Tuur Lietaert illustreert boeken op 16-jarige leeftijd: “Mijn vader is ook mijn baas”

Tuur Lietaert is ondanks zijn jeugdige leeftijd van alle markten thuis. De 16-jarige studeert niet alleen Latijn, maar daarnaast speelt hij ook gitaar en illustreert boeken. Wat begon met tekeningen maken voor de boeken van zijn papa, zou wel eens een staartje kunnen krijgen, want de jongeman tovert in een paar minuten een tekening vanuit zijn fantasie op zijn laptopscherm.

“Ik heb als kind al altijd graag getekend”, steekt Tuur van wal. Hij is de zoon van Bert Lietaert en Veerle Holsteyns en de jongere broer van Nand. Hij woont in de Ieperstraat in Kortemark en beëindigde zijn vierde jaar Latijn in het MMI. “Mijn ouders lieten mij ook een eindje tekenlessen volgen in Gits, maar ik maakte sowieso al vaak tekeningen uit mezelf. Die lessen waren wel goed om enkele technieken bij te leren. Naast het tekenen ben ik ook nog actief op mijn gitaar, net zoals mijn broer Nand. Die is onlangs ook begonnen met saxofoon. Mijn vader Bert is muziekleraar, maar hij geeft ook muziekboeken uit. Om die boekjes wat aantrekkelijker te maken, moeten daar wat leuke illustraties in”, zegt Tuur.

Mooie bijverdienste

“In de eerste uitgaves waren de tekeningen van de hand van Luc Descheemaeker uit Torhout. Hij is meer bekend onder de naam O-Sekoer en kaapte al heel wat internationale prijzen weg met zijn tekentalent. Voor de nieuwe boekjes wilden ze een nieuwe look en dus kreeg ik een tweetal jaar geleden de kans om dat ook daadwerkelijk te doen. De boeken die ik illustreer, zijn lesboekjes om gitaar te leren spelen: De Nieuwe Gitaar Horizon, speciaal voor lagereschoolkinderen. Ik probeer altijd snel te werken en ik baseer me op de titel van de liedjes. Dan laat ik mijn fantasie de vrije loop. Wanneer een les bijvoorbeeld over de hofdans gaat, dan teken ik een vrouw met een middeleeuwse jurk. Mijn creaties maak ik niet op papier, maar op mijn laptop. Daarvoor gebruik ik een speciale laptop-pen, zodat de tekening rechtstreeks op mijn scherm verschijnt. Ik moet ze dan gewoon nog uitlijnen en inkleuren en klaar is Kees”, aldus Tuur. Meestal werk ik een halfuurtje aan een tekening, maar voor grotere tekeningen heb ik wel wat meer tijd nodig. Ook de kaft van de boeken moet ik van illustraties voorzien. Mijn vader is dus eigenlijk een beetje mijn baas als uitgever, maar hij zal wel tevreden zijn over mijn werk. (lacht) Hij post nu en dan wel eens enkele van mijn creaties op zijn Facebookpagina. Voor mij is het niet alleen een leuke hobby, maar ook een bijverdienste. Ik verdien geen schatten natuurlijk, maar voor iemand van 16 jaar is het mooi meegenomen. In het boek wordt mijn naam in kleine lettertjes vermeld.”

Groter publiek

“Ik krijg vaak de vraag of ik van tekenen mijn beroep wil maken, maar dat denk ik niet. Als je kijkt wat er de laatste tijd allemaal gebeurt in de wereld van de artificiële intelligentie, dan is die kans heel klein. De computer neemt langzaam maar zeker alles over van de tekenaars. Het is wel leuk als ik complimentjes krijg van mensen die mijn tekeningen gezien hebben. Maar momenteel gaat het nog maar om een klein publiek, gezien die boeken enkel in de muziekles gebruikt worden. Daarom lijkt het mij wel leuk om nog andere opdrachten te krijgen. Ik zou het heel fijn vinden om een kinderboek te illustreren, of een leesboek. Zelf een boek schrijven en daar dan tekeningen bij verzinnen, is geen optie, want aan mij is geen groot schrijver verloren gegaan. Wat me ook wel heel tof lijkt, is grappige cartoons verzinnen en die laten publiceren in een krant. Misschien heeft De Krant van West-Vlaanderen wel interesse. Ik wil altijd eens komen solliciteren.”

The post Tuur Lietaert illustreert boeken op 16-jarige leeftijd: “Mijn vader is ook mijn baas” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bosbrand in vervreemdingszone rond kerncentrale van Tsjernobyl

In de vervreemdingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl is een bosbrand uitgebroken. Dat hebben Oekraïense autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Ongeveer twintig hectare in de radioactieve zone staat in vuur, aldus de gouverneur van de regio Kiev, Ruslan Kravchenko. De brand is ondertussen onder controle en de stralingsniveaus zijn normaal, klinkt het nog.

Lees meer »

Woonzorgcentrum Maria Middelares heeft nieuwe personeelsparking

De medewerkers van het woonzorgcentrum Maria Middelares, centrum voor dagverzorging ‘De Korenaar’ en de kinderopvang ‘Felix’ in Villa Rosa gebruiken sinds maandag 2 september hun nieuwe personeelsparking. Die is bereikbaar via de Vier Seizoenenstraat.
The post Woonzorgcentrum Maria Middelares heeft nieuwe personeelsparking appeared first on KW.be.

Lees meer »

Extinction Rebellion-demonstranten bij Rijksmuseum aangehouden

De Nederlandse politie is zaterdagmiddag de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hebben vastgeketend, aan het arresteren. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsdiensten weten. Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek op het Museumplein te gaan.

Lees meer »

Collega’s redden het leven van Relinde (53) na hartstilstand op het werk: “10.000 euro ingezameld voor aangepaste fiets”

Relinde Hoogmartens (53) uit Meeuwen zakte 3 november 2022 plots in elkaar op haar werk na een hartstilstand. Dankzij het snelle optreden van haar collega’s bij Mathieu Gijbels, die Relinde reanimeerden, overleefde ze. Diezelfde collega’s hebben nu 10.265 euro ingezameld voor een aangepaste elektrische tandem. “Ik ben sprakeloos”, zegt Relinde.

Lees meer »

Ministerie Volksgezondheid wil strengere waarschuwing op alcoholverpakkingen, maar sector staat op de rem

Het ministerie van Volksgezondheid en de Hoge Gezondheidsraad willen dat alcoholproducenten hun nieuwe preventieslogan nog verstrengen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Zij vinden de slogan ‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’ misleidend en willen dat de term "alcoholmisbruik" vervangen wordt door "alcoholgebruik". Beroepsvereniging Belgische Brouwers is niet blij met dat voorstel.

Lees meer »

Lichtte exotische vakantieliefde (47) vrouw (71) op voor 10.000 euro? “Hij trok bij haar in en plunderde haar rekening”

Een 47-jarige man met Zuid-Koreaanse roots uit Henegouwen riskeert twee jaar effectieve celstraf omdat hij een 71-jarige dame uit Kortrijk voor meer dan 10.000 euro opgelicht zou hebben. De twee leerden elkaar kennen tijdens een exotische vakantie in Thailand. “Daarna trok hij meerdere dagen bij haar in en plunderde haar rekening”, zei de procureur. Q.D. ontkent alles. “Zij heeft mij

Lees meer »