Gezinsbond viert 100ste verjaardag met luxe smoefeltocht en zoektocht: “Een druk maar leuk feestjaar”

Dit jaar mag de Kanegemse afdeling van de Gezinsbond honderd kaarsjes uitblazen. Om dat feestjaar te vieren, pakt de afdeling op zondag 18 augustus uit met een luxe-editie van hun smoefeltocht, aangevuld met een zomerse gezinszoektocht en tal van andere activiteiten. Voorzitter Luc Vandenbroecke, die zich intussen 25 jaar voorzitter mag noemen, blikt alvast vooruit.

“We vieren honderd jaar Kanegemse Gezinsbond met een druk programma”, steekt voorzitter Luc Vandenbroecke (60) van wal. “Zo kan je nog tot het einde van de zomervakantie deelnemen aan een zomerse gezinszoektocht. Die heeft een werkgroep zorgvuldig samengesteld. De zoektocht bestaat uit drie lussen van 5 kilometer, dus de wandeltocht is zeker ook kindvriendelijk. Er zijn leuke zoekopdrachten, met hier en daar een doordenkertje, en voor de kinderen is er een speciale kinderzoektocht.”

Voor alle gezinnen

In 1923 zag de nationale afdeling van de Gezinsbond het levenslicht. Een jaar later kreeg ook Kanegem een eigen afdeling, die nog steeds heel goed draait. “De Gezinsbond is eigenlijk ontstaan als een bond voor kroostrijke gezinnen. Dat was in 1923, na de oorlog. Heel wat vaders en zonen waren gesneuveld, dus wilde de bond de moeders met hun kroost wat bijstaan. Intussen is dat uitgegroeid tot een bond voor alle gezinnen, iets wat het logo van de Gezinsbond ook uitdraagt”, weet Luc. “We blijven nationaal ook een spreekbuis van de gezinnen. Ook op politiek vlak probeert de Gezinsbond bepaalde zaken te verwezenlijken. Zo is er al heel wat gebeurd rond kinderbijslag en mantelzorg. In de beginjaren van de Gezinsbond bestond een activiteit vooral uit een koffienamiddag met een spreker, heel plechtig allemaal. Dat is toch wat geëvolueerd naar de meer hedendaagse activiteiten, waar naast het sociale ook het culturele aspect meer aandacht krijgt.”

Sterke vereniging

“Zelf was ik eerst lid van de Gezinsbond en volgde ik ook de kooklessen voor mannen”, kijkt Luc terug op zijn jaren bij de vereniging.

“Zo is de goesting ontstaan om ook in het bestuur te zetelen en uiteindelijk ben ik 25 jaar geleden voorzitter geworden. Het is iets wat ik graag doe, maar waar ik ook veel tijd in steek. Dat moet ook als je het goed wil doen, vind ik. De Gezinsbond leeft heel sterk in Kanegem, dat is altijd zo geweest. Procentueel hebben wij enorm veel leden en een hele actieve werking. Toppers zijn sowieso elk jaar onze smoefeltocht en het kerstconcert. Daar kruipt ook het meeste werk in, maar we lokken er veel volk mee.”

Luxe-editie

Dit jaar is de smoefeltocht er naar aanleiding van het jubileum in een luxe-editie. “We starten al meteen met een ontbijt, en onderweg volgen nog een aperitief, hoofdgerecht met drank inbegrepen en op twee locaties een dessertje, waaronder koffie met gebak. Iedereen wandelt het landelijke parcours zoals steeds op zijn eigen tempo. Wie wil, kan tegen half twee alles afgelegd hebben en die namiddag nog gebruiken voor iets anders. De prijs is all-in en we kunnen beloven dat niemand met honger of dorst naar huis zal moeten.”

Feestweekend

Het laatste weekend van september volgt dan nog een feestweekend. “Op zaterdag is er de dag van het kind, met een speeldorp. Op zondag vieren we de dag van het gezin. Dan is er een academische zitting waarop nationaal voorzitter Ivo Mechels aanwezig zal zijn. Daar zijn we toch wel trots op. Na een receptie en maaltijd is er in de namiddag dan animatie met koffie en gebak.”

Praktisch

De Zomerse Gezinszoektocht van Gezinsbond Kanegem loopt nog tot eind augustus. Speuren kan gratis. Deelnemingsformulieren kan je downloaden via de website kanegem.gezinsbond.be.

Smoefeltocht ‘100’ vindt plaats op zondag 18 augustus. Starten kan tussen 9 en 10 uur in het OC Kanegem, waar een ontbijt staat te wachten. De all-inprijs (drank inclusief) bedraagt 29 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 19 euro. Tot 2,5 jaar neem je gratis deel, inschrijven moet wel. Dat kan tot 11 augustus door te mailen naar [email protected].

The post Gezinsbond viert 100ste verjaardag met luxe smoefeltocht en zoektocht: “Een druk maar leuk feestjaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Is dit de oudste poes van het land? Isabelle uit Herzele is 24 jaar en zeven maanden oud: “Ze krijgt elke dag voorgesneden rosbief”

Met 24 jaar en zeven maanden op de teller is Isabelle waarschijnlijk oudste kat van België. Het dier komt uit het Gentse dierenasiel en vond een gouden mandje in het Oost-Vlaamse Herzele. “Toen ik jong was wou ik eigenlijk vijf kinderen”, zegt haar baasje Ann Gevens (58). “Door omstandigheden is dat er nooit van gekomen. Voor mij is dit mijn

Lees meer »

Eerste plannen voor Pittems lokaal dienstencentrum bekend

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond 2 september werd tijdens de variaronde een tipje van de sluier rond een toekomstig lokaal dienstencentrum opgelicht. De oppositie bracht ook de proefopstelling met verkeersremmers in de Kasteeldreef en Kolonel Naessensstraat ten berde.
The post Eerste plannen voor Pittems lokaal dienstencentrum bekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wordt komend schooljaar werk gemaakt van langetermijnplan om lerarentekort aan te pakken?

Het lerarentekort blijkt dit schooljaar nog groter te worden dan vorig schooljaar, alle maatregelen en lapmiddelen ten spijt. Hoewel de onderwijskoepels eind vorig jaar de toekomstige Vlaamse regering nog opriepen om de krachtlijnen van de Commissie van Wijzen in haar rapport over de professionalisering van het lerarenberoep integraal mee te nemen in haar regeerakkoord, hopen ze nu vooral dat er

Lees meer »

Tot nu toe onbekende dinosaurussoort ontdekt in Spanje

In Spanje is een tot nu onbekende dinosaurussoort aangetroffen: de Qunkasaura pintiquiniestra was een enorme herbivoor met een lange nek, 20 meter lang en 15 ton zwaar, die ruim 75 miljoen jaar geleden leefde. Dat schrijven wetenschappers uit Spanje en Portugal in het vakblad Nature Communications Biology. De vondst geeft specialisten belangrijke inzichten over dinosaurussen, die 66 miljoen jaar geleden

Lees meer »

Financieel medewerkster (40) pluimt Vives-Hogeschool voor 93.000 euro: “Problemen door verbouwingen thuis”

Een 40-jarige ex-financieel medewerkster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft haar werkgever op vier jaar tijd in totaal 93.618 euro afhandig gemaakt. De vrouw riskeert er 1 jaar cel voor, maar zal wellicht milder gestraft worden. Ze gaf alles toe, en betaalt maandelijks stipt terug. “Ik schaam me enorm. We kwamen thuis in de financiële problemen door een noodzakelijke

Lees meer »

Leon en Ria vieren diamanten huwelijksverjaardag

Leon Verstraete en Ria Van Zieleghem beleefden op 13 juli 1964 een van de leukste dagen van hun leven. Die dag stapten ze immers in het huwelijksbootje in Lichtervelde. Daarmee viert het koppel hun 60ste huwelijksverjaardag. Leon werkte bij de toenmalige CBRT, die uiteindelijk Philips geworden is. Hij monteerde er televisietoestellen. Ria bleef thuis om
The post Leon en

Lees meer »

Laatste dag van de Oostkampse sportkampen

De laatste weekdag van de vakantie was meteen ook de laatste dag van de Oostkampse sportkampen (OOK). Een grote groep kinderen beleefde er de tijd van hun leven. Zij kregen op vrijdag 30 augustus hun sportdiploma overhandigd door de vrijwilligers van OOK. “Het waren zeer gemotiveerde jongeren die deze zomer deel uitmaakten van onze sportkampen.
The post Laatste dag

Lees meer »

Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk

De beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk is op de correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier maanden voor flessentrekkerij. In Kortrijk en Gent bleven er onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent achter.
The post Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »