Instructeurs doen verhaal nadat ze tiener (17) redden van verdrinkingsdood in Zeebrugge

Een 17-jarige jongen is dinsdagavond aan de dood ontsnapt toen hij tijdens een avondlijke zwemsessie in een onbewaakte zone in nood kwam in Zeebrugge. Een strandganger merkte dat op en sloeg alarm. Het waren uiteindelijk instructeurs van de Icarus Surfclub in Zeebrugge die meteen op hun jetski sprongen en na tien minuten de uitgeputte tiener zo’n 250 meter van de laagwaterlijn aantroffen in zee. “Van zwemmen was geen sprake meer. Hij had zelf de kracht niet meer om terug te keren”, bevestigen ze bij de politie. De redders zelf doen het verhaal.

De eerste tropische dag van het jaar lokte dinsdag héél wat mensen richting zee. Ook een 17-jarige jongeman zakte af richting Zeebrugge en even na 20 uur besloot hij nog een duik te wagen in zee. Van strandredders was op dat moment geen sprake meer en officieel is zwemmen in zee op dat uur dan ook verboden. Maar de tiener deed het toch en onderschatte de kracht van het water. Hij dreef steeds verder af van de waterlijn en kwam in nood. Gelukkig voor hem sloeg een strandganger die de jongeman in zee zag zwemmen en het hoopje kleren zag liggen op het strand alarm bij de noodcentrale.

Reddingsteam

De ambulance snelde ter plaatse en op het strand liepen ze Daan Baute en Stan Billiet tegen het lijf. Zij zijn instructeurs in de Icarus Surfclub en vormen ook het reddingsteam voor eventuele surfers in nood. “We hadden kort daarvoor onze lessen afgerond en hoorden van de hulpdiensten dat er melding was van een jongeman die diep in zee was gegaan. De melder had hem ook niet meer zien terugkomen, dus werd voor het ergste gevreesd”, legt Stan uit. “We besloten meteen in actie te schieten. Onze jetski stond nog stand-by waardoor we snel de zee in konden.”

Neerstroom

De instructeurs maakten snel een eerste analyse op basis van de wind en stroming waar de jongeman zich zou bevinden en zochten het water af. Met succes. Na een tiental minuten troffen ze de 17-jarige jongeman aan. “Hij was zo’n 250 meter verwijderd van de laagwaterlijn en zijn spieren waren al verkrampt”, zegt Stan. “Van zwemmen was totaal geen sprake meer. De neerstroom duwde hem steeds dieper in zee. Hij had ook moeite met praten. We hebben hem uit het water gehaald en naar het strand gebracht.”

Daar bleek al snel dat de 17-jarige jongen aan het ergste ontsnapte. Hij bekwam in de surfclub van de shock en nam een warme douche om te bekomen. Nadien moest hij ook een verklaring afleggen bij de politie. Daar bevestigen ze dat de tiener veel geluk heeft gehad dat een strandganger alarm sloeg én de instructeurs van de surfclub snel in het water konden. “Die jongen had de kracht van de zee onderschat en kon blijkbaar niet meer op eigen kracht terugkeren naar de waterlijn”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. “Toen de jetski bij hem kwam was er van zwemmen geen sprake meer. Hij probeerde zijn hoofd boven water te houden.”

Goede samenwerking

Stan en Daan zijn vooral blij dat de jongeman het relatief goed stelt. “Het bewijst ook het nut van onze goede samenwerking met de hulpdiensten en de strandreddingsdienst. Ook de redders waren meteen bereid om terug te keren toen ze hoorden over de noodsituatie. Gelukkig gebeurt het voor ons zelden dat we een zwemmer in nood moeten helpen”, besluit Stan.

Bij de West-Vlaamse kustreddingsdienst IKWV roepen ze nógmaals op om steeds de regels te volgen. “Het gebeurt jammer genoeg nog steeds te vaak dat mensen zich in een onbewaakte zone begeven”, zegt An Beun. “Het is zoals we zo vaak al moesten zeggen: de redders staan niet zomaar op het strand. We roepen daarom op om enkel in de bewaakte zones te zwemmen wanneer er redders aanwezig zijn.” (MM)

The post Instructeurs doen verhaal nadat ze tiener (17) redden van verdrinkingsdood in Zeebrugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ramenwasser toont hoe een doordeweekse werkdag op 180 meter boven de grond eruitziet

De arbeiders die instaan om de honderden ruiten van de wolkenkrabbers in de Thaise hoofdstad Bangkok te wassen, moeten over een flinke dosis lef beschikken en mogen alvast geen hoogtevrees hebben. Dat blijkt uit de duizelingwekkende beelden die een ramenwasser begin augustus maakte tijdens een doordeweekse werkdag. Hij en zijn collega’s bengelen zonder verpinken 180 meter boven de grond om

Lees meer »

Clairette en Roger zijn 50 jaar getrouwd

Clairette Ameele (68) en Roger Janssens (71) zijn inwijkelingen, maar wonen al sinds 1982 in de Sint-Godelievestraat. Roger is de vierde in een gezin van acht uit Snaaskerke, Clairette is afkomstig uit Ettelgem en heeft nog één zus en drie broers. Ze trouwden op 31 augustus 1974 in Ettelgem. Na het middelbaar gingen ze beiden
The post Clairette en

Lees meer »

Goud voor Eddy Velle en Nadine Pinson

Eddy Velle (°1953) en Nadine Pinson (°1955) leerden elkaar kennen in het jeugdhuis de Barakke in Veurne, waar nu het stadskantoor is gevestigd. Eddy werkte vier jaar in de zetelfabriek Furnica maar toen het bedrijf sloot deed hij mee aan een examen voor postbode. In 1972 werd hij benoemd, nog voor hij opgeroepen werd voor
The post Goud voor

Lees meer »

Gratis festival Back to the Roots lokt 5.000 mensen naar Park Ter Walle: “Het leeft, dus we gaan dit blijven organiseren”

Een legende die voor altijd in postcode 8930 zal blijven leven. Back to the Roots sloot haar derde editie af met absolute recordcijfers. Het gratis festival lokte 5.000 mensen naar Park Ter Walle en de organisatie kijkt al uit naar volgend jaar. “Het leeft dusdanig bij iedereen dat we gaan blijven organiseren.”
The post Gratis festival Back to the

Lees meer »

Lijsttrekkers over economische toekomst van Ieper: “Maak van binnenstad een verkeersluwe zone”

Emmily Talpe (Team Ieper) en Philip Bolle (Vooruit) gaan akkoord dat Ieper meer bedrijvenzones nodig heeft, maar daar stopt de eensgezindheid. Terwijl Bolle de leegstand in de binnenstad wil aanpakken met ingrijpende maatregelen, wil Talpe op hetzelfde elan doorgaan. Sam Vancayseele (Groen) en Nancy Six (Vlaams Belang) zijn dan weer elkaars tegenpolen.
The post Lijsttrekkers over economische toekomst van

Lees meer »

Uw vraag aan de nieuwsombudsman: “Is de fameuze bloedbad-quote van Donald Trump correct weergegeven in Terzake?”

Het gonst op sociale media en een fikse regenbui met klachten plenst in mijn mailbox. Veel reacties op een Terzake-reportage vanuit de VS, met de Amerikaanse politiciloog en Harvard-professor Daniël Ziblatt. Hij is bezorgd over de neergang van de democratie in Amerika. We zien in de reportage ook Donald Trump die in een korte quote “waarschuwt voor een bloedbad” als

Lees meer »

OPINIE – Uitkijken naar de hoogdag van de lokale journalistiek: “Het zou zonde zijn om niet te gaan stemmen”

Hoeveel West-Vlamingen er zijn? Ik geef toe dat we die vraag deze week eens gegoogeld hebben. Je moet weten dat onze website in augustus een record brak: nooit eerder kreeg KW.be zoveel bezoek als de voorbije maand.
The post OPINIE – Uitkijken naar de hoogdag van de lokale journalistiek: “Het zou zonde zijn om niet te gaan stemmen” appeared

Lees meer »

“Zij is net als Beyoncé, een koningin”: tweelingzus van rolstoelatlete Léa Bayekula (29) nu zij tweede (!) gouden medaille haalt

‘Léa de Belgique’. Zo noemt Léa Bayekula (29) zichzelf op Instagram. “Omdat ik een koningin ben.” Zeker na vanavond mag ze dat luidop zeggen, want ze heeft twee gouden Olympische medailles rond haar nek – gisteren won ze al de 100 meter sprint in Parijs, vanavond deed ze hetzelfde op de 400 meter. Wie is de tweevoudige gouden rolstoelatlete die

Lees meer »

Luide knal schrikt ruime omgeving van Oedelem op, hulpdiensten komen ter plaatse maar er blijkt niks aan de hand

In Oedelem, Sijsele en omgeving was woensdagavond omstreeks 20.30 uur een luide knal te horen. Het geluid was tot kilometers verder te horen. Ook de hulpdiensten werden gealarmeerd, maar uiteindelijk bleek er van een ongeval of echte explosie geen sprake.
The post Luide knal schrikt ruime omgeving van Oedelem op, hulpdiensten komen ter plaatse maar er blijkt niks aan

Lees meer »

Geinspireerd door Marieke Vervoort en met crowdfunding naar Paralympische Spelen: wie is Léa Bayekula?

Na haar ontgoochelende terugval in het zicht van de meet op de 800 meter pakt Léa Bayekula dan toch paralympisch goud op de 100 meter: zo beleeft Léa Bayekula een ijzersterk debuut in Parijs. Wie is de 29-jarige Brusselse rolstoelatlete die nog advies kreeg van de legendarische Marieke Vervoort en als studente met crowdfunding haar paralympische sportdroom wou waarmaken?

Lees meer »