openingsceremonie van de jaar- en avondmarkt voor het eerst geschonken. Bezoekers aan het evenement konden later die dag het biertje proeven aan de
The post Den Averechtsen

Lees meer »

Vzw IMLandelijk verdeelt gratis mobiele alarmsystemen: “Afschrikmiddel voor eventuele belagers”

Marleen Achtergaele (63) uit Bissegem is coördinator van de zelfhulpvereniging IMLandelijk. “We zijn een groep vrijwilligers die slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag ondersteunen. Onze gratis alarmsysteemgadgets kunnen een veiligheidsgevoel creëren bij slachtoffers, lotgenoten, de burger in het algemeen. Kortom: voor wie het nodig acht om zichzelf een geruststelling te geven.”
The post Vzw IMLandelijk verdeelt gratis mobiele alarmsystemen: “Afschrikmiddel

Lees meer »

“Dit vrijetijdscentrum is wat Gistel echt wel nodig had”: Met Zomerloos opent belangrijkste project van de legislatuur

Met een driedaagse opendeur zette het nieuwe vrijetijdscentrum Zomerloos de deuren wagenwijd open voor het brede publiek. Voor het stadsbestuur is dit in veel opzichten het grootste project van deze legislatuur. “Dit centrum is wat Gistel nodig had”, klinkt het uit verschillende hoeken.
The post “Dit vrijetijdscentrum is wat Gistel echt wel nodig had”: Met Zomerloos opent belangrijkste project

Lees meer »

Betsy en Aurel klinken op zestig jaar huwelijk

Aurel Vermote en Betsy Schoutteten stapten op 3 augustus 1964 in het huwelijksbootje. Het echtpaar uit de Kerkstraat is inmiddels zestig jaar getrouwd. De gelegenheid voor het gemeentebestuur om hen in de bloemetjes te zetten.
The post Betsy en Aurel klinken op zestig jaar huwelijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De oorlog winnen lijkt almaar onwaarschijnlijker”: is regeringshervorming van Zelensky een wanhoopspoging?

Oekraïens president Volodimir Zelensky herschikt zijn regering, naar eigen zeggen “met het oog op het verderzetten van de oorlog in de herfst.” Vier ministers hebben hun ontslag al ingediend bij het parlement. Wat drijft Zelensky daarbij? En zal die herschikking de oorlog in de gewenste plooi leggen? Professor internationale politiek (UAntwerpen) Tom Sauer: “Dit is een wanhoopspoging, het wordt hoog

Lees meer »

Rondleiding op begraafplaatsen, bunker en museum in Zonnebeke

Ter gelegenheid van Open Monumentendag kan je in Zonnebeke op zondag 8 september terecht op de begraafplaats voor gratis rondleidingen. Ook de Zandvoordse commandobunker gooit de deuren open en het Passchendaele Museum opent een pop-up tentoonstelling.
The post Rondleiding op begraafplaatsen, bunker en museum in Zonnebeke appeared first on KW.be.

Lees meer »