45 West-Vlaamse locaties pronken met ‘groene sleutel’: Op deze adresjes draag je mee zorg voor het milieu

Tien uitbaters in West-Vlaanderen ontvingen dit jaar voor het eerst de Green Key, het meest bekende ecolabel voor toerisme. Daarmee staat de teller in onze provincie op 45 locaties. Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan strenge criteria op vlak van water, energie, afval, groen, voeding en mobiliteit. Deze drie uitbaters zijn trots op hun ‘Groene Sleutel’.

Vakantiewoning Abelia in Brugge: “Authentiek huisje uit 1830 met zonnepanelen”

Ans Loncke (59) en Sabine Taillaert (59) baten al twaalf jaar vakantiewoning Abelia in de Snaggaardstraat in Brugge uit. Het authentieke arbeidershuisje uit 1830 werd in 2022 gerenoveerd. “We maken gebruik van zonnepanelen – de overtollige stroom wordt opgeslagen in een thuisbatterij – en er is een oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Het toilet doorspoelen gebeurt met regenwater, als surplus gebruiken we uitsluitend schoonmaakproducten met ecolabel. Als we nieuwe huishoudtoestellen aankopen, kijken we ook altijd eerst of die energiezuinig zijn. Het is een automatische reflex geworden”, vertelt het koppel.

Ook de afvalinzameling gebeurt met de grootste zorg. “Al merken we daar wel dat niet al onze gasten het even nauw nemen. Misschien omdat ze op vakantie zijn? Zelf nemen we graag onze tijd om hen zo goed mogelijk te informeren over onze duurzame initiatieven”, zegt Ans. Waarom ze zelf zoveel belang hechten aan het duurzaamheidsverhaal? “Vanuit het besef dat wij de aarde nog moeten doorgeven aan de generaties die na ons komen. We hebben zelf kinderen en kleinkinderen, maar doen dit dus ook een beetje uit idealisme”, aldus Sabine.

B&B In ’t Groen in Watou: “Duurzaamheid wordt meer en meer een bewuste keuze”

In ’t Groen is een pittoresk gelegen B&B in hartje Watou. Dat groen slaat op meer dan de rust en de stilte van de omringende natuur. “Met ons duurzaam gastenverblijf willen we ook ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst”, zegt Annelore Soenen (37).

“Het zit hem vaak in de kleine dingen, zoals lokale biologische en verpakkingsvrije producten bij het ontbijt”

Van het waterverbruik tot de afvalverwerking, de uitbaters doen er alles aan om samen met hun gasten de ecologische voetafdruk van de B&B zoveel mogelijk te verkleinen. “Het zit hem vaak al in de kleine dingen. Zowel bij het ontbijt als tijdens het diner serveren we lokale, biologische en verpakkingsvrije producten, ons bedlinnen komt uit West-Vlaanderen en ons drinkwater produceren we zelf, met behulp van een filtersysteem.” (Lees verder onder de foto)

“In de zomer kan je genieten van onze natuurlijke zwemvijver en onze gasten kunnen zich duurzaam verplaatsen tijdens hun verblijf”, zegt Soenen. © WK

De kamers in de B&B worden niet gepoetst tijdens het verblijf, tenzij daar expliciet om wordt gevraagd. “Warm water en verwarming worden geregeld via een warmtepomp, die tijdens de zomer ook een deel van de kamers verkoelt. Onze verlichting draait dan weer volledig op led, waar mogelijk met sensoren. In de zomer kan je genieten van onze natuurlijke zwemvijver en onze gasten kunnen zich duurzaam verplaatsen tijdens hun verblijf.”

“We merken toch dat duurzaamheid meer en meer een bewuste keuze wordt”

Gezien de natuurrijke omgeving van de B&B, was het voor de uitbaters een logische keuze om de duurzame kaart te trekken. “Al bij de eerste verbouwingen zijn we gaan nadenken hoe we onze voetafdruk konden verkleinen. Voor de gasten is dat nog niet doorslaggevend, maar we merken toch dat duurzaamheid meer en meer een bewuste keuze wordt”, besluit Annelore Soenen.

Vakantiedomein Hoge Duin in Oostduinkerke: “Gasten nauw betrekken bij groene initiatieven”

Bij vrijwel alle aspecten van de gebouwen van vakantiedomein Hoge Duin in Oostduinkerke werd er rekening gehouden met de criteria voor het behalen van de Green Key. “Met het ecolabel streven we niet enkel naar winst voor het milieu, we willen ook de verblijvers sensibiliseren en informeren”, zegt onthaalmedewerker Koen Beullens (45). Enkele groene initiatieven op een rijtje: hemelwaterrecuperatie, milieuvriendelijke raamprofielen met zelfreinigende beglazing, fotovoltaïsche zonnepanelen, spaarwaterknoppen op kranen, toiletten en urinoirs, bewegingsdetectoren…

“Per zelfkookhuis worden ook twee fietsen met aanhangwagentje ter beschikking gesteld voor boodschappen. Verder informeren we onze gasten met betrekking tot bioproducten en leveranciers uit de buurt. Als bijkomende actie hebben we begin dit jaar de individuele shampoo en douchegels in de kamers vervangen door grote ecologische verpakkingen. Het dagelijkse onderhoud van de kamers gebeurt nu om de twee dagen, waardoor er minder handdoeken, schoonmaakproducten en water verbruikt worden. Duurzaamheid speelt al iets vaker mee in de keuze voor ons gastenverblijf. Maar sensibilisering blijft toch nog wel heel belangrijk”, besluit Beullens.

The post 45 West-Vlaamse locaties pronken met ‘groene sleutel’: Op deze adresjes draag je mee zorg voor het milieu is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Kind zich laten uitkleden op de stoep ‘omdat het kleren van mama draagt’, dat zijn Guantanamo Bay-toestanden”: experts over kind als speelbal in echtscheiding

Scheidende ouders moeten meer rekening houden met de gevolgen voor hun kinderen. Dat staat in de nota welzijn van de te vormen Vlaamse regering. Experts zijn geen fan van het ‘belerende vingertje’ dat uit de nota spreekt. Maar dat (v)echtscheidingen een verwoestende invloed kunnen hebben op het leven van de kinderen, dat staat buiten kijf.

Lees meer »