Brecht en Jamaica leggen afstand van Kortrijk naar Parijs per kajak af: “Alle krachten zijn eruit geperst”

Brecht Vierstraete (27) en Jamaica Crevits (41) hebben hun doel bereikt. Ze legden de afstand van Kortrijk naar Parijs per kajak af. Daarmee zamelden ze geld in voor de afdeling niet-aangeboren hersenletsels van het AZ Groeninge. “Echt alle laatste krachten zijn eruit geperst”, klinkt het.

Op 24 juli vertrokken Brecht Vierstraete (27) en Jamaica Crevits (41) in de vroege ochtend per kajak aan de Kortrijkse Broeltorens naar Parijs. Met het initiatief genaamd ‘Kajakkers met een Hart’ zamelen ze geld in voor de afdeling niet-aangeboren hersenletsels van het AZ Groeninge. Brecht had namelijk in januari 2022 een werkongeval met een schedelbreuk en hersenbloeding tot gevolg.

Het plan was om 50 kilometer per dag te varen, aan 9 à 10 kilometer per uur. In totaal wachtte een toch van 378 kilometer en 43 sluizen op hen. En dat plan werd in de vroege avond van 31 juli werkelijkheid!

Het duo kwam wel niet aan in de Lichtjesstad, want die was logischerwijs niet per kajak toegankelijk door de Olympische Spelen. Toch legden ze, door een deel terug te keren op hun stappen, dezelfde afstand af als die van Kortrijk naar Parijs via het water. Boran-sur-Oise, een gemeente net voor de eerste Parijse banlieues, werd het verste punt van de tocht. Dat punt bereikten ze al op 29 juli.

Obstakels

Verder zag het er op de tweede dag naar uit dat het avontuur vroegtijdig kon eindigen. Brecht en Jamaica werden namelijk tegengehouden door Voies navigables de France (VNF). Dat bleek een storm in een glas water, want ze konden uiteindelijk verder.

Op het einde leek mogelijk ook het onweer nog roet in het eten te gooien, maar de spreekwoordelijke eindmeet werd uiteindelijk vlot gehaald: “We vertrokken op de laatste dag iets later dan anders doordat we de hele nacht vol spanning naar het onweer hadden zitten kijken. We vreesden dat dit het einde van ons avontuur zou zijn.”

“Deze ochtend zat onze moraal wel nog goed. “Doe er mij nog maar 4 dagen bij”, zei Brecht. Het werd al snel duidelijk dat deze laatste dag niet snel genoeg kon voorbijgaan. Het lichaam deed overal pijn en zelfs de maag pruttelde tegen. We werden ook wat verrast door de warmte. Dat hadden we deze morgen duidelijk verkeerd ingeschat. Uiteindelijk is alles goed verlopen vandaag, maar alle laatste krachten werden er wel uitgeperst. We zullen waarschijnlijk de komende dagen pas beseffen wat we hebben verwezenlijkt.”

The post Brecht en Jamaica leggen afstand van Kortrijk naar Parijs per kajak af: “Alle krachten zijn eruit geperst” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zwevegemse brandweermannen trekken naar Denemarken voor World Fire Fighter Games: “Spelen met 40 verschillende disciplines”

Enkele brandweermannen van de brandweer in Zwevegem vertrekken vannacht naar Denemarken om deel te nemen aan de World Fire Fighter Games. Brandweermannen van over de hele wereld nemen het daar een hele week tegen elkaar op in verschillende disciplines zoals traplopen, koken, een behendigheidsproef met een brandweerwagen, triatlon, petanque en zelfs hoefijzerwerpen.

Lees meer »

Tienduizenden betogers op straat in Tel Aviv: sfeer raakt verhit – Erdogan roept op tot islamitische alliantie tegen Israël

Tienduizenden mensen zijn in Tel Aviv op straat gekomen. Ze eisen dat premier Benjamin Netanyahu een staakt-het-vuren in Gaza bewerkstelligt en een deal uit de brand sleept waardoor de gijzelaars vrijgelaten worden. Hier en daar gaan betogers op de vuist met de politie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep islamitische landen op om een alliantie te vormen tegen Israël.

Lees meer »

Opklaringen en wolken wisselen elkaar af, later buien

Er valt zondag eerst wat lichte regen in het oosten van het land. Elders zijn er soms brede opklaringen. Daarna wordt het wisselend bewolkt en vaak droog. Tegen het einde van de namiddag neemt de bewolking toe, gevolgd door lichte regen in het uiterste westen, meldt het KMI. De maxima liggen tussen 17 en 22 graden.

Lees meer »

Amerikaanse acteur en zanger James Darren overleden

De Amerikaanse acteur en zanger James Darren is maandag op 88-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat staat te lezen op zijn website. Volgens zijn zoon Jim Moret was hij opgenomen voor een aortaklepoperatie, maar bleek hij te zwak voor de ingreep.

Lees meer »

Sabine Van Eynde bouwt kunstgalerie om tot art studio: “Ik richt me voortaan volledig op mijn eigen kunstwerken”

Glaskunstenares Sabine Van Eynde uit Koekelare kiest voor een nieuw concept. Ze doopt haar kunstgalerie om tot Art Studio. Sabine toont er eigen werk en organiseert ook workshops. “Vrienden hadden mij er al meermaals op gewezen dat ik mijn eigen werken nooit in de kijker zet.”
The post Sabine Van Eynde bouwt kunstgalerie om tot art studio: “Ik richt

Lees meer »