“Verwacht een variatie van twintig topbieren”: vzw De Degustanten presenteert eerste Steekbierfestival in Diksmuide

Diksmuide staat bekend als stad van boter en kaas. En als het van de nieuwbakken vzw De Degustanten afhangt, mag daar in één adem ‘bier’ aan worden toegevoegd. Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus organiseert deze vereniging namelijk haar eerste Streekbierfestival op de Grote Markt. De organisatoren hebben ook aandacht voor wie liever geen bier drinkt.

Het dagelijks bestuur bestaat uit Steven Vanhecke (voorzitter), Lieven Onraedt (communicatie), Luc Willaert (ondervoorzitter) en Christiaan Buyle (penningmeester/secretaris). “Wij zijn een groep Diksmuidse vrienden die de liefde voor degustatiebieren deelt”, zegt Lieven Onraedt (55), die ook het gezicht is achter de Nachtraaf-bieren. “In Diksmuide had je een aantal jaar een foodtruckfestival, maar dat gaat niet meer door. Er kwam dus een gaatje in de zomerkalender van de stad. Vorig jaar was dat ook al vrij, maar toen was het te kort dag en we wilden niet halsoverkop zoiets op poten zetten. We sloegen de handen in elkaar om dit gat te vullen met een eigen streekbierenevenement. De stad heeft dit idee goed onthaald, maar wilde er geen Oktoberfest met halveliterglazen van maken.”

20 bieren

“Onze neuzen stonden meteen in dezelfde richting, want ook wij streven meer in de richting van degustatie. Streekbieren zijn voor ons waardevolle en culinaire producten. We hebben verder nog aandacht voor streekproducten en er is ook een luik sensibilisering.” Op zaterdag 10 augustus start de eerste dag van dit tweedaagse evenement om 14 uur. “We gaan door tot middernacht. Zondag is er het kioskconcert en dan kan je van 11 tot 18 uur terecht op het festival. We palmen niet de volledige Grote Markt in. Het gaat over het stuk tussen de Generaal Baron Jacquesstraat en Apotheek Hauspie.”

“Het wordt geen Oktoberfest met halveliterglazen” – Lieven Onraedt

Er zal een ruim aanbod producenten van streekbieren aanwezig zijn. “Volgende 20 bieren zullen aangekocht kunnen worden: Bachten De Kupe, Brouwe Bier, Ferre, Fourchette, Gulden Spoor, Heroes, Jessenhofke, Jus De Mer, Koeketiene, Monk’s, Nachtraaf, Netebuk, Oyenkerke, Papegaei, De Plukker, Punaise, Silly, Slaapmutske, Terrest en Den Uytkanter. Het zijn topbieren uit zowel de dichte en ruime regio, met een ruime variatie aan smaken. Naast de verkoop kan er natuurlijk ook worden gedegusteerd. We voorzien een gezellig proefterras in het midden. Er zijn geen jetons of bierglaasjes om aan te kopen. Je bestelt gewoon rechtstreeks bij de producent.”

Nieuwigheden

“Bachten De Kupe zal er op het streekbierenfestival hun tweede bier lanceren, Stevig Blond. Tot nu toe hadden zij enkel een saison in hun gamma en nu pakken ze dus uit met een zwaarder bier. Wij zijn een van de eerste plaatsen waar je dit zal kunnen proeven. Verder lanceer ik een beperkte oplage van een drie jaar gerijpte quadrupel.”

Er werd ook gedacht aan wie liever geen bier drinkt. “Er zal een wereldwijnenstand, koffie- en theebar en frisdrankenstand aanwezig zijn. Om de honger te stillen, maken enkele foodtrucks hun opwachting. Er is een ijswagen, en de kleinsten kunnen zich ondertussen uitleven op een springkasteel. We voorzien mobiele toiletten, een EHBO-post en er zal constant overleg zijn met de stadsdiensten. We leiden met ons vier alles in goede banen en worden ook gesteund door een aantal vrijwilligers. De toegang is volledig gratis, dus we hopen om veel volk te mogen te verwelkomen op dit lekkere evenement. Zowel Diksmuidelingen als inwoners van de naburige gemeenten en toeristen zullen we met open armen ontvangen.”

Voor Lieven en zijn kameraden hoeft dit geen eenmalig evenement te zijn. “De voorbije weken en maanden ging onze focus vooral naar dit evenement, maar we broeden ook al op andere ideeën. Een workshop rond foodpairing bijvoorbeeld. Voorlopig werken we enkel met een bestuur, maar misschien gaan we later over tot ledenwerving. Leden zouden dan een gereduceerde prijs kunnen deelnemen aan onze activiteiten. Die denkpiste zullen we na 11 augustus verder finetunen. De ambitie is er om volgend jaar een tweede streekbierenfestival te organiseren.”

The post “Verwacht een variatie van twintig topbieren”: vzw De Degustanten presenteert eerste Steekbierfestival in Diksmuide is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koningin bezoekt Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende

Koningin Mathilde heeft dinsdag het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) bezocht in Oostende. Daar kreeg de koningin onder meer uitleg over de negatieve effecten van klimaatverandering op zeewater. Mathilde kon ook meevaren met het onderzoeksschip Simon Stevin.
The post Koningin bezoekt Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Franse keten Chaussea neemt 62 verkooppunten van Bristol over

62 winkels van schoenen- en kledingketen Bristol in Vlaanderen en Wallonië worden overgenomen door de Chaussea groep, een Franse keten die in totaal meer dan 500 schoenenwinkels uitbaat. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Hasselt beslist. Euro Shoe Group, de vennootschap achter Bristol, vroeg eind mei een gerechtelijke reorganisatie aan.

Lees meer »

Kortrijk wil jeugdbendes aanpakken door jongeren vanaf 14 een GAS-boete te geven

Als de gemeenteraad maandag groen licht geeft, kunnen ook jongeren vanaf 14 jaar in Kortrijk een GAS-boete krijgen. Dat voorstel wil burgemeester Vincent van Quickenborne begin volgende week aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorleggen. Hij wil op die manier jeugdbendes efficiënter aanpakken. Hij wil ook probleemjongeren in een aangepast traject steken.
The post Kortrijk wil jeugdbendes aanpakken door jongeren

Lees meer »

OCHO Dance Studio breidt dansaanbod uit

OCHO Dance Studio zet het seizoen in met veel muzikale schwung én pakt uit met een nog uitgebreider lessenaanbod. Want OCHO-ds wil iedereen in Veurne, van de allerjongste tot de iets oudere Veurnaars, inspireren om op een leuke manier te bewegen.
The post OCHO Dance Studio breidt dansaanbod uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vechtpartij in ‘t Straatje kan dure grap worden: “Kruis van 4.000 euro verdwenen”

Een vechtpartij in de Kortrijkse uitgaansbuurt kan drie jongeren tot drie maanden cel en 600 euro boete opleveren. Het slachtoffer vraagt echter ook ruim 4.000 euro schadevergoeding voor een gouden ketting die verdween in de schermutseling. “Maar daar weet ik niets van”, aldus een betrokkene.
The post Vechtpartij in ‘t Straatje kan dure grap worden: “Kruis van 4.000 euro

Lees meer »

Goud voor Ignace Claeys en Bernadette Hespeel

Het gemeentebestuur zette Ignace Claeys en Bernadette Hespeel in de bloemetjes. Het koppel verhuisde vorig jaar naar de gemeente en vierde recent hun gouden huwelijksverjaardag.
The post Goud voor Ignace Claeys en Bernadette Hespeel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lichtte exotische vakantieliefde (47) vrouw (71) op voor 10.000 euro? “Hij trok bij haar in en plunderde haar rekening”

Een 47-jarige man met Zuid-Koreaanse roots uit Henegouwen riskeert twee jaar effectieve celstraf omdat hij een 71-jarige dame uit Kortrijk voor meer dan 10.000 euro opgelicht zou hebben. De twee leerden elkaar kennen tijdens een exotische vakantie in Thailand. “Daarna trok hij meerdere dagen bij haar in en plunderde haar rekening”, zei de procureur. Q.D. ontkent alles. “Zij heeft mij

Lees meer »

Didier Declercq is organisator van Devil’s Rock for an Angel: “Metal is al heel lang de rode draad in mijn leven”

Sinds hij als 16-jarige Metallica en co aan het werk zag op Heavy Sound Festival, is Didier – Djeetn voor de vrienden – Declercq verzot van metal. Als organisator van Devil’s Rock for an Angel, dit jaar op zaterdag 21 september, zet hij al negen jaar Zillebeke op de metalkaart. “Metalliefhebbers zien er stoer uit, maar hebben een peperkoekenhart”, zegt

Lees meer »

Martijn Wydaeghe uit Izegem pakt met Thierry Neuville tweede seizoenszege in Rally van Griekenland

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N) wonnen zondagnamiddag de Rally van Griekenland, de tiende van dertien rally’s die meetellen voor het WK-rally. Met nog drie rally’s te rijden, heeft Neuville een comfortabele voorsprong van 34 punten op eerste achtervolger Ott Tänak (Hyundai i20 N).
The post Martijn Wydaeghe uit Izegem pakt met Thierry Neuville tweede seizoenszege in

Lees meer »

Jager die ara doodschoot na bijna zes jaar procederen veroordeeld: “Eindelijk gerechtigheid voor Rambo”

De jager uit Deurne die in december 2018 een tamme, getrainde freeflying papegaai uit de lucht schoot in Malle, is vrijdag door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zijn wapen werd verbeurdverklaard, hij moet een geldboete betalen en de rechtsplegingskosten. De jager is nu zwaarder veroordeeld dan in eerste aanleg. “Mijn cliënt is enorm

Lees meer »

Een evenaring van Tokio: zwemster Tatyana Lebrun pakt brons na diskwalificatie van Nederlandse en bezorgt België 15de medaille

Tatyana Lebrun leek te moeten achterblijven met een ondankbare vierde plek, maar de Nederlandse Lisa Kruger – die als derde eindigde – werd gediskwalificeerd. Daardoor heeft onze landgenote toch eremetaal te pakken. Goed voor medaille vijftien voor onze paralympische atleten in Parijs. En dat is een evenaring van de prestatie van in Tokio 2020. Daarmee is het doel bereikt.

Lees meer »

Nieuwe waarschuwing bij bier en wijn nog te soft volgens experts en minister: “Alcohol is gewoonweg niet gezond”

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en experts nemen geen genoegen met “Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid”, de onlangs aangepaste slogan bij alcoholreclame. Dat melden de kranten van Mediahuis. De slogan zou volgens hen niet ver genoeg gaan én misleidend zijn. “We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klinkt het.

Lees meer »

Wie heeft Benoît Desmedt gezien?

Op dinsdag 3 september 2024 omstreeks 10.30 uur, werd de 57-jarige DESMEDT voor het laatst gezien in Neerwaasten – deelgemeente Komen-Waasten. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Benoît Desmedt gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »