Vzw Ruislé Peirdekoers werkt met KLJ aan de derde editie op 16 augustus: “We hopen op 3.000 toeschouwers”

Briesende toppaarden, duels op het scherp van de snee, de drukte tussen bookmakers, peperdure sulky’s en de opgebouwde spanning bij de ultieme start. Het komt allemaal terug tijdens de derde editie van Ruislé Peirdekoers, dat dit jaar op vrijdag 16 augustus aan de Oudleikestraat wordt verreden. Organisatoren Francis Neirinck en Stefanie Dejaeger proberen er ook dit jaar voor iedereen een gratis spektakel van te maken. “Voor ons land is de kortebaan uniek”, zegt Francis.

De formule kortebaan – overgewaaid uit Nederland – zegt volledig wat de bedoeling is: twee ruiters racen met hun paarden en sulky’s tegen elkaar, volgens een knockout-systeem, over een afstand van amper 280 meter. Dat zorgt meteen voor een explosieve start en een dito einde. Wie twee keer wint, mag naar de volgende ronde. Na de afvalraces volgt dan de grote ‘Finale’ van de ultieme twee. Dat kan spannende duels opleveren tussen België en Nederland, tussen Finland en Denemarken, maar ook – bijvoorbeeld – tussen de lokale beenhouwer Jan Neirinck en boekhouder Marc Bruyneel! Paarden uit buurlanden, maar ook van ver als Italië en Zweden tekenen present en de selectie is streng. Er mogen immers maar 16 paarden deelnemen. “De kandidaten worden op 12 augustus live geloot in de hippodroom van Oostende”, legt Francis uit.

Muzikale animatie

Het hele spektakel, in samenwerking met de Belgische Draffederatie, speelt zich af aan de Oudleikestraat in Ruiselede op een privé-domein van liefst 7 hectare. Francis en Stefanie leggen de laatste hand aan de hele organisatie, met de hulp van een half dozijn vrijwilligers: een tent optrekken van liefst 1.700 m2 met een vip-afdeling, de nodige foodtrucks, twee mega-ledschermen, een platgewalste piste, een startsysteem met laserstralen en een aftelklok en drones om de wedstrijden te filmen en te zorgen dat alle races, van de start om 16.30 uur tot de finale ca 20 uur, probleemloos verlopen. Er zijn ook twee dierenartsen en een hoefsmid aanwezig. Daarmee zetten Francis en Stefanie een traditie verder, die al teruggaat tot 1877 toen er in het toenmalige ‘Ruysselede’ al ‘Courses’ gereden werden. Allemaal in het Frans natuurlijk.

Met de hulp van de KLJ wordt er op vrijdag 16 augustus ook voor de nodige muzikale animatie gezorgd. Dit jaar is Andy Eeckhautte uit Aalter te gast, beter bekend als dj Onix, die al voor de nodige ambiance zorgde in La Rocca en Tomorrowland. De Nederlandstalige party coverband Ontpopt grasduint tussen werk van Clouseau, Borsato, Bart Kaëll en Van het Groenewoud, terwijl Bavo Meeus als Violinvasion met een elektronische viool voor opzwepende momenten zorgt.

Strakke planning

Dat de toegang volledig gratis is, mag een huzarenstukje genoemd worden. “Zonder trouwe sponsors zou dit niet mogelijk zijn”, geeft Francis toe. “Je mag toch stellen, dat zo’n organisatie als Ruislé Peirdekoers makkelijk rond de €50.000 draait. Bovendien ontvangen de acht beste ruiters in totaal zo’n €7.500 prijzengeld. Dat vraagt wel een strakke planning. Mits wat goed weer hopen we dit jaar op zo’n 3.000 toeschouwers.”

De KLJ pikt handig in op de koers door vrijdag een mega-barbecue te organiseren met afterparty (€20) en daar zaterdag 17 augustus nog een vervolg aan te breien met een ‘Zwoele Zomernacht’. “Deze samenwerking is een zuivere win win-situatie”, weet Francis. “Want volk trekt volk.” Voor wie het zich zou afvragen: bij dit type paardenraces worden er geen rijzwepen toegelaten. “We houden het strikt diervriendelijk”, aldus nog Francis Neirinck. Zo horen we het graag!

De Ruislé Peirdekoers wordt georganiseerd op vrijdag 16 augustus vanaf 16.30 uur aan de Oudeleikestraat in Ruiselede. Info: 0477 203 643. Voor het bestellen van barbecue-tickets (€ 20) kun je terecht op het nummer 0492 455 369

The post Vzw Ruislé Peirdekoers werkt met KLJ aan de derde editie op 16 augustus: “We hopen op 3.000 toeschouwers” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Federaal parket onderzoekt mogelijke corruptie bij CFE in verband met bouw hotel Tsjaad, niemand in verdenking gesteld

In het kader van het onderzoek van het federaal parket naar vermoedens van corruptie bij het bouwbedrijf CFE heeft de onderzoeksrechter, in de huidige stand van het dossier, beslist om alle vier personen die gisteren werden meegenomen voor verhoor na huiszoekingen, vrij te laten zonder inverdenkingstelling. Dat maakte het federaal parket donderdag bekend in een persbericht. In het belang van

Lees meer »

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan Congo

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Lees meer »

PADI schenkt sweater van Tiziano Ferro uit Italië aan HWP-artiest Rubel Medini uit Italië, die al jaren grote fan is: “Die gekregen sweater is zelfs ouder dan mij”

In 2003 hadden we een afspraak met de Italiaanse artiest Tiziano Ferro in een poepsjiek hotel in Brussel. Toen was het nog de tijd dat de pers van de platenfirma’s cadeautjes kreeg. Net voor ons vertrek ontvingen we van Tiziano een sweater, met het opschrift erop van zijn CD ‘111’. Maar liefst 23 jaar lang lag die sweater in onze

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Genyn en Habsch azen straks op goud in 100 meter, team relay moet forfait geven na crash Van de Steene

De Belgische atleten doen het meer dan uitstekend op de Paralympische Spelen in Parijs. Léa Bayekula veroverde gisteravond op de 400 meter de vierde gouden medaille voor ons land. Maxime Carabin pakte deze voormiddag dan weer z’n tweede gouden medaille van deze Spelen. Vanavond is er nog hoogspanning: Peter Genyn en Roger Habsch gaan voor goud op de 100 meter.

Lees meer »

KIJK LIVE. Derde keer, goede keer voor bedrijvige Evenepoel? Kijk als HLN-abonnee LIVE naar derde rit Ronde van Groot-Brittannië

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »

Lisa start met wenkbrauwbehandeling en laserontharing in Torhout: “Er komen ook wel eens mannen over de vloer”

In het pand in de Keibergstraat 186A waar een tijdlang een krantenwinkeltje heeft bestaan, heeft Lisa Pyfferoen (32) zopas haar zaak Luxe Brow Co ondergebracht, gespecialiseerd in wenkbrauwbehandeling en laserontharing. De plechtige opening heeft plaats op vrijdag 30 augustus van 17 tot 21 uur. Iedereen is er welkom voor een hapje en een drankje.
The post Lisa start met

Lees meer »

KIJK. “Mentaal grootste uitdaging van mijn leven, want je moet urenlang geconcentreerd zijn”: Spanjaard beklimt 82 bergtoppen in 19 dagen tijd

De Spanjaard Kilian Jornet is erin geslaagd om in 19 dagen tijd 82 bergtoppen in de Alpen te beklimmen, allemaal toppen van 4000 meter. En alsof dat nog geen ongelooflijke prestatie op zich is: na elke beklimming sprong hij op zijn fiets om naar de voet van de volgende berg te fietsen, om die vervolgens weer te beklimmen. “Dit project

Lees meer »

De Lijn vernieuwt roltrappen in 2 Antwerpse premetrostations

Vervoersmaatschappij De Lijn vernieuwt de roltrappen in de Antwerpse premetrostations Sport en Meir. In station Sport zijn de werken al van start gegaan voor de plaatsing van 3 nieuwe roltrappen. In de nacht van 8 op 9 september beginnen de werken in station Meir en worden 15 nieuwe roltrappen geplaatst.

Lees meer »