Tekenles volgen bij striptekenaar Ferry Van Vosselen: “Passie die me nooit meer heeft losgelaten”

In Aarsele kun je tekenles volgen bij niemand minder dan Ferry Van Vosselen (80), een van de beste scenarioschrijvers en striptekenaars van ons land. Van Vosselen werkte onder meer voor de stripreeksen van Bessy, Kuifje en Ian Kaledine, won het Gouden Potlood op het Stripfestival in Middelkerke en een Bronzen Adhemar voor zijn stripreeks ‘De Kronieken van Panchrysia’. “Ik teken al van m’n 12 jaar”, vertelt Van Vosselen. “Het is een passie die me nooit meer heeft losgelaten.”

Na zijn studies ‘Kunstgeschiedenis en Archeologie’ was de jonge Ferry Van Vosselen nog maar pas op zoek naar werk, of hij kon beginnen als striptekenaar bij de Franstalige krant Le Soir.

“Dat heeft zowat de basis gelegd voor m’n verdere carrière”, vertelt Ferry. “Ik heb vanaf dan alleen nog maar Franstalige strips en scenario’s gemaakt. Omdat geschiedenis me altijd heeft geboeid, begon ik met historische reeksen. Zoals over Huzaren tijdens de Italiaanse campagne van Napoleon of de historische stripreeks Ian Kaledine, een mix van sciencefiction, fantasy en mythologie over een Russische prins. Zo heb ik kunnen werken voor Pilote, het grootste striptijdschrift van Frankrijk en voor Le Lombard, een erg belangrijke Belgische uitgeverij. Ik denk dat m’n strips ondertussen al in zowat 15 talen vertaald zijn.” Daar horen ondertussen ook erg verzorgde reeksen bij, zoals De Dromenjagers en De Kronieken van Panchrysia. Hij verzorgde ook de strip ‘De Verdwenen Stad’ uit de populaire reeks Alex.

Tjokvol boeken

Ferry Van Vosselen was ook tien jaar ondervoorzitter en tien jaar voorzitter van het prestigieuze Brusselse stripmuseum. In feite heeft hij, zowel als scenarist en als tekenaar, zowat alle stadia in de stripwereld met kennis van zaken doorlopen. Zijn strips halen oplages van meer dan 30.000 exemplaren. ” Ik heb als striptekenaar ook 22 jaar les gegeven in Sint-Lucas in Gent”, somt Ferry verder op. “Stripfiguur Boerke van Pieter De Poortere is zowat in mijn klas geboren. Vandaag maak ik geen strips meer, maar ik teken nog altijd graag.” Ferry woont in Aarsele in een huis tjokvol boeken. De muren zitten knus verborgen achter flink beladen boekenrekken. “Tja, ik ben een serieuze lezer”, lacht hij. “Ik denk dat ik hier toch zo’n 15.000 boeken en stripverhalen verzameld heb. Nu ben ik een boek aan ‘t lezen over de Bourgondiërs. Zeer interessant. Ik kan op een dag makkelijk drie verschillende boeken lezen.”

Creatief van leer

Vanaf september geeft Ferry Van Vosselen twee donderdagen per maand opnieuw tekenles aan een beperkte groep liefhebbers, in een apart zaaltje van het Groenhuys in Aarsele. “Ik geef geen opdrachten of zo”, legt Ferry uit. “Iedereen mag tekenen en creatief zijn zoals hij wil. Maar als er vraag naar is, wil ik altijd begeleiden en bijsturen.” Een sessie van 20 avonden (18.30 tot 20.30 uur) kost €100. “Ik denk dat het initiatief zo toch democratisch blijft.”

The post Tekenles volgen bij striptekenaar Ferry Van Vosselen: “Passie die me nooit meer heeft losgelaten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. “Er was geen tijd om te vluchten”: nu al 47 doden en 206 gewonden nadat Rusland leercentrum en ziekenhuis bombardeert

Zeker 47 mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een zware dubbele raketaanval op de Oekraïense stad Poltava. Er vielen ook liefst 206 gewonden, volgens de laatste cijfers. Het gaat om één van de dodelijkste aanvallen sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. Het grote aantal slachtoffers valt deels te verklaren omdat er een zeer korte tijdspanne

Lees meer »

Noord-Korea heeft “20 tot 30 gezagsdragers geëxecuteerd” die schade door zware overstromingen niet konden voorkomen

Zware regenval teisterde eind juli het noordwesten van Noord-Korea. De daaropvolgende overstromingen kostten mogelijk het leven aan 1.500 mensen. Volgens de Zuid-Koreaanse zender ‘TV Chosun’ heeft het Noord-Koreaanse regime 20 tot 30 mensen geëxecuteerd in leidinggevende functies omdat ze er onvoldoende in geslaagd waren om de schade te beperken.

Lees meer »

Opnieuw duizenden Israëli’s op straat om deal te eisen, Hamas “stuurt gijzelaars in grafkisten terug als militaire druk aanhoudt”

In Israël vonden opnieuw betogingen plaats tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu. Die protesten kwamen op gang na de vondst van de lichamen van 6 Israëlische gijzelaars in de Gazastrook afgelopen weekend. De betogers beschuldigen Netanyahu ervan een deal met Hamas tegen te houden. De Palestijnse extremistische groepering heeft intussen laten weten "de gijzelaars in grafkisten terug te zullen

Lees meer »

Italiaans artiest Rubel Medini stond in 2019, maar nu ook twee maanden in zomershow van Het Witte Paard in Blankenberge: “Brugge is tot nu toe mijn favoriet!”

Pas 24 jaar is Rubel Medini uit Italië en hij zag al heel veel van de wereld. Dat komt door zijn act die hij brengt. Er staat zelfs al maar liefst vijf Guiness World Records op zijn naam. Tijdens de zomer van 2019 stond hij voor de eerste keer in de zomershow van Het Witte Paard in Blankenberge. Sinds 19

Lees meer »