Boomkweker Jan Sterken viert halve eeuw én zijn afscheid: “Mijn rug is kapotgewerkt”

Een minituin van Eden, een groene oase op nog geen kilometer van het Noordzeestrand: het is aangenaam vertoeven in de kwekerij van Jan Sterken (74). Zijn paradijsje aan de Scharebrugstraat in Blankenberge bestaat vijftig jaar, maar het is meteen ook het laatste. “Er is geen opvolging en mijn rug is versleten”, zegt de gepassioneerde boomkweker.

Jan Sterken studeerde aan de Rijkstuinbouwschool in Gent, liep stage bij de Brugse tuinarchitect André Van Wassenhove en fruitboomkwekerij Gerard Verhulst in Sint-Niklaas. Later werkte hij even als hoofd van de groendienst van de Interbrugse Maatschappij voor Huisvesting in Brugge. In 1974 startte hij dan vol enthousiasme zijn kwekerij in de Scharebrugstraat die er, na een halve eeuw gedreven werk en groene passie, betoverend bij ligt.

“Toen we – mijn spade en ik – hier vijftig jaar geleden aankwamen, was dit nog allemaal boerenland. De steriele tuin was de norm: gazons werden maniakaal onderhouden, het minste onkruidje moest eruit”, neemt de bekende kweker ons mee in zijn ‘hof’. Zelf streefde Jan vooral naar kwaliteit, en daar had hij ook de plaats voor: ruime plantafstanden, biologische insectenbestrijding en organische meststoffen, die sterke en gezonde planten leveren.

Deskundig advies

“Bovendien worden alle planten met veel respect voor de natuur traag opgekweekt en krijgt iedere klant bij aankoop deskundig advies”, aldus Jan. Veel moederplanten zijn op de kwekerij in volle glorie te bewonderen. Het zijn sierheesters, vaste planten, sier- en fruitbomen die op het bedrijf zelf gekweekt worden met veel liefde voor het vak. Jans passie ligt vooral op het vlak van hydrangea’s, oude fruitrassen en hosta’s, eigen selecties en veredelingen vervolledigen het bestaande aanbod.

Zelf creëerde hij al enkele soorten, die heel Europa rondreisden. “Rijk word je daar niet van, maar het is wel een hele eer”, knipoogt Jan, terecht trots op zijn tuin. “Ze zijn hier ooit eens een hele namiddag komen filmen van Dobbit TV, voor een speciale thema-uitzending over leifruit”, klinkt het. Ondertussen komt de groene specht er even piepen. “Úren kan ik hier naar de vogeltjes zitten turen”, glimlacht Jan.

“Je zal in Blankenberge lang mogen zoeken naar een straat waar ik geen enkele tuin aanlegde”

Jan Sterken raakte als jonge knaap al door de groene microbe gebeten. “Ik leerde als kind hard werken in de boomgaard van mijn vader, ook een magische plek. Appels plukken met mijn kleine handjes, dat was een onbeschrijfelijk gevoel. En ik beschouw het als een groot geluk dat ik al die tijd mocht blijven buitenspelen: dat kleine jongetje zit er nog altijd een beetje in.”

We zien in Jan ook iets van een kluizenaar. “Al dertig jaar ben ik alleen. Maar ik ben een vrij man, en ik heb ook niet veel nodig om gelukkig te zijn. De natuur heeft mij dat geleerd. Soms krijg ik plots een bevlieging en trek ik er in mijn eentje op uit. Ik laad dan een veldbedje in de camionette en ben weg, de vrije natuur in. Niets houdt mij tegen.”

Ons oog valt op een ingekaderde spreuk die Jan cadeau kreeg van een klant: Het verschil tussen een bloem en onkruid, is een oordeel. “Almaar meer mensen zien nu gelukkig wel in dat ‘onkruid’ eigenlijk niet bestaat. Elk plantje, hoe klein ook, heeft wel een bepaald nut. Dat kan van mensen niet altijd gezegd worden. De mens hangt soms echt het beest uit met de natuur, en de natuur, die geeft ons stille wenken. Ze schrijft dan misschien geen boeken, ze is slimmer dan wij allemaal samen.”

Klimaatverandering

De pluktuin was de jongste jaren in opmars. Maar door de oprukkende klimaatverandering ziet Jan ook steeds meer mensen naar hitte- en droogtebestendige flora grijpen. Olijfbomen weigert hij al dertig jaar halsstarrig te verkopen. “Om de eenvoudige reden dat die niet thuishoren in ons klimaat, en we zoveel moois van eigen bodem hebben. Geen slimme zet van me, gezien de enorme winstmarges op olijfbomen. Maar eerlijk duurt het langst.”

‘Sterke Jan’ groeide in die vijftig jaar uit tot een begrip in de streek. “Je zal in Blankenberge inderdaad lang mogen zoeken naar een straat waar ik geen enkele tuin aanlegde”, grijnst hij. “Mensen weten mij op straat of in de winkel ook altijd wel te vinden met duizend-en-een tuinvragen. Zeg Jan, nu ik je zie…, beginnen ze dan. Dan weet ik hoe laat het is.” (lacht)

Zelf is hij nog dagelijks in de weer met de aanplant, de snoei en noem maar op. “Schrijf maar op dat dit mijn laatste jaar wordt”, verrast hij. “Ach, ik ben 74, ik heb me krom gewerkt. Er is geen opvolging en mijn rug is versleten. Het is goed geweest.” De klanten, die van heinde en verre naar Blankenberge komen afgezakt, zullen dus binnenkort een nieuw adres moeten zoeken.

“De kwekerij is mijn lang leven. Maar ik heb ook maar twee handen. Twee handen en een slechte rug. Maar tuinieren zal altijd wel mijn passie blijven. Dat, en keramiek: als kind al bakte ik met kleigrond uit de tuin mijn eigen knikkers op mama’s stoof.”

Op 16 en 17 november houdt Jan uitverkoop, en dat telkens van 10 tot 17 uur.

The post Boomkweker Jan Sterken viert halve eeuw én zijn afscheid: “Mijn rug is kapotgewerkt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marie-José en Fernand zijn 65 jaar getrouwd

Marie-José Mestdagt en Fernand Alliet werden op het gemeentehuis ontvangen voor hun briljanten huwelijksjubileum. Hoewel ze veel gewerkt hebben en een gezin met vier kinderen hadden, heeft het koppel heel wat afgereisd.
The post Marie-José en Fernand zijn 65 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zeker 7 doden, onder wie 3 kinderen, na nieuwe Russische aanvallen – Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken dient ontslag in

Rusland heeft afgelopen nacht raketten en drones afgevuurd op Kiev en de westelijke Oekraïense stad Lviv. Bij de aanvallen op Lviv zijn zeker zeven doden gevallen, meldt burgemeester Andri Sadovy. Onder de doden zouden drie kinderen zijn. Tientallen anderen raakten gewond. Dinsdag kwamen al meer dan 50 mensen om het leven door een zware dubbele raketaanval op de Oekraïense stad

Lees meer »

Zwevegemse brandweermannen trekken naar Denemarken voor World Fire Fighter Games: “Spelen met 40 verschillende disciplines”

Enkele brandweermannen van de brandweer in Zwevegem vertrekken vannacht naar Denemarken om deel te nemen aan de World Fire Fighter Games. Brandweermannen van over de hele wereld nemen het daar een hele week tegen elkaar op in verschillende disciplines zoals traplopen, koken, een behendigheidsproef met een brandweerwagen, triatlon, petanque en zelfs hoefijzerwerpen.

Lees meer »

Gemeente Kuurne en Leiedal vatten tweede luik van Roterij Sabbe aan

De komende twee jaar plant intercommunale Leiedal en de gemeente Kuurne een grondige renovatie van roterij Sabbe, gelegen aan de Bondgenotenlaan in Kuurne. Door leegstand, drugdelicten, vandalisme en diefstal heeft zowel de omgeving van de roterij als het gebouw zelf aanzienlijke schade opgelopen. Nu wil Leiedal het gebouw van roterij Sabbe herstellen om verdere aftakeling te voorkomen en het erfgoed

Lees meer »

Opnieuw stroeve start schooljaar bij Sint-Ursula-Insituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver: leerlingen moeten thuisblijven door problemen met lessenrooster

In het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver verloopt de start van het nieuwe schooljaar voor het tweede jaar op rij stroef. Dat meldt RTV en bevestigt de schooldirectie. De school is er niet in geslaagd de lessenroosters volledig in te vullen "door een praktisch probleem". Daardoor missen de leerlingen van de 2e en 3e graad verschillende lesuren, of zelfs een hele lesdag.

Lees meer »

Atletiekclub Flac kern Ieper in rouw door overlijden werptrainer Pascal Plets (64)

Onder grote belangstelling vond zaterdag in de kerk Saint-Chrysole in Komen de uitvaart van Pascal Plets (64) plaats. Hij is onverwacht overleden na een boswandeling in Ploegsteert. De gewezen leerkracht was sinds jaar en dag de werptrainer van atletiekclub Flac kern Ieper.
The post Atletiekclub Flac kern Ieper in rouw door overlijden werptrainer Pascal Plets (64) appeared first on

Lees meer »

Tragische dood van Cloé (28) in Thailand laat Holsbeek verslagen achter: “Ik hoorde haar vorige week nog, ze leek zo gelukkig”

De Belgische vrouw die zaterdagochtend dood werd teruggevonden in het noorden van Thailand, is de 28-jarige Cloé Ferrari, afkomstig uit Holsbeek. Ze woonde sinds een tiental maanden met haar vriend in de provincie Mae Hong Son in Thailand en gaf daar yogalessen. “Onze zon Cloé straalt voor altijd in ons hart”, klinkt het bij zus Joana.

Lees meer »

Acta Est Fabula is primus van zesde Trompequiz

De Trompe, het gehucht in Sint-Lodewijk op de grens met Zwevegem, Heestert en Otegem, beleefde het voorbije weekend de jaarlijkse hoogdagen. De festiviteiten stonden voor de 45ste keer op het programma en werden een meevaller over de hele lijn. Op zaterdag kwamen de sportievelingen aan hun trekken tijdens de tweede editie van de Stijn Devolder
The post Acta Est

Lees meer »