Julie Van De Velde koerst op Olympische Spelen en in Tour: “Bijzonder blij dat ik erbij mag zijn”

Het worden drukke en spannende dagen voor profwielrenster Julie Van De Velde uit Wijnendale-Torhout. Op zondag 4 augustus rijdt ze op de Olympische Spelen de wegrit voor dames en van 12 tot en met 18 augustus neemt ze deel aan de Tour de France Femmes. “Ik ben bijzonder blij dat ik erbij mag zijn”, zegt ze. “Mijn selectie voor de Spelen kwam toch eerder onverwacht.”

Julie (31), die oorspronkelijk uit Aartrijke afkomstig is, woont al een tijdje in Wijnendale. Aan de muur in haar living hangt een mooi aandenken aan een jaar geleden, toen ze in de Tour de France Femmes een volle dag in de bolletjestrui mocht rijden als leidster in het bergklassement. Bijna won ze zelfs een rit, want na een lange solovlucht werd ze pas in het zicht van de meet door het spurtende peloton ingerekend.

Aangenaam verrast door selectie

Julie mocht drie jaar geleden aan de Olympische Spelen in Tokio deelnemen, maar ze had er niet direct op gerekend dat die eer haar ook dit jaar voor de Spelen in Parijs te beurt zou vallen.

“Ik was aangenaam verrast toen ik het telefoontje van bondscoach Ludwig Willems kreeg om tot de vierkoppige selectie voor de wegrit van 4 augustus te behoren. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat ik erbij zou zijn, omdat ik dit seizoen nog geen echte persoonlijke topprestaties heb kunnen neerzetten. Ik heb hoofdzakelijk in dienst van mijn ploegmaats bij mijn team AG Insurance-Soudal gereden. Maar blijkbaar werd dat opgemerkt en dus mag ik zondag aan de wegrit deelnemen.”

“Op de Spelen rijden we voor onze kopvrouw Lotte Kopecky”

“De andere drie geselecteerden voor de wegrit op de Spelen zijn Justine Ghekiere, Margot Vanpachtenbeke en Lotte Kopecky. Voor alle duidelijkheid: Justine, Margot en ik rijden volledig in dienst van Lotte. Dat gaan we met volle overgave doen, want als je een klepper als Lotte in de ploeg hebt, moet er over de taakverdeling niet gediscussieerd worden. We zullen als helpers proberen boven onszelf uit te stijgen om Lotte zo goed mogelijk bij te staan. Ze verkeert in een uitstekende vorm. Dat heeft ze al het hele jaar bewezen en recent nog in de Giro d’Italia, waar ze tot in de laatste meters gestreden heeft voor de eindoverwinning. Ze pakte bovendien de puntentrui en boekte een sprintzege. Plus: ze liet op heel lastige beklimmingen zien dat ze ook bergop meedoet met de allerbesten.”

Parcours in Parijs nu écht verkennen

“Hoe het met mijn eigen conditie gesteld is? Het is al een tijdje geleden dat ik die tijdens een koers heb kunnen testen, maar op training verloopt alles alvast prima. Ik heb een hoogtestage in Italië achter de rug en ik had er een goed gevoel bij. Ik hoop dat ik op 4 augustus in Parijs een absolute topdag heb en enkele dagen later in een uitstekende conditie naar de Tour kan vertrekken.”

“Ik neem me voor om tijdens de Spelen zoveel mogelijk werk op te knappen voor Lotte en op die manier mijn steentje bij te dragen opdat onze kopvrouw in de beste omstandigheden zou kunnen strijden voor de medailles. We hebben het parcours pas sinds enkele dagen kunnen verkennen. Vooraf dienden we het te stellen met videobeelden en met Veloviewer, een computerprogramma om omlopen in detail te bestuderen. En dat is toch nog altijd anders dan het parcours in het echt zien. Het wordt een pittige rit en daar hou ik van. Klimmen is wat ik het liefste doe.”

Voor het eerst Alpe D’Huez beklimmen

Van maandag 12 tot en met zondag 18 augustus is er dan de Tour de France Femmes, die uitzonderlijk in Nederland vertrekt, met name in Rotterdam, en eindigt in het Franse hooggebergte, meer bepaald in Alpe d’Huez.

Julie straks opnieuw in de bolletjestrui? “Ik vrees ervoor”, lacht ze. “De kopvrouwen van onze ploeg zijn Ashleigh Moolman en Kim Le Court. Ik ga me volledig ten dienste van hen stellen. Dat is mijn opdracht. Ik kijk vooral uit naar de bergritten op het einde van de Tour. Die zouden mijn ding moeten zijn. Ik hoop in die ritten onze kopvrouwen zolang mogelijk te kunnen bijstaan.”

“De slotetappe naar het bekende Alpe d’Huez wordt in elk geval bijzonder. Het is voor het eerst dat ik die col zal beklimmen.”

The post Julie Van De Velde koerst op Olympische Spelen en in Tour: “Bijzonder blij dat ik erbij mag zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het geeft stress, haalt hun planning overhoop en perkt hun vrije tijd in”: waarom scholen zorgvuldiger moeten omspringen met Smartschool

Nauwlettend volgt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens de discussie over smartphones op school. Vaak grijpen ook scholen en ouders (te) gretig naar de technologie, bijvoorbeeld voor Smartschool, vindt ze. “Het lijkt wel alsof kinderen en jongeren niet meer onbewaakt hun ding kunnen doen”, staat in haar pas uitgegeven boek.

Lees meer »

Nederlands leger neemt dienstplicht weer onder de loep: “Niet meteen verplichtend, maar toch dwingender aanmoedigend”

De Nederlandse regering investeert miljarden in nieuwe tanks, vliegtuigen, fregatten en moderne wapensystemen voor het leger. Maar die moeten ook bediend worden, zo staat in een Defensienota die donderdag werd besproken. “Met beroepsmilitairen en reservisten alleen komen we er niet meer”, klinkt het. En dus wordt de dienstplicht weer onder de loep genomen.

Lees meer »

Irène blaast 102 kaarsjes uit in wzc Ter Linde

In woonzorgcentrum Ter Linde is Irène Decuypere 102 jaar geworden. Dit werd gevierd met de familie, bewoners en een bezoek van het gemeentebestuur.
The post Irène blaast 102 kaarsjes uit in wzc Ter Linde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tordale viert 55ste verjaardag met volksfeest: “Laagdrempelig, maar overweldigend”

Een groot straatfeest waarop iedereen welkom is. Zo wil Tordale zijn 55ste verjaardag vieren. Zonder academische zitting of andere plechtstatigheden. Op zaterdag 21 september van 14 tot 19 uur aan het hoofdgebouw in de Bruggestraat is het zover. Dan is het feesten geblazen.
The post Tordale viert 55ste verjaardag met volksfeest: “Laagdrempelig, maar overweldigend” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hoe kan Studio 100 zo flateren?”: stem van Josje duikt op op heruitgave met enkel de originele K3’tjes

“Hoe kan een bedrijf als Studio 100 zo’n blunder begaan?” Op sociale media regent het reacties over ‘Oya Lélé’, de nieuwste K3-LP die vorige week uitkwam. Fans merkten al snel een bizarre fout op: hoewel alle nummers door de originele K3 – Karen, Kristel en Kathleen – gezongen hadden moeten worden, is er toch één liedje met Josje Huisman op

Lees meer »

“Hij voelde nog nooit zo’n druk als hier”: Van den Bergh vecht na verlies tegen de tranen en wordt bijgestaan door manager tijdens interview

Geen succesvolle dag voor de Belgen op de Flanders Darts Trophy in Antwerpen, het tiende European Tour-event van het jaar. Voor eigen publiek stootte enkel Mike De Decker door. De andere vijf landgenoten – waaronder Dimitri Van den Bergh – haalden de tweede ronde niet. En dat kwam vooral bij die laatste bijzonder hard aan. Hij werd tijdens het interview

Lees meer »

“Mijn laatste klant was halve eeuw geleden ook mijn eerste klant”: Kapster Nelly gaat na 51 jaar op pensioen

Twee dagen voor haar 70ste verjaardag sneed kapster Nelly het haar van haar laatste klant. Met pijn in het hart, want al meer dan 50 jaar komen veel Lichterveldenaren en niet-Lichterveldenaren bij haar langs.
The post “Mijn laatste klant was halve eeuw geleden ook mijn eerste klant”: Kapster Nelly gaat na 51 jaar op pensioen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geleide wandelingen in kasteeldomein De Woesten tijdens Open Monumentendag: “Dit kasteel speelde zeer sociale rol in Waardamme”

Ter gelegenheid van Open Monumentendag op zondag 8 september organiseert de Heemkring Oostkamp een aantal geleide wandelingen in het kasteeldomein De Woesten in Waardamme.
The post Geleide wandelingen in kasteeldomein De Woesten tijdens Open Monumentendag: “Dit kasteel speelde zeer sociale rol in Waardamme” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marc Van Peel maakt comeback en wordt lijstduwer voor CD&V in Antwerpen: “Ik geloof in de verrijzenis” 

Ereschepen in Antwerpen Marc Van Peel (CD&V) maakt zijn comeback in de politiek en komt als lijstduwer op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Na Patrick Janssens (Vooruit) en Ludo Van Campenhout (N-VA) is het de derde bekende ex-politicus die opnieuw op het Antwerpse politieke toneel verschijnt. "Ik wil opkomen voor de legitieme belangen van de stad en de haven",

Lees meer »