Noël Vandamme was klaar voor Olympische Spelen in 1964: “Medaille werd me onthouden”

In 1964 werden de Olympische Spelen gehouden in Tokio. Gaston Roelandts won er goud op de steeple, Patrick Sercu in de 1000 meter tijdrit en Walter Godefroot brons in de wegwedstrijd. België werd vertegenwoordigd door één deelneemster in de gymnastiek, maar er waren geen mannelijke Belgische turners. Noël Vandamme, Wevelgemnaar en nu 83 jaar, was er nochtans klaar voor.

Noël is geboren Wevelgemnaar. “Wij woonden op de Wijnberghoek, naast de bierhandelaar. Ik ben begonnen in het zaaltje boven den Bond, het gebouw van het Christen Werkers Verbond. Nu turnen ze op matten met vering, maar bij ons waren dat nog harde cocosmatten en gewoon op de vloer. Mijn broer was ook heel goed. Toen ik 15 was, ging ik werken in de tapijtindustrie. Ik was toen ‘de Witten’ en op een keer stond ik in handenstand bovenop de machine. ‘Kom daar maar rap af’, riep den baas. Ik voelde mij daar goed hé, liever op mijn handen dan op mijn voeten”, lacht Noël. Hij leerde ook zijn eerste vrouw Monique Vansteenkiste kennen tijdens het turnen.

Het was drie keer per week oefenen, en met hun groep werden ze regelmatig gevraagd voor optredens. “Zo stonden we eens op de markt van Kortrijk, het podium was al 10 meter hoog, en dan hadden we nog ladders van 4,5 meter. Daar stonden ook vlaggenzwaaiers bij en door de wind vielen we bijna naar beneden. We hebben wel toeren meegemaakt.”

“Ik ben Belgisch kampioen geweest bij de junioren en de senioren. Maar toen kwam je als kleine jongen uit West-Vlaanderen nog terecht en in een wereld waar de heren uit Antwerpen en Brussel het voor het zeggen hadden.”

Japanse toppers

“Toch werd ik als enige geselecteerd om te gaan oefenen bij professor Bandts in Keulen. Dat had ik nog nooit gezien. Die voetbalvelden, er kwam een tribune uit de muur als je duwde op de knop. Er mochten per land twee turners komen, zelfs uit Rusland en Japan. Ik heb geturnd met Abe en Mitsikuri (Takashi Mitsikuri won goud in ploeg in Rome en Tokio, red.). We leerden er betere technieken en nieuwe oefeningen. Ik deed er veel voor, gaan lopen met mijn vriend Jacques Ghekiere, veel zwemmen, we sprongen zelfs van torens. Maar door een conflict tussen de verschillende turnfederaties kon ik niet naar de Olympische Spelen van Tokio.”

Noël won wel de medaille van sportverdienste in 1963 en nam deel aan verschillende wedstrijden in het buitenland zoals het West-Europees kampioenschap in Zaragossa. Zo is hij toch een beetje voorloper van Aagje Vanwalleghem, die als eerste Belgische een turnmedaille won. Maar toen hij na een telefoontje van hooggeplaatsten zijn eerste plaats verloor aan de kleinzoon van de latere president Mitterand, gaf hij er de brui aan.

Bowlingkampioen

Of hij nu nog sport? “Na het turnen heb ik nog bowling gedaan. Ook daar werd ik Belgisch kampioen met een topscore. En ik heb al mijn kinderen en kleinkinderen leren salto’s springen van de duikplank. Ze keken nogal naar hunne pépé. Ik mag niet meer op mijn handen staan van mijn vrouw, maar ik doe wel nog zelf alle werk in mijn tuin. Vorige week heb ik nog de haag geschoren en alles naar het containerpark gebracht. Ik kijk wel nog altijd graag naar het turnen. Ik supporter zeker voor Nina Derwael.” (HV)

The post Noël Vandamme was klaar voor Olympische Spelen in 1964: “Medaille werd me onthouden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Extreem gevaarlijke drug” nitazenen opgedoken in Nederland

In Nederland zijn nitazenen opgedoken, een synthetische heroïnevervanger. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Verslavingsinstituut Trimbos trekt aan de alarmbel omdat deze drug als zeer gevaarlijk wordt beschouwd. Ze willen meer tests uitvoeren om de drug in kaart te brengen. Ook in ons land is het goedje al opgedoken.

Lees meer »

Hij giet gesmolten metaal van 2.500 graden uit over de vijand en is bovendien belachelijk goedkoop: zo werkt de nieuwe ‘drakendrone’ van de Oekraïners

Een vuurspuwende ‘drakendrone’ die de vijandige linies in een mum van tijd in lichterlaaie zet door er thermiet over uit te gieten, een gesmolten metaal dat tot 2.500 graden warm wordt. Het lijkt het nieuwste wapen van de Oekraïners in de strijd tegen de Russen. Wij zochten uit hoe het werkt en wie de drones levert en vonden veelzeggende beelden

Lees meer »

All4One Basket Menen telt na een jaar al 120 leden

Voor zover we ons kunnen herinneren was basket nooit aan de orde in Menen. Ondertussen kunnen meisjes en jongens die basket in hun hart dragen terecht bij All4One Basket Menen. Voorzitter Hans Cottyn kwam er vorig jaar mee uitpakken, en kan momenteel pronken met acht ploegen en 120 leden. “En er komen nog steeds nieuwe spelers en speelsters bij”, zegt

Lees meer »

“Met spillebeentjes en volledig léég op podium, maar niemand zag het”: Metejoor praat voor het eerst open en eerlijk over burn-out

“Een half jaar geleden kon ik dit niet zeggen, maar ik ben voor het eerst terug gelukkig.” Een vernieuwde Metejoor (33) in het hoofd, en op het podium volgende maand op tour door Nederland. Zonder nieuwe muziek, want die komt er pas tegen de zomer van 2025. “Dat is nog lang, en eng, maar bewust”, zegt hij. De zanger spreekt

Lees meer »

Zag jij gisterenavond ook veel bliksem? KMI telde 16.155 bliksemschichten in ons land

Verschillende plekken in België kregen gisterenavond te maken met een stevig onweer, en daar kwamen ook heel wat bliksemschichten aan te pas. Zo telde het bliksemdetectiesysteem van het KMI gisteren en vannacht 16.155 bliksemschichten in ons land. In de provincie Vlaams-Brabant was het meeste weerlicht te zien. Weerman Bram Verbruggen legt uit waarom je niet bij elk onweer evenveel bliksem

Lees meer »

Martijn Wydaeghe uit Izegem pakt met Thierry Neuville tweede seizoenszege in Rally van Griekenland

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N) wonnen zondagnamiddag de Rally van Griekenland, de tiende van dertien rally’s die meetellen voor het WK-rally. Met nog drie rally’s te rijden, heeft Neuville een comfortabele voorsprong van 34 punten op eerste achtervolger Ott Tänak (Hyundai i20 N).
The post Martijn Wydaeghe uit Izegem pakt met Thierry Neuville tweede seizoenszege in

Lees meer »

Luca Van Peteghem is wereldkampioen obstakelrun

In het Zuid-Amerikaanse Costa Rica is Luca Van Peteghem (27) uit Ruddervoorde wereldkampioen obstakelrun geworden in de ‘short course’ en in de ‘long course’. Daarmee bevestigt hij zijn Europese tweede plaats en zijn vier Belgische titels.
The post Luca Van Peteghem is wereldkampioen obstakelrun appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eva Teetaert start schooljaar als nieuwe directeur van ZoWe: “Studenten intensief begeleiden tot aan het bed van de patiënten”

De 460 studenten van ZoWe werden maandag verwacht voor de start van het nieuwe schooljaar. De school biedt een graduaatsopleiding voor verpleegkundigen aan in Oostende en Brugge. Het is ook meteen de eerste schooldag van Eva Teetaert als directeur. “Onze sterkte is dat we de studenten intensief begeleiden tot aan het bed van de patiënten.”
The post Eva Teetaert

Lees meer »