Na drie jaar duidelijkheid over verhuis wegens nieuwe sluis: scheepshersteller Gardec blijft in haven Zeebrugge

De maritieme metaalconstructeur Gardec in Zeebrugge is van plan om zijn activiteiten in de Kustlaan naar de Kiwiweg te verhuizen. Het bedrijf moet naast de Visartsluis weg voor de aanleg van de nieuwe sluis. De ateliers aan de visserijcluster blijven wel bestaan en worden zelfs vernieuwd.

Deze week startten de openbare onderzoeken voor twee vergunningsaanvragen van Gardec. Enerzijds plant de familie D’Hoedt een grondige vernieuwing van drie loodsen van zijn scheepswerf aan de Boomkorstraat in de visserijcluster.

Drie jaar geheim

Anderzijds wordt na drie jaar geheimhouding bekend welke oplossing er uit de bus kwam voor de tweede vestiging op de hoek van de Kustlaan en de oude Visartsluis. Die staat in het gebied dat voor de nieuwe sluis vrijgemaakt moet worden. Gardec heeft er een metaalconstructieatelier met daarnaast dochterbedrijf Brusselle Carral Marine (BCM), gespecialiseerd in scheepslieren en -stuurinrichtingen. Zolang er voor zijn firma’s met meer dan honderd medewerkers geen oplossing was, verzette bedrijfsleider Hugo D’hoedt zich bij de Raad van State tegen dit project. Tot hij in juni 2021 een akkoord bereikte met Vlaams minister Lydia Peeters en het havenbestuur.

Uitbreiden

De oplossing blijkt nu een verhuis van Gardec en BCM van de Kustlaan naar de Kiwiweg 90. Port of Antwerp-Bruges verleende er een concessie van 3,8 hectare langs het Verbindingsdok. In de eerste plaats wenst Gardec er een voormalig werkhuis met kantoor van baggergroep DEME te gebruiken. Het is de bedoeling om deze montagehal van 3.800 tot 5.250 vierkante meter uit te breiden. De aanvraag omvat ook een nieuwbouwloods van 2.600 vierkante meter als garage voor de kranen, opleggers en ander zwaar materieel. Aan het Verbindingsdok wordt een nieuwe kade aangelegd. Voor BCM wordt een bestaande loods van 945 vierkante meter gesloopt en vervangen door een nieuwbouw van 2.350 vierkante meter. Daarin komen een montageatelier, opslagmagazijn, onthaal, kantoren en sociale ruimtes. De openbare onderzoeken van de vergunningsaanvragen lopen tot respectievelijk zondag 25 en donderdag 29 augustus.

The post Na drie jaar duidelijkheid over verhuis wegens nieuwe sluis: scheepshersteller Gardec blijft in haven Zeebrugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Voor de rest van haar leven afhankelijk van intensieve zorg”: gruwelijke details komen naar boven tijdens proces over mishandeld pleegmeisje (10)

In Nederland is donderdag de eerste openbare zitting gestart in een gruwelproces tegen twee pleegouders, die terechtstaan voor zware mishandeling van hun 10-jarige pleegdochter in Vlaardingen. Daar komt het ene na het andere verschrikkelijke detail naar boven over wat Daisy W. (37) en John van den B. (37) met het pleegmeisje zouden hebben gedaan. Ze werd zo erg toegetakeld dat

Lees meer »

“Goeie voetballer, die Kevin, maar van handbal kent hij niet veel”: handbalwereld ontzet over uitspraak van De Bruyne

“Van links naar rechts en terug. We speelden te veel handbal”. Dat was het oordeel van Kevin De Bruyne over de slappe eerste helft van de Rode Duivels tegen Israël, vrijdagavond. Een uitspraak die in handbalmiddens op een ijskoude steen viel: “Wie zoiets zegt, kent niets van onze sport. Passief spel, eindeloos heen-en-weer getik zoals je in het voetbal zo

Lees meer »

Met fanfare op kop richting kiezer: Groen Bredene stelt programma en kandidaten voor met muzikale wandeling

Groen Bredene heeft zijn campagne voor de lokale verkiezingen op hoogst originele manier afgetrapt. Onder de muzikale begeleiding van een Dixieland band trokken lijsttrekker Bruce Verburgh en zijn gevolg door de Bredense wijken. “Een leuke manier om ons programma en de kandidaten voor te stellen, toch? En zeg nu zelf, dat deur aan deur van al die partijen, daar hebben

Lees meer »

Radio-dj Maureen Vanherberghen over mama zijn van twee kinderen: “Eerlijk? Het is zalig, maar ook zot vermoeiend”

In januari zal Maureen Vanherberghen (36) te horen zijn in de MNM Ochtendshow, maar nu geniet ze nog van ouderschapsverlof. In juli beviel ze van haar tweede dochtertje Léone. In een Q&A op Instagram vertelt de MNM-dj hoe het met haar gaat. “Het is zalig, maar ook zot vermoeiend. Ik ben bijvoorbeeld al wakker van half vijf”, vertelt de presentatrice.

Lees meer »

KIJK. Al zeker vier doden nadat supertyfoon Yagi aan land gaat in Vietnam, twee doden en bijna honderd gewonden in China

De ‘supertyfoon’ Yagi is zaterdag aan land gegaan aan de noordkust van Vietnam. Daarbij vielen zeker vier doden, zo is bekendgemaakt. Er is sprake van zeker 70 gewonden. Eerder trok de storm al door de provincies Quang Ninh en Haiphong. Daar werden duizenden bomen ontworteld, vlogen daken weg en werden boten losgerukt. Op het toeristische eiland Hainan, in het zuiden

Lees meer »

Braziliaans hooggerechtshof bevestigt blokkering X

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de beslissing van een van zijn rechters om het sociale netwerk X te blokkeren op het hele Braziliaanse grondgebied maandag bevestigd. Het gerechtelijke bevel is het gevolg van een aanslepende krachtmeting met X-topman Elon Musk.

Lees meer »

Richtlijn voor hoge bloeddruk bij risicopatiënten wordt strenger

De Europese vereniging van cardiologen komt met een nieuwe richtlijn voor hoge bloeddruk bij risicopatiënten. Nu beschouwen artsen een bloeddruk van 140 over 90 te hoog, maar bij patiënten met diabetes, overgewicht of mensen die een hartziekte hebben wordt de drempelwaarde om met medicatie te starten verlaagd naar 130 over 80.

Lees meer »

Kevin en Jonathan Borlée zwaaien op Memorial af als atleet: “Als één van ons niet presteerde, was er altijd een ander om de familie te laten schitteren”

En toen was er nog één. Vijf jaar na hun oudere zus Olivia (38) zwaaien Kevin en Jonathan Borlée (36) over een week op de Memorial Van Damme ook officieel af als atleet. En zo blijft Dylan Borlée (31) als enige over om de familienaam op de piste hoog te houden. “Dat ik deel kon uitmaken van de Belgische atletiek

Lees meer »