Leegstaand bordeel Trésor in Sint-Kruis door de politie verzegeld: drugslabo ontdekt?

De federale politie heeft de verkrotte villa in Sint-Kruis, waar voorheen de prostitutiebars Splendid en Trésor gevestigd waren, verzegeld. In de buurt gonst het van de geruchten: er zou een drugslabo ontdekt zijn.

Vorig weekend alarmeerden alerte buren de politie, toen ze geluid hoorden in de al jaren leegstaande, ooit riante villa op de hoek van de Maalse Steenweg met de Vijversdreef in Male. Ze dachten dat er inbrekers op pad waren of dat krakers onderdak gevonden hadden in het lege pand, omdat de poort open stond.

Verzegeld

De lokale politie arriveerde met meerdere combi’s, nadien namen de federale politie en het parket het dossier over. Wat de geruchten voedt dat er een drugslabo ontdekt werd. De procureur des konings weigert hierover elk commentaar, omdat het gerechtelijk onderzoek nog loopt.

De woordvoerder van het parket bevestigt enkel dat het huis verzegeld werd. Ook de dichtste buren, die door de politie verhoord werden, kregen het verzoek om niet over de feiten te communiceren en weigerden met ons te praten.

Cannabisplantage

Het is niet de eerste keer dat de residentiële wijk Male met drugshandel geassocieerd wordt. Want op een boogscheut van Villa Trésor werd in februari 2022 een professionele cannabisplantage in een woonhuis in De Linde aangetroffen. Honderden kweekpotten waren goed voor 60 kilo cannabis.

Toen werden vijf Nederlanders aangehouden, onder wie ‘Maya de bij’, die in maart jongstleden door de Brugse strafrechter tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld werd. Vorig jaar werd een dealer opgepakt, die nabij de school De Kantelberg woont.

Huis van ontucht

De zopas verzegelde villa herbergde vroeger twee ‘huizen van ontucht’: de nachtbars Splendid en Trésor. Nu schilfert de verf van de ramen, staan de kelders onder water. De zeven ooit zo luxueuze kamers met elk een jacuzzi, die minnaars overdag stiekem voor een uurtje huurden, en waar mooie Afrikaanse prostituees hun diensten duur verkochten, zijn totaal verkommerd.

Kortom: wie deze leegstaande villa op een unieke locatie wil kopen, zal het pand wellicht moeten strippen of zelfs afbreken. Het huis heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In de jaren ‘80 en ‘90 was op die plek de notoire bar Splendid gevestigd, met als uitbaatster Francine V., de weduwe van de stichter van de Nederlandse boekenclub ECI.

Zelfmoord

Toen ECI failliet ging en haar man zelfmoord pleegde, verhuisde Francine V. naar Brugge, waar ze in 1988 met de hulp van haar nieuwe levensgezel – een ex-rijkswachter – het rendez-vous huis Splendid over nam. De champagne vloeide er à volonté, nette heren trakteerden er 35 frivole meisjes die wekelijks als bijverdienste enkele uurtjes kwamen werken in deze villa.

Francine V. werd door de Brugse strafrechter in de jaren ‘90 tot drie jaar celstraf veroordeeld voor het openhouden van een huis van ontucht. Maar in beroep sprak de Gentse raadsheer Jan B. haar vrij. Kwatongen beweerden dat de Brugse vrouw hiervoor 3 miljoen oude Belgische franken (75.000 euro) smeergeld betaald had. Het Brusselse hof van beroep achtte die corruptie niet bewezen en sprak zowel Francine V. als de magistraat in 1999 in een spraakmakend proces vrij van elke schuld.

Failliet

Zelf zette Francine V. in 1991 al de uitbating van De Splendid stop en runde nadien twee jaar lang de taverne ‘Rust der Ridders’ in Oedelem. De Splendid werd overgenomen door twee Oost-Vlaamse dames: een moeder en haar dochter. Hun bordeel was geen lang leven beschoren. Het boekjaar 2012 werd met 52.064 euro verlies afgesloten, twee jaar later sprake de ondernemingsrechtbank het faillissement van de bvba Male uit.

Voordien had een Brugse deejay, die een klank- en geluidsinstallatie verhuurd had aan de Splendid, met enkele vrienden een ‘strafexpeditie’ uitgevoerd: ze waren in de bar achterstallig geld gaan opeisen, er was tumult ontstaan en de politie werd opgeroepen om de gemoederen te bedaren.

Dreamhouse

De door de rechter aangestelde curator van het faillissement – een Brugse advocaat – had in 2014 het genoegen om ter plaatse af te stappen, in een poging om de resterende activa te gelde te maken voor de schuldeisers. Hij werd tot zijn verrassing geconfronteerd met een nog operationeel bordeel.

Want de Bulgaarse vennootschap Dreamhouse, met maatschappelijke zetel in Sofia, had voor één euro de handelspacht en bijhorende schulden van de bvba Male overgenomen. Onder de noemer Villa Trésor werd tot in 2017 opnieuw een huis van ontucht uitgebaat.

Portugese arbeiders

Dreamhouse huurde het pand jarenlang van een Brugse aannemer. Toen de villa leeg kwam te staan, liet de eigenaar er Portugese arbeiders tijdelijk inwonen. die waren onder meer aangeworven om de nieuwe autoweg A 11 tussen Brugge en Knokke-Heist aan te leggen. Geregeld prijkten Portugese vlaggen aan de gevel. Inmiddels staat Villa Trésor al enkele jaren leeg en wordt het pand verwaarloosd.

Waarvoor het pand de jongste tijd stiekem gebruikt werd, blijft voorlopig een raadsel.

The post Leegstaand bordeel Trésor in Sint-Kruis door de politie verzegeld: drugslabo ontdekt? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Landelijke Gilden doet oproep naar de lokale besturen om dorpsscholen te steunen

Bij de start van het nieuwe schooljaar stelt Landelijke Gilden, de vereniging die ijvert voor levendige, bloeiende dorpen, buurten en platteland, de dorpsschool centraal. “Dorpsscholen zijn veel meer dan alleen onderwijs aan kinderen”; klinkt het op de eerste schooldag. Voorzitter Lode Ceyssens roept lokale politici op om na de gemeenteraadsverkiezingen ook effectief onze dorpen op het platteland de levenskracht te

Lees meer »

Vijftigtal migranten gered op het Kanaal, twee vermisten nog niet gevonden

Een groep van een vijftigtal migranten die via het Kanaal het Verenigd Koninkrijk probeerde te bereiken, is zaterdag voor de kust van het Franse plaatsje Berck gered nadat ze in de problemen waren gekomen. Een van hen was in het water gevallen en kon gered worden, twee andere vermisten konden niet gevonden worden, meldt de maritieme prefectuur.

Lees meer »

Carpetright vraagt faillissement aan: 16 winkels blijven gesloten

Carpetright België vraagt het faillissement aan. De 65 werknemers van de Belgische tak van het bedrijf werden deze ochtend bijeen geroepen op de hoofdzetel, en kregen te horen dat het bedrijf de activiteiten stopzet. De 16 winkels van de vloerbekledingsketen zijn deze ochtend niet opengegaan en ook de webshop blijft gesloten.

Lees meer »

Vlaams Belang heeft eerste schepenmandaat ooit ‘te pakken’: oud-N-VA’er in Erpe-Mere stapt over

“Dit is een statement tegen het ondemocratische cordon, want dat heeft niks met inhoud of bekwaamheid te maken.” Vlaams Belang krijgt onrechtstreeks voor het eerst een zitje in een college van burgemeester en schepenen. Dat gebeurt in Erpe-Mere, waar schepen Gerda Van Steenberge als onafhankelijke nu na 12 jaar terugkeert naar Vlaams Belang. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd ze verkozen

Lees meer »

Beatrice en Claude klinken op vijftig jaar huwelijk

Claude Winne en Beatrice Waignein uit de Passendaalsestraat in Moorslede gaven elkaar op 9 mei 1974 hun jawoord. Het koppel is inmiddels vijftig jaar getrouwd en werd daarvoor in de bloemetjes gezet door het gemeentebestuur.
The post Beatrice en Claude klinken op vijftig jaar huwelijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld”: Japanse professor voor vijfde keer op bezoek in de Westhoek

Hij is professor aan het instituut voor internationale mode, maar met mode heeft Masakazu Tanaka (69) uit het Japanse Osaka weinig of niets te maken. Waar hij wel interesse voor heeft, is de manier waarop wij ons oorlogsverleden herdenken, iets wat in zijn thuisland niet gebeurt. “Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld.”

Lees meer »

KIJK LIVE. Evenepoel aandachtig mee in eerste waaier, gaat hij voor eigen succes? Kijk als HLN-abonnee LIVE naar slotetappe Tour of Britain

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië, die vandaag eindigt. Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig

Lees meer »

Italiaanse tiener geeft details over hoe hij gezin uitmoordde: “Ik weet niet hoeveel steken ik mijn broer heb gegeven, het waren er veel”

De Italiaanse tiener (17) die bekende dat hij afgelopen weekend zijn ouders en zijn 12-jarig broertje om het leven bracht in Paderno Dugnano vlak bij Milaan, is opnieuw verhoord. Volgens Italiaanse media gaf hij nieuwe details over wat er zich in de noodlottige nacht van zaterdag op zondag precies afspeelde in de woning van het gezin. En hoe hij het

Lees meer »

Medewerkers pakken zwerfvuil aan in Port of Antwerp-Bruges

In de havens van Antwerpen en Zeebrugge werd de aftrap gegeven voor de derde editie van de #portcleanup24. Tijdens deze jaarlijkse opruimactie gaan medewerkers van Port of Antwerp-Bruges en heel wat havenbedrijven, met afvalgrijper en vuilniszak in de aanslag, de strijd aan tegen zwerfvuil in de haven.
The post Medewerkers pakken zwerfvuil aan in Port of Antwerp-Bruges appeared first

Lees meer »

Vlaams minister Benjamin Dalle viert verjaardag in Hof Ter Lo

Vakantieboerderij Hof Ter Lo had het voorbije weekend Vlaams minister voor Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Bejamin Dalle op bezoek. En het was een speciaal weekend voor de CD&V-minister, want hij vierde er vrijdag zijn 42ste verjaardag.
The post Vlaams minister Benjamin Dalle viert verjaardag in Hof Ter Lo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee leerlingen en twee leerkrachten doodgeschoten op school in VS: verdachte is 14-jarige scholier die al eens werd verhoord wegens dreigen met schietpartij

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn woensdag vier doden en negen gewonden gevallen. De vermoedelijke schutter werd opgepakt en is een 14-jarige leerling van de school. De tiener werd vorig jaar al eens verhoord door de politie omdat hij via internet zou hebben gedreigd met een schietpartij op school. De verdachte ontkende echter

Lees meer »