Van 30 euro per dag tot helemaal gratis: hoeveel kost parkeren aan zee?

De afgelopen dagen trokken vele bezoekers en toeristen naar onze kust. Maar hoeveel ben je eigenlijk kwijt aan parkeerkosten als je met de auto naar de kust gaat? Over het algemeen geldt de regel: hoe verder je wegtrekt van het centrum of de kustlijn, hoe lager de prijs is en hoe langer je er geparkeerd mag staan. Wie sowieso een gratis parkeerplekje wil hebben, trekt toch best naar De Haan en Zeebrugge. In Bredene tel je het meeste neer binnen de duurste zone van de gemeente, namelijk drie euro.

Als jouw bestemming aan onze kust De Haan is, dan is het antwoord heel simpel, want parkeren daar doe je helemaal gratis. “Bij ons kan je overal gratis parkeren en in zomer staat ook de randparking Brugsesteenweg in Wenduine gratis ter beschikking”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA). Ook de parking bij Zeebrugge is gratis, maar afhankelijk van de zone waar je geparkeerd staat, heb je daar een parkeerschijf nodig met een maximumtijd van 4 uur.

Van prijzig naar minder prijzig

In de andere kustgemeenten moet je – buiten eventuele gratis randparkings of bepaalde blauwe zones met parkeerschijven – wel wat neertellen voor de parking. Over het algemeen geldt de regel: hoe verder je wegtrekt van het centrum of de kustlijn, hoe lager de prijs en hoe langer je er mag geparkeerd staan. De betalende zones gelden ook binnen bepaalde uren, bijvoorbeeld van 10 of 11 uur tot 18 of 19 uur.

Bredene steekt er met kop en schouders bovenuit als we kijken naar de prijs binnen de duurste – in de meeste gemeente vaak bestempeld als de rode – zone. Daar betaal je drie euro per uur. In de goedkopere zones moet je slechts een euro per uur neerleggen. Maar wie wil kan in Bredene ook opteren voor een forfaitair bedrag van 30 euro. Zo sta je de hele dag gerust geparkeerd.

In de rode zone betaal je in Blankenberge en Knokke-Heist 2,5 euro per uur voor parking. De oranje zone in Blankenberge is even duur, maar je mag er wel langer geparkeerd staan en het maximumtarief voor een dag komt neer op 7,5 euro. In Knokke-Heist is het iets voordeliger parkeren in de groene zone aan 2,3 euro per uur. Het totale maximumbedrag komt daar wel iets hoger uit, namelijk 12,5 euro.

De duurste parkeerplaatsen in De Panne en Middelkerke kosten beide 2 euro per uur met een maximale parkeertijd van 2 uur. In De Panne heb je een oranje parkeerzone aan een tarief van 1,5 euro per uur, waar je maximum 4 uur kan blijven. Binnen de groene zone betaal je 0,70 euro per uur en mag je de hele dag blijven staan voor een maximumprijs van 5 euro. Als je in Middelkerke in de wijken parkeert, kost je dat 1 euro per uur en kan je maximaal 10 uur blijven staan. Langs de kustweg en grote verbindingswegen betaal je ook 1 euro per uur, maar mag je wel langer blijven staan, namelijk 7 dagen. In Middelkerke kan je ook 7 dagen lang gebruik maken van de randparking IJzerlaan voor 3 euro per dag.

Iets goedkoper

In Nieuwpoort betaal je binnen de rode en paarse zone een euro per uur, maar kan je jouw auto slechts 4 uur laten staan. De oranje zone heeft dezelfde prijs, maar daar kan je jouw auto voor maximum 9 uur laten staan aan een kostprijs van maximaal 6 euro. De gele zone geldt alleen voor mensen met een geldige parkeerkaart.

Als we kijken naar parkeerprijs per uur komen Koksijde en Oostende er het goedkoopste uit van de kustlijn. Om te parkeren binnen de rode zone in Koksijde betaal je een prijs van 1,5 euro per uur, de oranje zone kost je 1,5 euro per uur. In beide zones geldt een maximumtijd van 2 uur. Wie langer wil parkeren, moet in de paarse zones zijn, waar je slechts 1 euro per uur betaalt.

In Oostende betaal je voor maximum 2 uur in de oranje zone 1,40 euro. De groene zone kost je voor maximum 4 uur 0,75 euro per uur. Wie in de gele zone wil parkeren, betaalt daar normaal 0,10 euro voor per uur met een maximum tijdsduur van 11 uur. Maar vanaf 1 april tot en met 30 september wordt dit aangepast naar 0,75 euro per uur en een maximum duur van slechts 4 uur.

The post Van 30 euro per dag tot helemaal gratis: hoeveel kost parkeren aan zee? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jan Deconynck publiceert tweede roman

De in Veurne geboren Jan Deconynck (60) schreef met Zwemmen in 1970 zijn tweede roman na zijn debuut Red Sergeant.
The post Jan Deconynck publiceert tweede roman appeared first on KW.be.

Lees meer »

Norva en André varen in diamanten huwelijksbootje

Naar aanleiding van hun diamanten huwelijksverjaardag werden André Vererfven (84) en Norva Peirs (82) tijdens een receptie gehuldigd door het gemeentebestuur van Zulte. Ze ontvingen naast het diploma van het koningshuis ook een bloemetje. André werd geboren in Ooike en Norva in Olsene. Ze leerden elkaar kennen in De Lustigen Boer in Wortegem-Petegem. Ze trouwden
The post Norva en

Lees meer »

Politie ontdekt cannabisplantage tijdens drugsonderzoek in Kuurne

Na een grondige voorbereiding voerde de politiezone VLAS op donderdag 5 september een gerichte actie uit in het kader van een drugsonderzoek in Kuurne. Daarbij vond een huiszoeking plaats in een woning. Dit gebeurde in samenwerking met het parket.
The post Politie ontdekt cannabisplantage tijdens drugsonderzoek in Kuurne appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe cijfers brengen evolutie vastgoedprijzen in kaart: “Wie een flat aan zee kocht, deed niet automatisch de beste investering”

De afgelopen tien jaar gingen de vastgoedprijzen in Vlaanderen met gemiddeld 37 procent omhoog. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedsite Immoweb, die een nieuwe blik werpen op de markt. “Er doen zich opmerkelijke trends voor”, stelt HLN-vastgoedexpert Bjorn Cocquyt vast. Zo stegen prijzen nergens meer dan in Antwerpen en betaal je ook in de goedkoopste gemeenten een pak meer. Ontdek

Lees meer »

Gilkinet vraagt NMBS om terugschroeven extra treinen te herzien: “Nooit eerder kreeg het spoorbedrijf zoveel middelen”

Ontslagnemend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is niet tevreden met de beslissing van de NMBS om de invoering van extra treinverbindingen uit te stellen. Hij waarschuwt dat het spoorbedrijf nu de kans moet grijpen die het recente beheerscontract biedt. Zoniet zou de volgende regering de contracten wel eens kunnen terugschroeven, aldus Gilkinet.

Lees meer »

Gloednieuwe Franse kerncentrale van Flamanville dag na opstart stilgelegd

Welgeteld één dag nadat de Franse kerncentrale van Flamanville is opgestart, meldt elektriciteitsproducent EDF dat de installatie “automatisch is uitgeschakeld”. Er worden nu technische controles en analyses uitgevoerd, alvorens de kerncentrale opnieuw wordt opgestart. “Het gaat om een complex proces dat tot onderbrekingen kan leiden en dat talloze tests vereist”, luidt het bij EDF.

Lees meer »

Van ‘de grootste duiventil’ tot ‘de terugkeer van De Kampioenen’: dit was de zomermercato door de ogen van onze voetbalredactie

De laatste contracten zijn getekend, de foto’s zijn genomen en de aankondigingen zijn gebeurd. De Belgische zomermercato zit er definitief op, done deal! Waar stond de jackpot? Welk land verovert onze competitie? En wie is het ‘lievelingetje’ van de trainer? De voetbalredactie van HLN zorgt voor een eigenzinnig transferoverzicht.

Lees meer »