Diko Genelva van Kortrijk Sport Atletiek wil schitteren op de 800 meter: “Ik ben nog heel ambitieus”

Diko Genelva van Kortrijk Sport Atletiek verbeterde vorig weekend haar persoonlijke besttijd van 59”16 naar 58”48 op haar favoriete 400 meter. De Meense wil ook op de 800 meter nog schitteren.

De Surinaamse Diko Genelva kwam door een familiehereniging zeven jaar geleden in België terecht. Haar broertje Benoit heeft een Belgische papa, zo was de link vlug gelegd. “Sedert 2017 loopt voor mij een procedure om telkens een verblijfsvergunning te verkrijgen”, vertelt de 29-jarige atlete. “Volgend jaar kan ik als laatste van mijn familie Belg worden.”

“Ik ben gestart met lopen op mijn negende levensjaar bij AV Provoso in Suriname waar ik tot mijn 18de zou aangesloten blijven. Ik was er zowat de enige middenafstandsloopster. Daarna kwam ik bij de Surinaamse Nationaal Leger (SNL)-ploeg terecht. Ik heb momenteel nog altijd het nationaal record op de 4×400 meter bij de junioren achter mijn naam.”

“Toen ik hier zeven jaar geleden aankwam, heb ik twee jaar niet gesport. Daarna besloot ik mij aan te sluiten bij Running Team Olympic Menen (RTOM), een club bij de Vrije Sporters. Daar zou ik tot na de coronaperiode blijven. Daar was ik vooral actief op de 400 meter en in het veldlopen.”

“Dat ging best wel goed. Ik wilde me echter zelf verder blijven uitdagen en besloot over te stappen naar Kortrijk Sport Spurs. Ik stuurde een mailtje naar Katrien Vanwolleghem en trainde voor het eerst mee op de piste in Wevelgem onder de vleugels van Lars Herreman. Daar was ik vooral op de 100, 200 en 400 meter actief. Dit ging behoorlijk maar ik had geen ‘wow’-gevoel. Toen trok ik wekelijks twee of drie keer op trainingspad. De baanronde leverde me een chrono van om en bij de 61 seconden op.”

“Na een jaar maakte ik de overstap naar Hannes Agache, ook de physical trainer van de Red Panthers, de nationale dameshockeyploeg. Bij hem weet ik waar ik aan toe ben. Ik train er samen met Michelle Debal, een heel toffe meid waar ik het heel goed mee kan vinden. We hebben heel veel aan elkaar, motiveren elkaar… Ook met Hannes is er een goede band, allemaal ingrediënten om vooruitgang te boeken. Die progressie is al flink merkbaar. Ik verbeterde mijn tijd van 59”16 – vorig jaar gelopen – naar 58”48 vorig weekend op de Flanders Cup in Ninove op de 400 meter. Voor mij is die baanronde mijn favoriete onderdeel.”

Vreemde combinaties

“Maar ook het verspringen en de 800 meter spreken mij wel aan. Op de 800 meter heb ik een besttijd van 2’19 achter mijn naam. Die afstand liep ik vorig seizoen slechts drie keer. Telkens tussen de 2’24 en 2’19. Deze chrono’s wil ik echter gevoelig verbeteren. 2’10 of zelfs iets sneller moet tot mijn mogelijkheden behoren. Ook op de 400 meter moet het nog sneller kunnen. Als junior liep ik ooit 57”. Dit moet zeker opnieuw haalbaar zijn. Ik hou wel van vreemde combinaties. De 400 meter en het verspringen, en misschien de 400 meter en polsstokspringen. Aan die discipline waagde ik mij al op training.”

“Atletiek is voor mij sinds mijn negende een grote passie. In Suriname zagen ze dat als een jongenssport. Daar was ik de enige vrouw die echt gedreven was. Hier is dit toch wel anders. Ondertussen trek ik toch wel een vijftal keer de loopschoenen aan. Dit combineer ik met een job als lasser bij Deforche in Izegem. Daar ben ik de enige vrouw met deze baan (lacht). In Suriname studeerde ik werktuigbouwkunde. Hier volgde ik nog een cursus initiatie constructielassen in Waregem. Dit is een mannelijke job die ik toch wel heel graag doe. Ik voel graag de adrenaline.”

“De wedstrijd in Ninove was voor mij de laatste voor een break van drie weken. Daarna pik ik de draad weer op. Naast zelf lopen was ik op de Moore-Guldensporenmeeting gevraagd om de medailles te geven aan de atleten op het podium. Ik spreek Spaans, Engels en Nederlands… die talen kon ik goed gebruiken”, aldus Diko Genelva.

The post Diko Genelva van Kortrijk Sport Atletiek wil schitteren op de 800 meter: “Ik ben nog heel ambitieus” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ward wint het BK Savatteschieten: “Het verschil was zo miniem dat je er geen meetlat meer tussen kon krijgen”

Met een geknalde afstand van 38,09 meter mag Ward Honoré zich de nieuwe, Belgische kampioen savatteschieten noemen. Tijdens de bloedstollende strijd in Kortrijk slaagde hij erin zijn pantoffel het verst te lanceren. “Het verschil was zo miniem dat je er geen meetlat meer tussen kon krijgen.”
The post Ward wint het BK Savatteschieten: “Het verschil was zo miniem dat

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Zilver! Ewoud Vromant rijdt fantastische tijdrit, maar botst opnieuw op Fransman Léauté

Ewoud Vromant (40) heeft een tweede medaille gepakt op de Paralympische Spelen. Na het zilver in de achtervolging op de piste legde hij ook in de tijdrit beslag op de tweede plaats. Opnieuw hield de Fransman Alexandre Léauté hem van het allerhoogste. De medailleteller van ons land staat inmiddels op vier. Vandaag komen er nog heel wat medaillekandidaten in actie.

Lees meer »

Prinses Louise geniet van het kotleven in Maastricht, maar papa Laurent en mama Claire vinden één ding spijtig

Ze heeft deze zomer stevig gefeest: in het nachtleven van Saint-Tropez met haar broer prins Aymeric (18) en op een mondain verjaardagsfeestje in Turijn met haar vader prins Laurent (60). Maar sinds deze week is het weer bittere ernst voor prinses Louise (20), nu ze haar universitaire studies in Maastricht heeft hervat. Maak kennis met de “herdershond van de koninklijke

Lees meer »

Dievenbende gevat op Ibiza die gas inzette om bewoners van luxevilla’s te bedwelmen terwijl zij hun slag sloegen: “Mensen voelden zich ‘s morgens groggy”

Op Ibiza zijn leden van een dievenbende opgepakt die de afgelopen jaren achter een hele reeks inbraken in luxevilla’s zat. En steeds was er een wrang en extra vies randje aan die inbraken: bewoners en gasten die ‘s morgens met een vreemd, groggy gevoel wakker worden. De politie vermoedt dat de aanvallers een soort gas inzetten om de mensen in

Lees meer »

Familie Deleu blaast verzamelen op ouderlijke hoeve

Op de ouderlijke hoeve van Luc Deleu en Christine Vandevelde langs de Spilstraat in Beselare kwamen de nazaten van Henri Deleu en Sylvie Holvoet bijeen voor een familiereünie. Met negentig waren ze afgezakt om van een koffietafel te genieten. We zien de aanwezige familieleden en verwanten tijdens de officiële foto voor de ouderlijke hoeve en
The post Familie Deleu

Lees meer »

Klaar met woke en middelmatigheid? In Ardennen start school voor ‘complotdenkers’ met Willem Engel als ‘hoofd cultuur’

Ben jij een kuddedier dat niet voor zichzelf kan denken? Dan is deze school niet voor jou. Nova Academia – een nieuw instituut in het Waalse Theux – is bestemd voor ‘echte volwassenen’. Vanaf september biedt de school een geluid tegen middelmatigheid, wokeïsme en vrouwen die geen kinderen krijgen. Met Willem Engel als ‘hoofd cultuur’ – en dat allemaal voor

Lees meer »

Honderden leerlingen krijgen plots mail dat ze deze week niet meer naar school hoeven wegens “praktisch probleem”

Voor leerlingen van de tweede en derde graad van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) gaat de eerste schoolweek de mist in. Zij kregen woensdagnacht een mail dat er donderdag en vrijdag geen les zou zijn, omdat de lessenroosters niet klaar zijn. “Interne conflicten tussen leerkrachten en directie worden uitgevochten op de rug van onze kinderen”, klinkt het bij verongelijkte ouders.

Lees meer »