Wandelen met de Leie als leidraad

Tussen Wervik en Waregem doen maar liefst vijftien bewegwijzerde wandelingen de Leie aan. Hoewel dit deel van de Leie gekanaliseerd is, liet de rivier op beide oevers haar handtekening achter met meersen en oude Leiearmen. Verschillende steden op haar route kenden grote welvaart dankzij de vlasindustrie en handel. Deze wandelingen zetten dat allemaal extra in de verf.

We beginnen onze ontdekkingsreis in Wervik, Viroviacum voor de Romeinen. De Leiekantwandeling (niet bewegwijzerd, 3,5 km) verkent het rijke verleden van de stad. De met klinknagels bewegwijzerde stadswandeling (5 km) doet ook zusterstad Wervic-Sud aan via het Leie-eiland De Balokken.

De volgende grensstad is Menen. Het Wieltjespad (14 km) is genoemd naar de Wieltjesfeesten die er begin september drie dagen lang plaatsvinden. De bewegwijzerde wandeling start aan het gemeentehuis en verkent de grens tussen stad en platteland.

Een andere verkenning van het centrum is het Serge Bertenpad (6 km), genoemd naar de in 1982 in Zuid-Amerika vermoorde missionaris uit Menen. De wandeling start aan de Volkslaan naast het voetbalterrein en trekt door rustige wijken en stadsgroen en gaat tot tweemaal over de Leie.

In deelgemeente Lauwe is het Kortewagenpad (13 km) een aanrader. De naam verwijst naar de kruiwagens waarmee vroeger vlasbundels werden vervoerd. De wandeling start aan OC Het Applauws en doet voornamelijk trage wegen aan.

Verborgen valleien

Zo komen we Kortrijk binnen, de hoofdstad van Zuid-West-Vlaanderen. De Stadswandelroute (7,8 km) ‘Metamorfose van de Stad’ slingert tussen heden en verleden. Vanaf het Begijnhofpark volg je klinknagels langs prachtige erfgoedsites zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk met de belevingsexpo Kortrijk 1302 of Texture, het museum dat de link legt tussen de vlas-industrie en de Leie. Even goed doe je nieuwe stadswijken aan zoals Kortrijk Weide of het Buda-eiland waar het bruist van de creativiteit en jong ondernemerschap. Met de bewegwijzerde Twee Bekenwandelroute (11,7 km) duik je vanaf OC Marke in verschillende groengebieden die de Leie omringen in deelgemeenten Marke en Bissegem.

De Sint-Amanduskerk in Bavikhove is het vertrekpunt voor de Oude Leiewandelroute (12,8 km). Deze met zeshoekige bordjes bewegwijzerde wandeling doet wat het belooft. Je stapt er net voorbij Bavikhove door een verborgen valleitje, duikt in het vlaserfgoed en stapt door natuurgebieden waar zelfs de ijsvogel zich thuisvoelt.

Deels op dit traject ligt ook de Gezinszoektocht Blob (4,5 km) in Ooigem, deelgemeente van Wielsbeke. Niet bewegwijzerd, maar via www.wielsbeke. be/blob kan je een gedetailleerd plan downloaden van het spelletjesparcours op maat van kinderen.

Het eiland van de monniken

Nog in Wielsbeke is het André Demedtspad (11 km) een aanrader. Sint-Baafs-Vijve ligt aan een oude Leiearm en lijkt in een sprookjesachtige omgeving te baden. De bewegwijzerde wandeling start er in het centrum en doet ook buurgemeente Wakken aan.

Waregem vormt het sluitstuk van onze West-Vlaamse verkenning van de Leievallei. De volgende wandelingen zijn niet bewegwijzerd, maar wel gemakkelijk te volgen via RouteYou.

Door het kanaliseren van de Leie kwam het Munkenhof op de linkeroever te liggen, en werd het als het ware geïsoleerd van Desselgem. Nochtans was deze herenboerderij van de Sint-Pietersabdij van Gent tien eeuwen lang het centrum van de macht geweest in Desselgem. Met de Monnikenwandeling (8 km) ontdek je die geschiedenis helemaal. De wandeling start aan het kerkplein van Desselgem. Ook het Bengelpad (4,5 km) doet Desselgem aan, deze wandeling blijft op de rechteroever. Je start aan de begraafplaats in de Schoendalestraat. Op het einde passeer je onder meer door het Kabouterbos, dat werd aangeplant door Waregemse schoolkinderen.

Het Kerkwegelpad (5 km) in Beveren-Leie is ook een aanrader. De wandeling start op het kerkplein van Beveren-Leie en passeert onder meer het Goed te Beaulieu en het vroegere centrum van de gemeente die werd verplaatst na de Tweede Wereldoorlog.

De mannen, vrouwen en kinderen die vroeger de boten voorttrokken vanop het jaagpad werden ketsers genoemd. Hun klompen ‘ketsten’ immers op de kasseien. Daar is ook het Ketserspad (8,5 km) in Sint-Eloois-Vijve naar genoemd. De wandeling start aan OC De Linde en volgt de Leie een hele tijd stroomopwaarts om dan aan het Schoondalbos terug landinwaarts te trekken.

The post Wandelen met de Leie als leidraad is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters genomineerd voor gloednieuwe Belgische ‘Bisou Awards’

Met de Bisou Awards krijgt België er een splinternieuwe awardshow bij die de crème de la crème van onze Belgische influencers in de schijnwerpers zet. Maar liefst 2500 Belgische influencers werden opgedragen voor deze eerste editie. Een jury van experts heeft daar 130 toppers uit genomineerd in 12 verschillende categorieën. Een van hen is onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. Hij maakt

Lees meer »

Is er veel seks in het atletendorp? En kunnen ze olympiërs verslaan? De paralympische vragen die je niet dúrft stellen beantwoord

De Paralympische Spelen zijn voor velen een vat vol mysteries. En diep op de bodem van dat vat liggen ook vragen die niemand luidop durft te stellen. Hoe weten we zeker dat atleten wel echt een mentale beperking hebben? En hebben paralympiërs net als olympiërs tonnen vol condooms nodig in het atletendorp? Wij gingen op zoek naar het antwoord op

Lees meer »

Diefstal van bouwmaterialen in Izegem

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben onbekenden bouwmateriaal gestolen bij Revasport in de Roeselarestraat in Izegem. Kinesitherapeut Merein Boudry doet een oproep naar getuigen.
The post Diefstal van bouwmaterialen in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Feestelijke activiteiten voor 150 jaar Maricolen: “Hele schooljaar feestvieren”

Dit schooljaar is het precies 150 jaar geleden dat de zusters Maricolen in Maldegem zijn neergestreken en er een school oprichtten. Een bijzondere verjaardag die niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Een heel schooljaar lang staan er feestelijke activiteiten op het programma, waarbij zowel leerkrachten als leerlingen nauw betrokken worden.
The post Feestelijke activiteiten voor 150 jaar Maricolen: “Hele schooljaar

Lees meer »

“Hij voelde nog nooit zo’n druk als hier”: Van den Bergh vecht na verlies tegen de tranen en wordt bijgestaan door manager tijdens interview

Geen succesvolle dag voor de Belgen op de Flanders Darts Trophy in Antwerpen, het tiende European Tour-event van het jaar. Voor eigen publiek stootte enkel Mike De Decker door. De andere vijf landgenoten – waaronder Dimitri Van den Bergh – haalden de tweede ronde niet. En dat kwam vooral bij die laatste bijzonder hard aan. Hij werd tijdens het interview

Lees meer »

Steve opent De Fritoric in Dadizele: “Ik geloof erg in het succes van een frituur”

Frituur De Fritoric opent op woensdag 11 september de deuren langs de Kleppestraat in Dadizele. De nieuwe frituur is een initiatief van Steve Grymonprez, de zaakvoerder van restaurant De Historic op de Plaats in Dadizele. Joeri Bartholomeus, jarenlang medewerker in De Historic, wordt het vaste gezicht in de frituur.
The post Steve opent De Fritoric in Dadizele: “Ik geloof

Lees meer »

Extra petanquepleinen aan Kloosterhof ingehuldigd

Aan domein Kloosterhof, dat onder andere assistentiewoningen en een dienstencentrum omvat, zijn enkele extra petanquepleinen officieel ingehuldigd. “Sinds de opening van ons dienstencentrum in 2016 hadden we twee petanquevelden”, zegt Veerle Holsbeke. “Onze club De Hofpetanquers is zodanig groot geworden dat die twee pleinen niet langer voldoende waren. De vraag naar twee extra pleinen was
The post Extra petanquepleinen

Lees meer »

Melkboer Peter Scharlaken (63) heeft er zijn laatste ronde op zitten: “Vier generaties groot gebracht met onze melk”

Peter Scharlaken (63) baat samen met zijn steun en toeverlaat Bernadette Sanders (60) het landbouwbedrijf Nieuwenhove uit langs de Gistelsesteenweg. 30 jaar lang hadden ze ook een vaste melkronde, maar daar kwam vorige week zaterdag een einde aan. “Tijd om het wat rustiger aan te doen”, klinkt het.
The post Melkboer Peter Scharlaken (63) heeft er zijn laatste ronde

Lees meer »

Voorstel drastische verhoging toeristenbelasting zaait onrust in Italië: “Dit is paniekzaaien”

Italië kampt al jaren met overtoerisme. In Venetië, Florence en de Cinque Terre werden al maatregelen zoals entreegeld ingevoerd en nu overweegt de regering Meloni ook een aanzienlijke verhoging van de toeristenbelasting om “toeristen verantwoordelijker te maken”. Het voorstel wekt woede op bij toerismeorganisaties, die vrezen dat buitensporige verhogingen toeristen zullen afschrikken: “Laten we toeristen niet wegjagen met buitensporig hoge

Lees meer »

Politie klist verdachten in zaak rond mensensmokkel: “Agenten merkten bootje met mensen op en vonden grote hoeveelheid cash”

Een team van politiezone Westkust kon afgelopen donderdag vier verdachten van mensensmokkel klissen in De Panne. De wagen waarin het viertal zat, kon worden gelinkt aan eerdere feiten van mensensmokkel via zogenaamde small boats. De verdachten verschenen dinsdagochtend voor de Brugse raadkamer. “Hun aanhouding werd bevestigd”, klinkt het bij het parket van West-Vlaanderen.
The post Politie klist verdachten in

Lees meer »