Feestcomité Kappaert organiseert 50 jaar de Meifeesten: “Volksfeest voor reuzen”

De afgelopen Meifeesten hadden al een feestelijk tintje, maar het was nog wachten tot nu vooraleer het Feestcomité Kappaert uit Zwevegem zijn 50-jarig bestaan vierde. Dit gebeurde met een ontvangst door het gemeentebestuur en een feestelijke avond in OC Kappaert.

Wat ooit begon als een volksfeest rond de reuzen van de Kappaert, Ivo en Filomena, begin jaren 70, groeide uit tot een van de grootste wijkfeesten in Zwevegem. Het is nog een van de weinige overblijvende wijkfeesten. Om de Meifeesten te organiseren is een bestuur nodig en zo werd het Feestcomité Kappaert in het leven geroepen.

“De feesten gingen aanvankelijk door in een klein zaaltje naast de pastorij”, begint huidig voorzitter Filip Planckaert. “Al vlug werd dit te klein en werd er een tent op het plein geplaatst. Met het optreden van Clouseau in 1990 werd overgestapt naar een grotere kadertent van zowat 700 vierkante meter. Het opbouwen ervan was een flink karwei dat met vele vrijwilligers telkens tot een goed einde werd gebracht. De jongste jaren kunnen we terecht in het ruime OC Kappaert.”

Het optreden van Clouseau destijds was een schot in de roos. De jaren nadien kwamen nog artiesten als The Radios, Willy Sommers, Wendy Van Wanten en Sam Gooris naar de Kappaert.

Meikoningin

Al vlug na het ontstaan van de Meifeesten begon men ook met de verkiezing van de Meikoningin. “De Meifeesten werden eigenlijk rond deze verkiezing gebouwd. Heel wat edities zorgden voor hilarische momenten. Maar alles evolueert en door een gebrek aan kandidaten zijn we een tijdje geleden gestopt met die verkiezing.”

Het programma leed er niet onder, want er waren nog voldoende andere activiteiten. “We hebben jaarlijks een goed gevulde affiche. De laatste jaren zorgen we ook geregeld voor vernieuwing. Zo hebben we enkele jaren een travestieshow gehad, hebben we een grote rommelmarkt, is er een kinderdisco, enzovoort. Vergeten we ook niet Rock Kappert op de vrijdagavond van ons kermisweekend. Dit festival, dat we dit jaar voor de elfde keer organiseerden, is zeer geliefd bij het publiek.”

Het Feestcomité Kappaert organiseert niet alleen de Meifeesten, maar ook in september zijn ze actief. “Dan organiseren we onze sneukeltocht, een petanquetornooi op het Ensorplein en onze tweedaagse meerkeuzekaarting. In oktober trekken we met onze reuzen naar de buren van de Molenhoek in Deerlijk.”

Samen

Volgens voorzitter Filip Planckaert hebben alle activiteiten slechts één doel: zo veel mogelijk mensen samenbrengen en vermaken “De mensen drinken een glaasje, eten een hapje en slaan een praatje met buren of vrienden. Het kan de sfeer alleen maar ten goede komen. We willen de feesten ook toegankelijk maken voor iedereen door de meeste activiteiten gratis te houden.”

De viering van het vijftigjarig bestaan wil de voorzitter ook aangrijpen om alle bestuursleden en losse medewerkers te danken voor hun inzet om elk jaar een driedaagse te organiseren. “We danken ook het gemeentebestuur en de diverse gemeentediensten voor de steun. Alles wordt duurder, dus zijn we blij met de toegezegde verhoogde subsidie. Uiteraard dank ik ook de trouwe sponsors voor hun aandeel in de feesten.”

Uitdaging

Net zoals elke vereniging staat het feestcomité voor enkele uitdagingen. “Vooreerst willen we het bestuur uitbreiden en verjongen. Jonge mensen brengen immers nieuwe en verfrissende ideeën mee. Ook willen we verder de losse medewerkers motiveren om ons verder te helpen en willen we nog vele jaren een zo gevarieerd programma aanbieden.”

Filip Planckaert maakt zich ook enigszins zorgen over de toekomst van de feesten. “Met de bouw van de onderwijscampus Kappaert zijn we bezorgd of we de komende jaren ook nog zullen kunnen beschikken over de nodige accommodatie en we nog een eigen lokaal zullen krijgen.”

De voorzitter besloot toch optimistisch met te stellen dat het Feestcomité Kappaert een financieel gezonde vereniging is en dat men nog zeker niet aan stoppen denkt.

The post Feestcomité Kappaert organiseert 50 jaar de Meifeesten: “Volksfeest voor reuzen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dochter (45) Dominique Pélicot doet vader breken in rechtszaal: “De man in wie ik het volste vertrouwen had, fotografeerde me naakt”

Op de vijfde dag van het proces tegen Dominique Pélicot (71), de Fransman die zijn vrouw tien jaar lang drogeerde en door vreemde mannen liet verkrachten, heeft zijn dochter de rechtszaal toegesproken. De 45-jarige Caroline Darian (een pseudoniem, red.) noemde haar vader “ongetwijfeld een van de ergste seksuele roofdieren van de afgelopen twintig jaar”. Naast haar moeder Gisèle (72) was

Lees meer »

Eén grootbank lijkt niet te azen op miljarden uit staatsbon. Wat is er aan de hand? “Blijkbaar hebben ze geld genoeg”

Terwijl ING, Belfius en KBC vorige week uitpakten met stuntrentes in de strijd om de 22,5 miljard uit de ‘Van Peteghem-bon’, blijft het stil bij BNP Paribas Fortis, de grootste spaarbank van het land. Waarom stapt BNP niet mee in de concurrentiestrijd? En vreest het dan geen klanten – en miljarden – kwijt te spelen? “Het kan een bewuste keuze

Lees meer »

Ook geboorteakten sinds 1797 nu online raadpleegbaar: “Handig voor opzoekingswerk over familiegeschiedenis”

Niet alleen de huwelijks- en overlijdensakten, maar ook de geboorteakten zijn nu raadpleegbaar in de online leeszaal van het Izegemse stadsarchief. “Die akten waren al een tijd gedigitaliseerd, maar voor opzoektingswerk niet beschikbaar door een technisch probleem”, zegt schepen van archief Kurt Himpe.
The post Ook geboorteakten sinds 1797 nu online raadpleegbaar: “Handig voor opzoekingswerk over familiegeschiedenis” appeared first

Lees meer »

VRT-CEO Frederik Delaplace woensdag om tekst en uitleg gevraagd in Vlaams Parlement over herschikking directie

Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad hoc commissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal CEO Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen, uitgenodigd. Dat heeft

Lees meer »

Waterbedrijven: “onbekend welke gifstoffen in de Maas eindigen door verouderde vergunningen”

De Maas als bron van drinkwater van zeven miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen waar in het water terechtkomen. De lozing van industrieel afvalwater schaadt de waterkwaliteit van de Maas. Dat zegt RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven, maandag in haar jaarrapport over 2023.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Tal van medaillekansen zaterdag: Devos al zeker van brons, George kan Belgisch paralympisch record evenaren

Zaterdag komen op de voorlaatste dag van de Paralympische Spelen in Parijs nog acht Belgen in actie, in vier sporten. De grootste medaillekansen zijn er voor dressuurrijdster Michèle George in de freestylecompetitie (graad V) en wielrenner Tim Celen in de wegrit (MT1-2). Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) is al verzekerd van minstens een bronzen medaille, maar hoopt zijn paralympische titel te

Lees meer »

Lokale weerman Tometeo voorspelt droog weer voor Izegem Koers (maar wellicht neerslag tijdens de afterparty)

Een voorspelling over de uitslag van de wielerwedstrijd doet hij niet, maar de lokale weerman Tometeo (Tom Dutoit) ziet op zijn weerkaarten dat het peloton vandaag geen regen over zich heen zal krijgen. Voor de afterparty, ook niet onbelangrijk voor de vele wielerfans en andere leutezoekers, zal het wellicht niet droog blijven. Maar dat zal niet beletten dat vele duizenden

Lees meer »

Tiener die hele gezin uitmoordde in Italië “helemaal van streek” in gevangenis: “Nu beseft hij pas echt wat hij heeft gedaan”

De 17-jarige Italiaanse jongen die afgelopen weekend zijn vader Fabio (51), moeder Daniela (48) en broertje Lorenzo (12) doodstak in hun huis in het dorpje Paderno Dugnano vlak bij Milaan, heeft in de gevangenis met zijn advocaat gesproken. Volgens de Italiaanse krant ‘Corriere della Sera’ is Riccardo C. “helemaal van streek” en beseft hij nu pas echt “wat hij gedaan

Lees meer »

Antiquair Paul De Grande zorgt voor ludieke stunt tijdens Open Monumentendag dat 14.000 belangstellenden lokte in Brugge

Voor de 36ste editie van Open Monumentendag organiseerde Stad Brugge op 7 en 8 september opnieuw een volwaardig Open Monumentenweekend. Brugge blijft de enige gemeente in Vlaanderen waar men een heel weekend lang kan genieten van een sterk erfgoedaanbod, met 21 opengestelde locaties en 13 activiteiten. Ze lokten in totaal meer dan 14.000 bezoekers. Ook de Brugse antiquair Paul De

Lees meer »