Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste brouwt voor het eerst alcoholvrij bier: “Het gaat om een variant van ons familiebier Ypra”

Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste brengt voor het eerst sinds de start in 1892 een alcoholvrij bier op de markt, daarmee inspelend op de trend bij consumenten om minder alcohol te drinken. “De nieuwe Ypra heeft een alcoholpercentage van 0,4 procent maar behoudt zijn rijke smaak”, zegt zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste (60).

We hebben vorig jaar in ons land zes procent minder bier gedronken dan in 2022. Al had Omer Jean Vander Ghinste daar geen last van. De brouwerij kon zelfs een omzetstijging van drie procent laten noteren. Omer Jean vertelt het tijdens een rondleiding die ons naar de brouwerijtoren leidt, de plek van waar je Tourcoing kunt zien als het weer mee zit. Dat vinden ze in de brouwerij best wel leuk om mee te geven, zeker nu het bedrijf stevig voet aan de grond krijgt bij onze zuiderburen. Genoeg stof dus voor een gesprek met de ondernemer die erin geslaagd is om de brouwerij in twintig jaar tijd dubbel zo groot te maken met een omzet van 37 miljoen euro. Zei er iemand dat er geen toekomst meer is voor familiebedrijven?

Laat ons dit gesprek beginnen met het nieuwe alcoholvrije bier dat jullie op de markt brengen. Wat kan je daarover kwijt?

“Dat het om een variant gaat van Ypra, het familiebier van 6 graden dat we vorig jaar hebben uitgebracht. De nieuwe Ypra heeft een alcoholpercentage van 0,4 procent maar behoudt zijn rijke smaak en dat was voor ons heel belangrijk. We gaan deze pils binnenkort lanceren en ik heb er een goed oog in. De consumenten weten alcoholvrije bieren steeds meer naar waarde te schatten.”

Waar willen jullie verder de klemtoon op leggen na de forse investeringen de voorbije tien jaar in de gebouwen?

“In eerste instantie willen we de Benelux-vlek nog wat groter maken. Daarmee bedoel ik dat we nog meer marktaandeel willen veroveren binnen een straal van 250 kilometer. We zijn geen wereldspeler zoals AB InBev dat containers bier kan verschepen naar Japan, maar dicht bij huis doen we er alles aan om op nog meer plaatsen aanwezig te zijn.”

“Ik heb er een goed oog in. De consumenten weten alcoholvrije bieren steeds meer naar waarde te schatten”

“Belangrijk is vooral dat we in Frankrijk aan het groeien zijn en dat is voor een belangrijk stuk de verdienste van mijn zoon Omer Gery en zijn team. Ook de brouwerijbezoeken wil ik toch even noemen omdat die dankzij het mooie werk van Estelle Vlieghe jaar na jaar in stijgende lijn gaan. Het belang daarvan is niet te overschatten en ook daar blijven we verder op inzetten.”

Het nieuwe Ypra-bier heeft een alcoholpercentage van 0,4 procent. © Kurt De Schuytener

Wat dat Franse verhaal betreft. Scoren jullie daar dan vooral met jullie populairste bieren Omer en Tripel LeFort?

“Het is vooral onze Tripel LeFort die onze zuiderburen weet te charmeren. De Noord-Fransen zijn echte bierliefhebbers maar met een voorliefde voor een bier dat je van de tap kunt drinken en daarvoor is onze Tripel LeFort uitstekend geschikt.”

“Het lijkt me mooi om op mijn 65ste de leiding over te dragen” – Omer Jean Vander Ghinste

Je hebt een mooi parcours afgelegd als ondernemer. Wat zijn jouw belangrijkste troeven?

“Ik wil vooral een goede coach zijn van het vele jonge talent dat hier rondloopt. Ik hoop dat ik terzelfder tijd ook een inspirator ben. Of ik streng ben? Ik ben nogal een perfectionist en dus zal ik toch wel een en ander eisen van onze mensen. Maar dat is ook wel nodig in een moeilijke markt als die waarin wij actief zijn. Zelf ben ik dan weer enorm blij met de stroom aan nieuwe ideeën waarmee ik overspoeld word, belangrijk voor een brouwerij die zich wil blijven vernieuwen.”

Je zoon staat in de coulissen klaar om je op te volgen. Daarmee is dan de vijfde generatie Vander Ghinste aan zet.

“Dat klopt. Als handelsingenieur beschikt hij in elk geval over de nodige bagage en in het bedrijf is hij goed bezig. Daar ben ik heel blij om. Bovendien heb ik nog een andere zoon, Martin, die eveneens interesse toont in ons bedrijf. Ook hij is handelsingenieur en zeer gedreven. Ik hoop dat een van beiden op termijn het bedrijf zal leiden. Of dat al binnen vijf jaar zal zijn, is nog niet uitgemaakt. We willen de beste man aan het roer en er werken hier heel wat toppers.”

Wie is Omer Jean Vander Ghinste?

Privé

Omer Jean Vander Ghinste (60) is getrouwd met Caroline Struye de Swielande. Ze hebben samen vier kinderen: Roxanne (32), Omer Gery (30), Audrey (27) en Martin (24).

Studies/Loopbaan

Omer Jean is jurist van opleiding en behaalde daarna een MBA in de Northwest University in Evanston (VS). Hij werkt al meer dan dertig jaar in de brouwerij en heeft er sedert 2007 de leiding.

Brouwerij

Er werken 105 werknemers. De productie bedraagt 130.000 hectoliter per jaar. De populairste bieren zijn Omer en Tripel LeFort.

Wanneer wil je alles overlaten aan jouw opvolger?

“Het lijkt me mooi om op mijn 65ste de leiding over te dragen. Misschien dat ik me dan nog wel zal bezighouden met specifieke taken zoals het horecavastgoed, verbouwingen en renovaties van horecazaken, maar niet meer met de algemene leiding.”

Tot slot, je bent opgegroeid in Kortrijk maar woont al lang in Gent. Hoe belangrijk zijn Bellegem en Kortrijk nog voor je?

“Ik voel me nog altijd voor de volle honderd procent West-Vlaming. Ik kom hier elke dag met volle goesting naartoe en in mijn vrije tijd laat ik me ook wel graag zien op de muziekevents waarvan we hoofdsponsor zijn of in onze horecazaken. Dat is dan het meest aangename deel van de job dat ik wel altijd graag zal blijven doen.” (lacht)

The post Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste brouwt voor het eerst alcoholvrij bier: “Het gaat om een variant van ons familiebier Ypra” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waterbedrijven: “onbekend welke gifstoffen in de Maas eindigen door verouderde vergunningen”

De Maas als bron van drinkwater van zeven miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen waar in het water terechtkomen. De lozing van industrieel afvalwater schaadt de waterkwaliteit van de Maas. Dat zegt RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven, maandag in haar jaarrapport over 2023.

Lees meer »

“Volle agenda? Spreek toch maar af met je beste vriend”: de stressprofessor van ‘Kalm Waes’ deelt haar advies

Ja, Marie-Anne Vanderhasselt (41) heeft ook stress. Maar doordat ze al vijftien jaar als stressprofessor door het leven gaat, weet ze perfect wat ze eraan kan doen. Dezer dagen helpt ze ook Tom Waes kalmeren op tv. “Het is niet erg om stress te ervaren, maar je moet tijd nemen voor herstelmomenten.” Maar wat houdt zo’n herstelmoment in? Hoe plan

Lees meer »

“Verdomme, ik doe het”: Jennifer Lopez draagt gewaagde outfit naar première van film van ex-man Ben Affleck

Jennifer Lopez (55) trok vrijdagavond alle aandacht naar zich toe tijdens de première van ‘Unstoppable’ in Toronto. Op de rode loper verscheen ze in een gedurfde jurk die weinig aan de verbeelding overliet. Toch was ze bijna niet het stralende middelpunt geweest, want ze overwoog een andere outfit. “Er was veel discussie over of ik de jurk wel of niet

Lees meer »

Terug naar school, de oorlogseditie: Oekraïners getuigen

Vier miljoen Oekraïense kinderen keerden deze week terug naar de schoolbanken. Een op de vier doet dat wel via online lessen, thuis of vanuit het buitenland. Na 2,5 jaar oorlog is veiligheid ook niet meer de enige prioriteit. “Gedaan met het afsluiten van gevoelens. Er is een gigantische vraag naar psychologische hulp.”

Lees meer »

Kloosterhof in Ingelmunster houdt 14de editie van buurtfeest

De bewoners van het Kloosterhof vierden voor de 14de keer feest. Dit jaar was het thema Oscars & the movies. Vanwege het slechte weer vond men een onderkomen in café Hazekapel in de Doelstraat.
The post Kloosterhof in Ingelmunster houdt 14de editie van buurtfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pro-Palestijnse actvisten moeten KU Leuven gebouw ontruimen na 3 maanden bezetten, zegt vrederechter

De Leuvense vrederechter heeft beslist dat de pro-Palestijnse actievoerders, vooral studenten, die al sinds mei het collegegebouw De Valk van de KU Leuven bezetten, het gebouw moeten verlaten. Dat blijkt uit het vonnis van de vrederechter. De actievoerders willen met hun bezetting er voor zorgen dat de KU Leuven niet meer samenwerkt met Israëlische bedrijven en universiteiten. De KU Leuven

Lees meer »

Passant vindt twee obussen in het struikgewas in Ardooie

Een natuurliefhebber vond maandag in de late namiddag twee obussen in het struikgewas in de Kasteelstraat in Ardooie. De man reageerde alert en verwittigde onmiddellijk de hulpdiensten.
The post Passant vindt twee obussen in het struikgewas in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Passagiers zien vlak voor het opstijgen dat vliegtuig liters brandstof verliest

Er was even paniek op een vlucht van die van Jakarta naar Sumatra vloog toen passagiers bij het opstijgen merkten dat er liters brandstof uit de vleugel van het toestel lekte. De piloot werd snel verwittigd door grondpersoneel van de luchthaven en keerde onmiddellijk terug naar de gate. De 135 passagiers konden ongedeerd afstappen en vertrokken met enkele uren vertraging

Lees meer »

Zone 30 in Oostende: houden zoals het is of aanpassen? Lijsttrekkers over veelbesproken discussiepunt

Met de invoering van ‘zone 30’ over het hele grondgebied (met uitzondering van invalswegen) realiseerde de coalitie in september 2022 een belangrijk punt rond verkeersveiligheid. Velen vonden het een goede zaak, maar kritiek was nooit ver weg omdat 30 km per uur op bepaalde plaatsen als overbodig werd ervaren. Het inzetten van flitsradars vergrootte de ergernis bij sommigen, waardoor nu

Lees meer »