Zeilcursus voor volwassenen in Brugge: “Eerst theorie, nadien veel zeilen”

Het steuncomité van de 11e-22e FOS Open Scouting De Boekaniers Sea-Scouts & Sea-Guides organiseert in september en oktober 2024 een nieuwe zeilcursus voor volwassenen.

De zeilcursus heeft op zes zondagen plaats van 9 uur tot 12 uur. Op 8, 15, 22, 29 september en 6 en 13 oktober. Nadien volgen op 20 en 27 oktober twee dagen voor vrij zeilen. Theorie en praktijklessen worden gegeven door ervaren instructeurs op zeilboten van het type Caravelle. “Het gaat om een typische instructieboot voor vier tot vijf personen, topgetuigde zeilboten. Wat wil zeggen dat het grootzeil driehoekig is, met de tophoek bevestigd in de top van de mast en de twee andere hoeken onderaan de giek. Met daarnaast de fok, wat een kleiner oppervlak heeft dan het grootzeil”, weet Koen De Reu. Er is ook een cursus voorzien voor gevorderden, met het boottype 620 en andere. “Er zullen ook tweepersoonsbootjes ingeschakeld worden. Van het type 470 en Vaurien. Daarin is plaats voor twee zeilers, ook al omdat zij dan zonder een instructeur het water op kunnen, zij het wel met behulp van een interventieboot op motor.”

Aanleren

De cursussen hebben plaats in het nautisch jeugdcentrum 11e-22e FOS Open Scouting De Boekaniers, langs de Lodewijk Coiseaukaai in de Brugse achterhaven. De deelnameprijs bedraagt 125 euro, cursusboek inbegrepen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 40. “Er wordt steeds met 45 minuten theorie gestart. Nadien gaan ze het water op en wordt er gezeild. Men leert de boot op- en aftuigen. Hoe ze moeten vertrekken en aanleggen, aan hoger of lager wal. Het aanleren en aanpassen van de zeilstanden naar gelang de invalshoek van de wind. Alsook het gijpen, het tegenovergestelde van overstag gaan of over een andere boeg gaan. Net als man overboord, zij het door middel van een boei.” (AC)

Inschrijven kan enkel door betaling voor 31 augustus op rekeningnummer BE 57 2807 8024 8435 van 11e-22e FOS met vermelding ‘zeilcursus volwassenen’. Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij Koen De Reu op het nummer 0498 74 15 11.

The post Zeilcursus voor volwassenen in Brugge: “Eerst theorie, nadien veel zeilen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

HLN TRANSFERLIVE. AA Gent slaat dubbelslag op transfermarkt, Racing Genk versterkt zich met jonge Amerikaan

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden, maar vandaag wordt een cruciale dag voor onze Belgische ploegen die Europees spelen. Want: vannacht om 00u moeten de definitieve spelerslijsten

Lees meer »

Expert waarschuwt voor groeiende macht grote technologiebedrijven: “Moeten aan minder regels voldoen dan een kopje koffie”

Grote technologiebedrijven regeren steeds meer de wereld. Dat zegt Marietje Schaake, directeur van het Cyber Policy Center van de Stanford University. Ze vindt het dan ook logisch dat die bedrijven steeds meer in het vizier van het gerecht komen. Denk maar aan X van Elon Musk dat in Brazilië verboden werd of Telegram-topman Pavel Doerov die in Frankrijk vervolgd wordt.

Lees meer »

Paus aangekomen in Indonesië voor reis door Zuidoost-Azië

Paus Franciscus is dinsdag gearriveerd in de Indonesische hoofdstad Jakarta voor het begin van zijn reis door Zuidoost-Azië. De 87-jarige paus reist in twaalf dagen door Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Singapore. Het is zijn langste en verste tocht als paus en bovendien pas de eerste keer in 2024 dat hij Italië en Vaticaanstad verlaat.

Lees meer »

Grot van Lourdes staat onder water

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is in de nacht van vrijdag op zaterdag deels overstroomd door noodweer in Frankrijk. Onder meer de bekende grot van het Franse bedevaartsoord is daardoor gesloten, zo werd zaterdag bekendgemaakt.

Lees meer »

De Zonnewijzer trekt op fietsvakantie

Naar goede gewoonte organiseerde lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer een meerdaagse fietsvakantie. Geert Loncke, intussen centrumleider op rust, zet zich nog altijd vrijwillig in om deze toffe vakantie mogelijk te maken. Zo’n dertig fietsers wipten afgelopen maandag op het zadel naar het Oost-Vlaamse Terneuzen, van waaruit ze tot en met vrijdag tripjes zullen maken. “De fietsvakantie
The post De Zonnewijzer

Lees meer »

Warmste augustus ooit en wellicht ook weer warmste jaar ooit

De voorbije maand augustus was wereldwijd gemiddeld de warmste ooit, samen met augustus vorig jaar. De gemiddelde temperatuur was zo al voor de dertiende keer in veertien maanden tijd 1,5 graad warmer dan in pre-industriële tijden. Uit de data van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt vrijdag dat na 2023 ook 2024 zo goed op weg is om het warmste jaar

Lees meer »

Dochter van Franse serieverkrachter getuigt: “Toen ik het nieuws vernam, begon de langzame afdaling naar de hel”

In de opzienbarende Franse verkrachtingszaak rond Dominique Pélicot heeft zijn dochter Caroline Darian tijdens het proces tegen haar vader gezegd dat hij "een van de grootste seksuele roofdieren van de jongste jaren is". Ze getuigde in de zaak waarin haar vader terechtstaat omdat hij haar moeder jarenlang gedrogeerd heeft, zodat vreemde mannen haar konden verkrachten zonder dat ze het zelf

Lees meer »

Ensemble Respiro brengt concert ‘Barok & Beyond’: “Barok in een geheel nieuw jasje”

Op zaterdag 19 oktober vanaf 20 uur speelt het Ensemble Respiro een Concerti Grossi van Händel en Vivaldi én een gloednieuw Concerto Grosso van Siewald Degraeve, speciaal georkestreerd voor het ensemble. Het concert gaat door in de Sint-Godelievekerk in Heule-Watermolen.
The post Ensemble Respiro brengt concert ‘Barok & Beyond’: “Barok in een geheel nieuw jasje” appeared first on KW.be.

Lees meer »