Achtkoppige bende internetoplichters voor de rechter: “Ze hebben mijn 96-jarige vader gekraakt voor wat snel geldgewin”

Een achtkoppige bende oplichters die de voorbije jaren in Vlaanderen minstens twintig slachtoffers grote sommen geld afhandig maakte, verschijnt vrijdag voor de rechter in Kortrijk. “Mijn vader was 96 jaar, maar regelde alles nog zelf. Na de oplichting ging het snel bergaf met hem en is hij gestorven. Die oplichters hebben hem gekraakt”, getuigt de dochter van een van de slachtoffers uit Kortrijk.

Cybercriminaliteit is booming business. Met behulp van listige telefoontjes slagen internetcriminelen er almaar vaker in om, van achter hun computer, argeloze mensen grote sommen geld afhandig te maken. Dat ondervond ook een bejaard koppel uit Kortrijk in de zomer van 2022. “Op een morgen telefoneerde er iemand die zich uitgaf voor bankmedewerker”, vertelt hun dochter.

“Die persoon aan de andere kant van de lijn moet zeer overtuigend geklonken hebben. Die mannen weten natuurlijk hoe ze oudere mensen om de tuin moeten leiden. Er werd mijn vader gezegd dat er een poging tot een verdachte transactie op zijn rekening was geweest: iemand had vanuit één of ander Oost-Europees land geld proberen afhalen. Daarom was zijn rekening zogezegd geblokkeerd en moesten er nieuwe kaarten aangevraagd worden. Vader werd gerustgesteld: zelf moest hij niets doen. Er zou een bankmedewerker langskomen om de oude kaarten op te halen.”

24.770 euro

Nietsvermoedend gaf het slachtoffer zijn geblokkeerde kaarten mee aan een jongeman die kort daarna voor de deur stond, inclusief pincodes. “En toen ging het snel. In amper twee uur tijd waren de rekeningen volledig leeggehaald. Vader was natuurlijk enorm geschrokken toen hij dat moest vaststellen”, klinkt het. Maar liefst 24.770 euro is zo in rook opgegaan.

Dat hij zich zo had laten ringeloren door een bende gewiekste oplichters, kon de 96-jarige man moeilijk verkroppen. “Mijn vader had dan wel een zekere leeftijd, hij was nog zeer goed op zijn qui-vive en regelde alle bankzaken zelf. Achteraf vroegen wij ons als kinderen natuurlijk af of we hem niet meer hadden moeten begeleiden, maar hij stond erop om alles zelf te doen. Hij kon dat ook. Na zijn pensioen had hij zich ingespannen om goed met de computer te leren werken. Zozeer zelfs dat wij aan hém uitleg vroegen wanneer we problemen hadden met bijvoorbeeld het opstellen van een Excelbestand”, zegt zijn dochter.

Verbitterd

De oplichting was voor hem een kantelpunt. “Tot die dag droeg hij ook de zorg voor mijn moeder, die op dat moment al leed aan beginnende dementie. Na die oplichting, bij het feest voor zijn 97ste verjaardag in oktober 2022, zagen ook zijn broers en zussen dat er iets veranderd was. Mijn vader was niet meer dezelfde man. Kort daarop heeft hij beslist om samen met mijn moeder te verhuizen naar een woonzorgcentrum. Uiteindelijk is hij daar, verbitterd, verdrietig en ontgoocheld in de mens, gestorven in februari 2023.”

In kostuum

Op dat moment was er weinig hoop dat de daders ooit gevat zouden worden. Veel sporen laten internetoplichters doorgaans niet na. Maar dankzij het aanhoudende speurwerk van de politie werd de bende toch in beeld gebracht en opgerold. Vrijdag verschijnen ze voor de correctionele rechtbank van Kortrijk. De acht mannen worden verdacht van minstens twintig gelijkaardige feiten, verspreid over heel Vlaanderen. “Het gaat om twee Nederlanders en zes Belgen”, zegt advocate Sarah Leysen, die optreedt voor een burgerlijke partij in de zaak.

Opvallend: drie van de acht verdachten zijn verdienstelijke amateurvoetballers uit de Kempen en Limburg. “Hoewel het allemaal vrij jonge kerels zijn, gingen ze toch bijzonder professioneel te werk. Zo hadden ze kaartlezers van verschillende banken bij zich, zodat ze meteen nadat ze de kaarten in handen hadden al geld konden overschrijven. Het was ook altijd hetzelfde bendelid dat moest aanbellen bij de slachtoffers, telkens in kostuum. In een paar weken tijd hebben ze op die manier toch ettelijke tienduizenden euro buit gemaakt, telkens van oudere mensen over heel Vlaanderen”, aldus meester Leysen.

Verwerkingsproces

Voor de dochter van het beroofde koppel uit Kortrijk is het belangrijk dat er een proces volgt. “Ik voel geen kwaadheid tegenover die kerels. Het is mij ook niet om het geld te doen, want dat is waarschijnlijk voorgoed verdwenen en de vraag is nog maar of ze überhaupt nog geld hebben om een schadevergoeding te betalen. Ik zie die rechtszaak eerder als een onderdeel van het verwerkingsproces van het overlijden van mijn vader. Ik wil dat die jonge kerels weten welk leed ze mensen aangedaan hebben. Voor wat snel geldgewin hebben ze onze sterke, intelligente vader gekraakt.”

Wat te doen als je zelf slachtoffer bent?

Vooreerst dit: een bank zal nooit via de telefoon hengelen naar persoonlijke gegevens, laat staan pincodes of wachtwoorden. Een bank zal ook nooit een medewerker persoonlijk naar iemands huis sturen om bankkaarten te komen ophalen. Wie dus toch met zo iemand geconfronteerd wordt aan de voordeur, belt best zo snel mogelijk het noodnummer 101. Een accurate persoonsbeschrijving van de vermoedelijke oplichter kan de politie meteen op goede weg helpen. Wie toch in de val is getrapt en achteraf argwaan krijgt, belt best zo snel mogelijk Card Stop (078 170 170). Neem daarna ook zo snel mogelijk contact op met je bank en met de lokale politie. Febelfin, de federatie van de Belgische banksector, wijst erop dat de valse bankmedewerkers vooral senioren viseren. “Daarom is het belangrijk om ouderen in je omgeving te waarschuwen om hen zo goed mogelijk te beschermen tegen deze diefstallen”, klinkt het. (LK)

The post Achtkoppige bende internetoplichters voor de rechter: “Ze hebben mijn 96-jarige vader gekraakt voor wat snel geldgewin” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nederland neemt dienstplicht weer onder de loep

De Nederlandse regering investeert miljarden in nieuwe tanks, vliegtuigen, fregatten en moderne wapensystemen voor het leger. Maar die moeten ook bediend worden, zo staat in een Defensienota die donderdag werd besproken. “Met beroepsmilitairen en reservisten alleen komen we er niet meer”, klinkt het. En dus wordt de dienstplicht weer onder de loep genomen.

Lees meer »

Opnieuw méér dan honderd woordenaars tijdens nieuwe editie ‘ZuiderZinnen’ : “Mét Leen Dendievel én Wim Willaert…”

Tradities zijn er om in ere gehouden te worden en dat is ook in Antwerpen niet anders. Al voor de vijftiende keer, pakken ze op zondag 22 september in de Koekenstad uit met ZuiderZinnen. Het festival van het woord, zoals de organisatie het zelf graag noemt, valt niet toevallig samen met de autovrije zondag en vindt steevast plaats op verschillende

Lees meer »

GO!-topman zet leersteuncentra in de kijker tijdens bezoek aan school in Avelgem

Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), heeft maandag een bezoek gebracht aan het Atheneum Avelgem. Hij volgde er mee met een ondersteuner van het leersteuncentrum Pixsy, dat leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften helpt.
The post GO!-topman zet leersteuncentra in de kijker tijdens bezoek aan school in Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Diamant voor Etien Titeca en Jenny Brouckaert

Op zondag 1 september vierden Etien Titeca (85) en Jenny Brouckaert (80) hun diamanten bruiloft. Samen met hun familie kwamen ze vieren in PUUR in Klerken.
The post Diamant voor Etien Titeca en Jenny Brouckaert appeared first on KW.be.

Lees meer »

Speelt de krappe arbeidsmarkt de NMBS parten nu uitbreiding treinaanbod wordt uitgesteld? “Men is naïef geweest”

De beslissing van spoorwegmaatschappij NMBS om de tweede fase van de uitbreiding van het treinaanbod uit te stellen, laat bij velen een bittere nasmaak achter. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is boos en wil dat de beslissing wordt teruggedraaid. Bij de vakbonden is men niet verbaasd. Transporteconoom Thierry Vanelslander geeft toe dat het "een beetje sneu" is, maar ziet

Lees meer »

Boldervereniging De Ware Vrienden op stadhuis voor prijsuitreiking Stadsschaal

De boldervereniging De Ware Vrienden, die haar bolderspel elke zaterdag om 14 uur organiseert in café De Wijngaard in de Casselstraat in Poperinge, werd uitgenodigd voor de prijsuitreiking van de Stadsschaal in de gotische zaal van het stadhuis. Momenteel telt de groep vijftien leden, maar nieuwe leden zijn nog steeds welkom. De eerste plaats was
The post Boldervereniging De

Lees meer »

Spektakel in Zürich morgen: polsstokspringer Duplantis en hordeloper Warholm gaan in duel… op de 100 meter

De Noor Karsten Warholm (28), wereldrecordhouder op de 400 meter horden, en de Zweed Mondo Duplantis (24), wereldrecordhouder in het polsstokspringen, nemen het morgenavond – daags voor de Diamond League Meeting van Zürich – tegen elkaar op op de 100 meter. De aanleiding is een filmpje dat viraal ging waarin ze zich afvroegen wie de snelste van de twee zou

Lees meer »