Expo zet Vigor Boucquet, de barokke Veurnse Vlaamse meester, in de kijker: “Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668”

Het imposante Stad- en Landshuis op de Grote Markt dateert net zoals de werken van Vigor Boucquet (Veurne 1618/19-1677) uit de 17de eeuw en is de ideale locatie voor een overzichtstentoonstelling van deze barokke kunstenaar. Hij realiseerde zowel decoratieve als religieuze opdrachten, maar blonk vooral uit in zijn stofweergave en als portrettist.

Deze expo laat bezoekers niet alleen kennismaken met het oeuvre van Boucquet, maar belicht ook de waanzinnige 17de eeuw. “De eerste helft was een periode van grote welvaart, waarin het Landshuis werd herbouwd, de Grote Markt schitterde met prachtige huizen, de Moeren werden drooggelegd en het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke werd gegraven. Maar in de jaren 1646-1648 ging het van de hemel naar de hel, met een lange periode van oorlogsconflicten, de Franse en Spaanse bezetting, de Moeren werden weer onder water gezet, en door besmettelijke ziekten zoals de pest stierf in amper drie jaar tijd een derde van de bevolking … Toch slaagde Vigor Boucquet erin om door zijn ambacht een welstellend leven te leiden”, aldus het stadsbestuur.

Grote opdrachten

Vigors vader, Marcus Boucquet, was dan wel een Franse migrant uit Saint-Omer, maar raakte net als zijn zoon goed ingeburgerd in Veurne. “Samen met Vigor trad hij in 1646 toe tot de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. Vigor huwde met Maria Vander Haeghe, dochter van Philips, de ijkmeester van de stad en de Kasselrij, en in 1653 werd hij lid en secretaris van de handbooggilde van Sint-Sebastiaan. Door zijn vele goede relaties met bemiddelde opdrachtgevers, haalde Vigor grote opdrachten binnen van kerkelijke instellingen, rijke burgers en Spaanse officieren die zich lieten portretteren. Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668. Die periode was ook een cultureel hoogtepunt voor de stad en de Kasselrij. Na 1668 wordt Veurne een Franse stad, en Boucquet breidt zijn werkgebied uit buiten de Kasselrij. Enkele jaren voor hij sterft (1677), valt het culturele leven stil.”

Conservatie

Vlaanderen kon al in 2019 kennismaken met Vigor Boucquet via het kunstproject Vlaamse Meesters in Situ, een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit, waarbij twee van zijn werken in de kijker stonden. “Dat hij een echte Vlaamse Meester is, daarvan getuigt onder meer zijn werk De Vaandrig (1664) – een portret van gouverneur Juan de Camargo dat een permanente plek kreeg in het Louvre in Parijs. Frankrijk heeft Boucquet, die trouwens een tijdgenoot was van Rembrandt, Vermeer en Jordaens, altijd in het hart gedragen. Ook in ons land zijn nog heel wat werken terug te vinden, in de Sint-Walburgakerk in Veurne, in de kerken van Lo, Izenberge, Alveringem, Nieuwpoort, Ieper … Stad Veurne kon en kan ook rekenen op de hulp van professioneel conservator/restaurator Danielle Depoortere en haar vrijwilligersteam. Zij staan niet alleen in voor de conservatie van werken van Vigor Boucquet, maar ook voor de restauratie en bewaring van de Veurnse kunstcollectie. Daarbij pakken ze bedreigende factoren zoals schade door vocht en licht, schimmels en insecten aan”, aldus nog de organisatie.

Nog tot 31 augustus in het Stad- en Landshuis, Grote Markt 29, Veurne. Maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur; zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 17 uur.

The post Expo zet Vigor Boucquet, de barokke Veurnse Vlaamse meester, in de kijker: “Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

60ste editie van Tinekesfeesten zet Heule weer weekend op zijn kop

‘Back to the sixties’ is het thema van de 60ste Tinekesfeesten. Heule mag jubelen, want 59 Tinekes zijn al de revue gepasseerd en rond de verkiezingen is Heule vier dagen in feestmodus. De Tinekesloop is terug dankzij de inzet van de Tinekeswerkgroep.
The post 60ste editie van Tinekesfeesten zet Heule weer weekend op zijn kop appeared first on KW.be.

Lees meer »

Flandria en Superia-expo herenigt één eeuw gebroeders Claeys onder één dak: “Familie en verzamelaars tonen uitzonderlijke stukken”

Op Open Monumentendag herleeft de rijke geschiedenis van Flandria en Superia in Zedelgem. Het weekend van 7 en 8 september kan je in de oude werkhuizen terug in de tijd duiken tussen kleurrijke rijwielen en verwarmingstechniek. Wat de kunde van de familie Claeys en de werknemers sociaal betekenden is te zien en te horen in de Sint-Elooikerk.
The post

Lees meer »

Dertiger riskeert celstraf voor rondvoeren cocaïne: “Ik heb leukemie en moet 50.000 euro schulden betalen”

Een 35-jarige man uit Gistel hangt tien maanden cel boven het hoofd omdat hij voor een opdrachtgever in Oostende cocaïne rondvoerde. T.V. barstte in tranen uit bij de strafrechter in Veurne. “Ik heb leukemie en heb 50.000 euro schulden, daarom deed ik het. Hoelang ik nog te leven heb, weet ik niet.”
The post Dertiger riskeert celstraf voor rondvoeren

Lees meer »

Ingrid (59) getuigt moedig nadat ze door ex-man werd neergeschoten in Sint-Amands met een jachtgeweer: “Ik fluisterde nog: ‘ik ga dood’”

De hele rechtszaal in Mechelen kreeg ze muisstil. Ingrid, een 59-jarige mama van drie kinderen, heeft de dood in de ogen gekeken toen ze in oktober 2023 in Sint-Amands door haar ex-man werd neergeschoten met een jachtgeweer. “Het beeld hoe hij boven mij gebukt stond met dat geweer, vergeet ik nooit”, getuigde ze pakkend tijdens de zitting. Iwan R. (59)

Lees meer »

Spektakel bij MC Avanti tijdens jaarlijkse motorcross

Zaterdag 7 en zondag 8 september vindt de jaarlijkse motorcross ingericht door MC Avanti plaats. De piloten strijden er voor een Belgische titel. “Bij Zijspannen A en B belooft het nog zeer spannend te worden voor de Belgische titel”, zegt Jurgen Wybo, in naam van het bestuur van MC Avanti. “Dit gekoppeld aan het nodige spektakel. Bij de andere reeksen

Lees meer »

Het leven op een palmboom in Dubai: veel luxe, weinig plaats

De villa’s staan er kort tegen elkaar, het verkeer loopt strop, maar wie er woont, straalt een flinke vleug luxe en prestige uit. Het leven op Palm Jumeirah in Dubai heeft voor- en nadelen, zo getuigen twee Vlamingen. Binnenkort komt er nog een tweede ‘palmeiland’ bij, nu de Belgische baggeraar Jan De Nul Palm Jebel Ali mag voltooien.

Lees meer »

Het weerzinwekkende dubbelleven van Dominique Pélicot: “Hij ordende de filmpjes waarin zijn vrouw verkracht werd netjes op datum”

Zorgzaam en attent. Zo omschreef de Franse Gisèle haar man met wie ze al vijftig jaar gelukkig samen was. Tot ze op een politiebureau te horen kreeg dat ze in de voorbije negen jaar door 82 verschillende mannen 92 keer werd verkracht. Onder hen haar eigen man, die haar voortdurend drogeerde. Dit is het waanzinnige verhaal van die man, het

Lees meer »

PADI schenkt sweater van Tiziano Ferro uit Italië aan HWP-artiest Rubel Medini uit Italië, die al jaren grote fan is: “Die gekregen sweater is zelfs ouder dan mij”

In 2003 hadden we een afspraak met de Italiaanse artiest Tiziano Ferro in een poepsjiek hotel in Brussel. Toen was het nog de tijd dat de pers van de platenfirma’s cadeautjes kreeg. Net voor ons vertrek ontvingen we van Tiziano een sweater, met het opschrift erop van zijn CD ‘111’. Maar liefst 23 jaar lang lag die sweater in onze

Lees meer »

“We hebben er een monster van gemaakt”: moedeloze Verstappen, die frustraties toont in auto, wil zelfs niet meer over titel spreken

Met de week brokkelt de dominantie van Max Verstappen meer af in de Formule 1. Na weer een weekend knokken met zijn “onbestuurbare” auto in Italië en een zesde plek ziet hij het niet meer goedkomen. Gelaten en gefrustreerd stond hij in een hoekje van de paddock – een nieuwe wereld voor hem – de pers te woord. “Bakoe en

Lees meer »

Noël en Magda uit De Panne vieren hun gouden jubileum

Noël Coysman (73) is geboren in Tielt en ontmoette zijn toekomstige, Magda Vanwynsberghe (76), in Ingelmunster. Daar gaven ze elkaar 50 jaar geleden ook het jawoord en na het huwelijk gingen ze in Meulebeke wonen.
The post Noël en Magda uit De Panne vieren hun gouden jubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kermiscomité Brielen stelt gevarieerd programma voor

Het kermiscomité van Brielen heeft weer een geweldig programma in petto voor de jaarlijkse kermis, die van start gaat op vrijdag 13 september. Dit jaar is er voor iedereen wat te beleven.
The post Kermiscomité Brielen stelt gevarieerd programma voor appeared first on KW.be.

Lees meer »