“Scouts zijn veel meer dan club, ze zijn een familie”: Sea Scouts & Guides Nieuwpoort vieren 60-jarig bestaan

Nieuwpoort viert een bijzonder jubileum: 60 jaar Sea Scouts & Guides. Het is een viering van een rijke geschiedenis, van vriendschappen die een leven lang meegaan en van een onmiskenbare passie voor de zee en scouting. “De 8ste FOS/SSB Nieuwpoort, ook wel bekend als ’t Vloedgat, is de trotse bezitter van een rijke erfenis die we uitgebreid in de schijnwerpers zetten”, aldus initiatiefnemer Jan Bonte.

Op 24 mei 1964 werd de 8ste SSB ’t Vloedgat Nieuwpoort opgericht door André Titeca. In zijn verslag van 60 jaar geleden lezen we hoe het allemaal begon. “Enkele maanden vooraf had ik gesuggereerd dat er naast het bestaande jeugdwerk (Chiro, Jong Leven, VKSJ Roodkapjes) iets voor de Nieuwpoortse jeugd gedaan moest worden. Het idee dat me het beste leek, was de oprichting van een scoutsgroep. Gezien de nabijheid van water, haven en zee, leek een zeescoutsgroep de meest logische keuze.”

“Ik nam contact op met de master van de zeescouts in De Panne. Op zondag 24 mei 1964 had ik een gesprek met de departementscommissaris van de Sea Scouts en Sea Guides van België, Guy Duprez, leraar aan de Rijksmiddelbare School, Jack Florizoone van de Yacht Club Nieuwpoort en Eddy Jansseune.”

Avonturen

“Allen gaven ze hun volle en onbaatzuchtige medewerking. De nieuwe eenheid kreeg het nummer 8, als eerbetoon aan de vroegere zeescoutsgroep uit de jaren vijftig, de 8ste SSB ’t Vloedgat Nieuwpoort. Tijdens die periode kende de 2de SSB Oostende een enorme bloei en richtte onder andere in Nieuwpoort en Middelkerke (5de SSB) nieuwe groepen op.”

“Leer onze typische technieken op een interactieve expo”

Later werd Marcel Madou, de drijvende kracht achter de 8ste FOS Scouts Nieuwpoort. Als we 60 jaar Sea Scouts en Guides in Nieuwpoort vieren, kunnen we niet anders dan een moment nemen om terug te blikken op de avonturen en herinneringen die deze zeescouts hebben gevormd. Jan Bonte, de ‘Openhartige Bever’, leidt ons door de tentoonstelling die deze zomer plaatsvindt in hun geliefde clubhuis, Weststroombank.

“Onze tentoonstelling is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en de avontuurlijke geest van de 8ste FOS Nieuwpoort”, legt Jan uit.

Reis door de tijd

“We hebben vier belangrijke thema’s geselecteerd die de veelzijdigheid van onze zeescouts belichten en ik nodig jullie uit om samen met ons deze reis door de tijd te maken.”

“Allereerst hebben we de geschiedenis van de 8ste FOS Nieuwpoort”, begint hij. “Hier kunt u door een uitgebreide chronologie van onze scoutsgroep bladeren. We tonen een overzicht van alle leden die ooit hebben meegedaan, de zomerkampen die we hebben gehouden, en de verschillende generaties masters die de leiding hebben genomen.

Een foto uit de oude doos. © repro PG

Jan vervolgt: “Buiten het clubhuis hebben we een spannende zone ingericht voor Scoutstechnieken. Dit is waar iedereen zelf aan de slag kan gaan! Aan de interactieve opstellingen kun je leren knopen, de kracht van de wind ontdekken en andere technieken ervaren die onze scouts dagelijks gebruiken. Het is een geweldige manier om de praktische kant van scouting te beleven en misschien zelfs iets nieuws te leren.”

Boten

“Dan hebben we De Vloot van de 8ste FOS Nieuwpoort”, zegt Jan met trots. “Hier verkennen we de geschiedenis van onze boten. Van de allereerste vaartuigen die we hebben gebruikt tot de nieuwste toevoegingen aan onze vloot, dit onderdeel vertelt het verhaal van onze maritieme avonturen en laat zien hoe we door de wateren van Nieuwpoort hebben gevaren.”

“En last but not least, hebben we een speciale sectie gewijd aan Het Clubhuis Weststroombank. De zeescouts zijn voor mij veel meer dan een club, ze zijn een familie”, zegt Jan Bonte met een warme glimlach. “Met André Titeca als oprichter, Marcel Madou als drijvende kracht en de steun van talloze vrijwilligers en leden, hebben we iets neergezet die al 60 jaar standhoudt.”

Naast de tentoonstelling zijn er elke zondag speciale aperomomenten rond 11 uur, waar oud-leden en vrienden van de scouts elkaar kunnen ontmoeten en herinneringen kunnen ophalen. Elke weekend worden er verschillende thema’s in de bioscoopruimte getoond, variërend van historische filmpjes tot foto’s van oude kampen.

Kookdemonstratie

De zomer is gevuld zijn met speciale evenementen, waaronder reünies van verschillende lichtingen en thematische bijeenkomsten. De kookploeg uit de jaren 90 zal op 10 en 11 augustus een speciale kookdemonstratie geven. Jan doet nog een oproep aan alle leden en oud-leden voor het slotweekend: “Kom op 7 en 8 september zoveel mogelijk in perfect uniform. Dit is het laatste weekend om uw oude scoutsmakkers terug te zien!”

De tentoonstelling is te bezoeken tot 8 september 2024, elke zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur, in het clubhuis Weststroombank aan de Paul Orbanpromenade (Havengeul), 8620 Nieuwpoort en de toegang is gratis.

Info: Jan Bonte, [email protected] of 0494 82 76 30.

The post “Scouts zijn veel meer dan club, ze zijn een familie”: Sea Scouts & Guides Nieuwpoort vieren 60-jarig bestaan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Thomas Van Belleghem staat in de goal bij KFC Damme (4D)

Terwijl de meeste rivalen al hun eerste competitieduel achter de kiezen hebben, blijven de jongens van de fusieploeg op hun honger zitten. In vierde provinciale D komen er slechts 13 ploegen in competitie, dus worden er heel wat weekends bye ingeplant. Doelman Thomas Van Belleghem vindt dat een pijnpunt. “We betwisten inderdaad veel te weinig
The post Thomas Van

Lees meer »

Kortrijk wil jeugdbendes aanpakken door jongeren vanaf 14 een GAS-boete te geven

Als de gemeenteraad maandag groen licht geeft, kunnen ook jongeren vanaf 14 jaar in Kortrijk een GAS-boete krijgen. Dat voorstel wil burgemeester Vincent van Quickenborne begin volgende week aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorleggen. Hij wil op die manier jeugdbendes efficiënter aanpakken. Hij wil ook probleemjongeren in een aangepast traject steken.
The post Kortrijk wil jeugdbendes aanpakken door jongeren

Lees meer »

Student Kick-Off in Tielt wordt tweeluik met nieuw event op zaterdag: “In de namiddag zijn gezinnen met kinderen gratis welkom”

Jeugdcafés De Keet en d’Hespe bundelen op vrijdag 13 september de krachten voor een nieuwe editie van de Student Kick-Off in het Patersbos in Tielt, al krijgt het evenement voor het eerst ook een gezinsvriendelijk vervolg op zaterdagnamiddag. Vanaf 13 uur is iedereen er gratis welkom op het ruime terras.
The post Student Kick-Off in Tielt wordt tweeluik met

Lees meer »

Gaverbeekse Meersen officieel ingewandeld

Het nieuwe natuurgebied van de Gaverbeekse Meersen is officieel ingewandeld. Langs de oude spoorwegberm tussen Zulte en Waregem is in totaal ruim 30 hectare groen gecreëerd, met een wandelroute van 8,5 kilometer. “De oude spoorwegbedding was al lang eigendom van de gemeente”, zegt schepen van Openbaar Groen Sophie Delaere. “Zo’n 3,2 hectare was al in
The post Gaverbeekse Meersen

Lees meer »

Amerikaanse acteur en zanger James Darren overleden

De Amerikaanse acteur en zanger James Darren is maandag op 88-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat staat te lezen op zijn website. Volgens zijn zoon Jim Moret was hij opgenomen voor een aortaklepoperatie, maar bleek hij te zwak voor de ingreep.

Lees meer »

Offerblok (weer) gestolen uit historische Warandekapel in Heule

Afgelopen weekend is in de Warandekapel in de gelijknamige straat in Heule het offerblok gestolen. Het is niet de eerste keer dat de inhoud gestolen wordt, maar deze keer is de hele kast errond meegenomen. Vraag is wie vandaag zoiets doet, voor het weinige geld dat daarin te vinden is…
The post Offerblok (weer) gestolen uit historische Warandekapel in

Lees meer »