Verlangen naar zee: Jeroen Cornilly verzamelt onze kustgeschiedenis

De voorbije dagen zakten weer tienduizenden mensen af naar onze kust om afkoeling te zoeken aan en in zee. Nieuw is die gewoonte helemaal niet, blijkt ook uit het boek Het verlangen naar zee van Jeroen Cornilly. Daarin brengt de naar Gent uitgeweken Bruggeling het verhaal van tweehonderd jaar toerisme aan de Belgische kust. De auteur koos voor ons zijn vijf favoriete foto’s uit het bijzondere boek.

Familiealbums vertellen ons kustverhaal

Een man staat met zijn lange jas, hoed en pijp in de Koninginnelaan in Oostende naar de huizen te kijken. Op de foto staat de datum genoteerd: Pasen 1911. Op het moment dat de foto genomen werd, was de Koninginnelaan al grotendeels volgebouwd met fraaie burgerhuizen, vele bedoeld als een tweede verblijf voor toeristen. Foto’s van de kust vind je overal, en vooral in talloze familiealbums: van de albums van de Britse royals, over deze van Belgische industriëlen, tot deze van een schrijver als Tom Lanoye.

En ongetwijfeld vindt iedereen in een familiealbum wel een paar beelden van een vakantie aan zee terug. In de achtergrond zie je de gebouwen die er op dat moment stonden, en vaak komen de minder bekende hoekjes van de badplaatsen zo in beeld. Daarom moest Het verlangen naar zee dan ook uitgebreid geïllustreerd worden, want beelden vertellen soms meer dan woorden.

Steenrijke burgers en adellijke gasten in Blankenberge

Vaak wordt vergeten dat Blankenberge na Oostende de belangrijkste badplaats van de Belgische kust was, en dat ook Blankenberge een internationaal publiek van steenrijke burgers en adellijke gasten wist aan te trekken. Omstreeks 1830 was Blankenberge niet meer dan een bescheiden vissersstadje, maar tegen 1850 verschenen de eerste gebouwen op de zeedijk. Nog voor de eeuwwisseling was de zeedijk over een lengte van zowat twee kilometer volgebouwd met een kursaal, talrijke hotels en honderden villa’s.

Van Blankenberge en Oostende werden omstreeks 1890 een reeks ‘fotochrooms’ op de markt gebracht, ingekleurde foto’s die toeristen als een souvenir konden kopen. Een ruime selectie van deze beelden werd in het boek afgedrukt omdat ze perfect de sfeer van zomervakanties aan de Belgische kust weten te vatten.

Fraai bewaard in De Panne

Aan de Belgische kust werden niet alleen badplaatsen met rijhuizen gebouwd, maar ook villawijken in de duinen. De mooiste villawijken bleven bewaard in De Haan en in De Panne. De verkaveling in De Panne kreeg de naam ‘Dumontwijk’, naar de Brusselse architect Albert Dumont die het plan tekende en talrijke villa’s ontwierp.

Op deze zeldzame foto van voor WO I zie je de belangrijkste villa’s, gebouwd op de duintoppen van wijk. De meeste van deze cottages bleven tot vandaag bewaard. Want ook al hebben we vaak de indruk dat veel gebouwen aan de kust werden afgebroken – en dat is ook zo – toch bleven ook heel veel fraaie en interessante gebouwen bewaard.

Het verlangen naar zee. Twee eeuwen vakantie aan zee en bouwen aan de kust, door Jeroen Cornilly

416 pagina’s, 450 illustraties, 64,90 euro

Auteur Jeroen Cornilly (50) was twintig jaar verbonden aan de Dienst Erfgoed van de Provincie West-Vlaanderen. Sinds 2018 is hij archivaris in het Letterenhuis in Antwerpen. Hij is master in de monumentenzorg en doctor in de architectuurgeschiedenis. Hij had van kinds af aan een speciale band met de kust.

Oostende op de top van haar succes

Het prachtige strand, de luxueuze architectuur, de koninklijke aanwezigheid en het uitgebreide ontspanningsleven trokken eind 19de eeuw toeristen uit heel Europa en andere continenten naar Oostende.

Het centrum van het kusttoerisme was het kursaal op de zeedijk. De locatie was mee door koning Leopold II gekozen, de vorst die zijn stempel op de badstad drukte. De foto van het strand en de zeedijk, genomen rond 1905, toont het toeristische Oostende op de top van haar succes. Het strand is drukbevolkt, op de zeedijk is het ook een drukte van jewelste.

Strandplezier in Knokke

Knokke groeide na WO I uit tot een van onze belangrijkste badplaatsen. Ten westen van de badplaats kwam het Albertstrand, ten oosten werd het Zoute verder ontwikkeld tot dé Belgische badplaats voor het luxepubliek in de jaren 1930, met een kilometerslange zeedijk met hotels en villa’s. Baden gebeurde ook hier nog lang met badkarren.

De foto van Charles D’Hont, een Bruggeling die naar Knokke verhuisde omdat hij daar meer kon verdienen als fotograaf, ademt de zomerse sfeer van de jaren 1930. Het plezier en het vakantiegevoel spatten van de foto af. Sommige zaken veranderen nooit.

The post Verlangen naar zee: Jeroen Cornilly verzamelt onze kustgeschiedenis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gruwel na gruwel komt naar boven in zaak van zwaar mishandeld Nederlands pleegmeisje (10): “Aan stroomdraden vastgebonden in kooi”

In Nederland is donderdag de eerste openbare zitting gestart in een gruwelproces tegen twee pleegouders. De pleegmoeder -en vader staan terecht voor zware mishandeling van hun 10-jarige pleegdochter in Vlaardingen. Het gaat om een horrorzaak. In de rechtbank komt donderdag het ene na het andere verschrikkelijke detail naar boven over wat Daisy W. (37) en John van den B. (37)

Lees meer »

Laatste keer Statiewijk Kermis in zaal Lindelei in Lendelede: “We hopen volgend jaar weer tent op te zetten”

In het weekend van 13, 14 en 15 september vindt Statiewijk Kermis nog een keer plaats in zaal Lindelei in Lendelede. “We hopen volgend jaar opnieuw onze tent zoals vroeger te kunnen zetten op een groene locatie”, zegt comitévoorzitter Koen Witdouck. “Op de affiche staan onder andere onze bekende quiz, optredens van Et Encore en The Brass Blasters, een etentje

Lees meer »

Vlaams Belang Kortrijk gaat kiesstrijd aan met volledige lijst en programma: “Handleiding tot beter stadsbestuur”

Vlaams Belang Kortrijk trekt ten strijde met een volledige lijst van 41 kandidaten. “Onze partij kiest daarbij resoluut voor vernieuwing, verjonging en vervrouwelijking”, zegt kopman en kandidaat-burgemeester Wouter Vermeersch. “Ik ben bijzonder fier op al onze kandidaten en dankbaar dat zij stuk voor stuk hun nek uitsteken opdat ‘Kortrijk weer van óns’ wordt.”
The post Vlaams Belang Kortrijk gaat

Lees meer »

Op zoek naar een activiteit op deze voorlopig laatste zonnige dag? Ruim 1.100 gratis activiteiten op 36ste editie van Open Monumentendag

Meer dan 800 monumenten in heel Vlaanderen zwaaien vandaag de deuren open voor de 36ste Open Monumentendag. Onder de noemer ‘En route!’ focust het evenement zich dit jaar op hoe mensen en ideeën altijd in beweging zijn, langs eeuwenoude routes over land, spoor of water. Met meer dan 1.100 gratis activiteiten, 100 meer dan vorig jaar, is er voor elk

Lees meer »

Directeur Mu.ZEE Oostende wordt algemeen directeur van kunstbeurs TEFAF

De directeur van Mu.Zee in Oostende, Dominique Savelkoul, gaat aan de slag als algemeen directeur van The European Fine Art Foundation (TEFAF) in Maastricht en New York. Dat schrijft de krant De Standaard dinsdag en het vertrek van Savelkoul wordt bevestigd door het museum. TEFAF wordt beschouwd als een van de grootste kunstbeurzen ter wereld.
The post Directeur Mu.ZEE

Lees meer »

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, klaagt Netflix aan over documentaire ‘The Man with 1000 Kids’

Het gespreksonderwerp van deze zomer was ongetwijfeld de Netflix-documentaire ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. Hij klaagt de streamingdienst dan ook aan en wil bovendien dat Netflix de

Lees meer »

Jarenlang vocht Maxime (52) tegen overlast door transportbedrijf, nu kondigt hij verhuizing aan: “Hier gaan we nooit rust vinden”

Komt er een einde aan de saga tussen Maxime Ceragioli (52) en transportfirma Livlina? Na jaren van juridisch getouwtrek over geluidsoverlast heeft de buurman van het bedrijf inmiddels recht op zo’n 250.000 euro aan dwangsommen, maar hij wil naar eigen zeggen een punt zetten achter de strijd: “Ik trek naar het buitenland: op deze plek gaan we nooit rust kunnen

Lees meer »

Leiderschapscrisis bij de VRT: CEO Delaplace om tekst en uitleg gevraagd in Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad hoc commissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal CEO Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen, uitgenodigd. Dat heeft

Lees meer »

Team Ypes-Delrue klopt Nederlanders en Fransen op vijfde EK Powertoolracing

Met een uitverkocht kippenfestijn en 19 deelnemers voor het EK Powertoolracing kan de Landelijke Gilde van Bikschote tevreden terugblikken op een geslaagd feestweekend. Opvallend is de steeds grotere internationale belangstelling voor het ludieke kampioenschap, al moesten de Nederlandse en Franse teams wel nog de duimen voor het lokale Team Ypes-Delrue.
The post Team Ypes-Delrue klopt Nederlanders en Fransen op

Lees meer »