Zomerreeks op het kanaal (5): “Vroeger vonden de schippers ook vlot de weg naar Di Borgia”

Onze zomerreeks strijkt neer in de meest vermaarde zaak langs het kanaal: Di Borgia. De nachtclub langs de Zuidkaai waar je ook kunt ‘kameren’ is al sinds 1997 in handen van Marc Seys (73) die stilaan uitkijkt naar zijn pensioen. Maar helemaal stoppen wil hij niet. “De ligging langs het kanaal heeft zijn voor- en nadelen”, zegt Marc.

Voor Di Borgia zijn al maandenlang werken aan de gang. Als we Marc ontmoeten is hij druk in de weer met de tuinslang om alle stof aan de entree van de zaak weg te spuiten. “Nu is de weg weer toegankelijk en kun je hier tot voor de deur rijden als je via de de Mandelstraat komt. Maar via de Vredestraat zijn we nog niet te bereiken. Dat heeft me ondertussen al meer dan een jaar 30 procent van mijn omzet gekost? Of ik meisjes moest laten gaan? Nee, ze hebben gewoon wat minder verdiend.”

“Straks zijn we ook met de fiets goed bereikbaar, maar de werken kostten me een groot stuk aan omzet”

Marc Seys heeft niettemin drukke tijden achter de rug. “Ik weet niet wat ze van plan zijn met onze sector, die er nochtans ook moet zijn. Vroeger was er een gedoogbeleid als het om prostitutie ging, nu is alles gelegaliseerd, maar maken ze het me op andere manier moeilijk. Omdat men er zomaar vanuit gaat dat wij met zwart geld werken, is het moeilijk om nog een bankrekening te hebben. Maar mijn klanten betalen hier haast allemaal met Bancontact, uiteraard kun je op het afschrift niet zien dat je bij Di Borgia langs bent geweest.”

Nieuwe meisjes

Even dacht Marc er de brui aan te geven, maar nu kijkt hij al weer naar de toekomst. Hij heeft nog altijd 12 meisjes in dienst. “Nog één Vlaamse, een Nederlandse en voor de rest vooral dames uit het Oostblok. Die melden zich meestal spontaan hier aan. De meesten gaan nu deze zomer even naar huis, van 5 tot 15 augustus ben ik ook gesloten. Niet van alle dames weten ze thuis dat ze dit werk doen. Sommigen geven het gewoon toe, anderen zeggen bijvoorbeeld dat ze in een restaurant werken. Af en toe moet je ook een nieuw gezicht hebben in je zaak, dat willen de klanten. Dan moet je ook andere meisjes laten gaan. Sommigen starten er puur aan voor het financiële, maar die houden dat niet lang vol. Maar al zeg ik het zelf, de meisjes hebben het hier goed bij mij. Ze hebben hier ook hun eigen privé en we zorgen ervoor dat ze nooit gedwongen worden tot iets.”

Zwarte sneeuw gezien

Di Borgia ligt dus pal aan het kanaal, daarvoor heet de zaak de Bunny Club en werd gerund door Juliette Vervaeke, die ook bekend was van Carerra en haar verschijning bij Jambers. “De club hier was failliet gegaan, er heeft nog iemand geprobeerd het te runnen als café Nostalgia. Toen ik hier startte heb ik ook heel wat zwarte sneeuw gezien. Ik kwam niet uit de sector, de meesten die iets starten in deze branche hebben al ervaring in deze wereld. In het begin ging ik ook nog werken en combineerde dat met de nachtclub. Maar met de jaren werd onze naambekendheid groter en lokten we meer en meer volk. Onze ligging aan het kanaal heeft zijn voor- en nadelen. Je moet het natuurlijk weten zijn, maar je staat hier ook rustig. Je loopt hier – zeker ‘s nachts – niet in de kijker. Idealiter had ik een stuk van mijn buur kolenhandelaar Maes kunnen kopen, daar kon ik dan een afgesloten parking en eventueel garages op voorzien.”

BV’s over de vloer

Nu hebben wagens ook nummerplaten die soms verraden wie de eigenaar of bestuurder is van het voertuig. “Zo hebben we hier een BV die gewoon voor de deur parkeert. Als de mensen die zien staan, komen ze spontaan binnen om een babbeltje met hem te doen.”

Di Borgia, met daarnaast kolenhandel Maes, springt in het oog vanop het kanaal. © WMe by Wouter Meeus

De ligging langs de vaart vindt Marc wel leuk. “Zeker in de zomer, dan zie je de plezierbootjes passeren. Vroeger hadden we ook meer schippers onder onze klanten. Toen voeren ze vaak met kleinere boten. Ondanks hun reputatie bleken de Hollanders net de mensen die hier het geld lieten rollen. Maar ook dat is veranderd, onze hele wereld is in verandering. Ik zal daarom ook ons concept aanpassen en ook overdag overschakelen naar kamerverhuur. De nachtclub blijft open natuurlijk, maar op die manier kunnen de meisjes wat bij verdienen. En ondertussen zal onze club hopelijk weer bereikbaar zijn. Ze hebben hier nu een mooi fietspad voor de deur gelegd, je zal straks dus ook makkelijk de fiets kunnen komen.”

Klant uit water gered

Zelf is Marc in zijn weinige vrije tijd ook een fervent fietsers en rijdt hij eerst lang het kanaal en vervolgens langs de Leie richting Gent. “Ik heb dus wel iets met het water.”

Maar ook de andere consequenties van het water maakte Marc al van dichtbij mee. “Tot twee keer toe een zelfmoordpoging, één keer zijn we er in geslaagd om iemand uit het water te redden, de andere keer waren we te laat.”

The post Zomerreeks op het kanaal (5): “Vroeger vonden de schippers ook vlot de weg naar Di Borgia” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het Salomonsoordeel binnen de VRT verhult een groter probleem: dat van de sluipende politisering”

Wie heeft Thuis nog nodig, nu de werking van de VRT zelf tot een soap is verworden? Al maanden houdt intern geruzie de openbare omroep in de greep. In de laatste aflevering vorige vrijdag werden programmadirecteur Ricus Jansegers en netmanager van VRT en VRT Canvas Lotte Vermeir de laan uitgestuurd. Hun onderlinge conflict verziekte volgens een welzijnsrapport de hele redactie.

Lees meer »

Corneliusfeesten kleuren opnieuw Veldegemse nazomer: “Met dank aan lokale horeca”

Vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 september zetten de nazomerse Corneliusfeesten opnieuw de verkeersvrije Veldegemse dorpskern op stelten. Bars van verenigingen, de venditie en rommelmarkt zijn klassiekers. Stand-upcomedy, een streekbierenbar en kermisworp voor kinderen zijn primeurs voor ‘de kleine kermis.’
The post Corneliusfeesten kleuren opnieuw Veldegemse nazomer: “Met dank aan lokale horeca” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Joris Hessels realiseert in nieuw Canvasprogramma zeemansdroom van 90-jarige Willy: “De bompa die ik nooit heb gehad”

In de nieuwe VRT Canvas-reeks ‘Willy’s boot’ probeert Joris Hessels om Willy Bontinck (90) nog een laatste keer op zee te krijgen, aan boord van zijn zeilboot die al 30 jaar staat te verkommeren. Enkele weken geleden is Bontinck overleden, nadat hij de volledige reeks nog gezien heeft. "Ik ben dankbaar en trots op hoe mijn naïef idee zo’n verbindend

Lees meer »

Oplichter uit Big Brother opnieuw voor de rechter: beleggers in ‘duurzame technieken’ zijn tientallen miljoenen kwijt

Voormalig Big Brother-deelnemer Javier De Rycke moet zich opnieuw voor de strafrechter verantwoorden voor grootschalige oplichtingspraktijken. Samen met een internationale bende oplichters zou hij een driehonderdtal investeerders in duurzame bos- en mijnbouw hebben gedupeerd. De totale schade voor de slachtoffers bedraagt ongeveer 20 miljoen euro.

Lees meer »

Marc Van Peel maakt comeback en wordt lijstduwer voor CD&V in Antwerpen: “Ik geloof in de verrijzenis” 

Ereschepen in Antwerpen Marc Van Peel (CD&V) maakt zijn comeback in de politiek en komt als lijstduwer op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Na Patrick Janssens (Vooruit) en Ludo Van Campenhout (N-VA) is het de derde bekende ex-politicus die opnieuw op het Antwerpse politieke toneel verschijnt. "Ik wil opkomen voor de legitieme belangen van de stad en de haven",

Lees meer »