Danny Saey en Jodith Albarico organiseren ‘Kunst op mijn adres’: “Weerspiegel mijn levensloop in de werken die ik schilder”

Danny Saey (66) en zijn vrouw Jodith Albarico (36) maken zich op voor een eerste editie van ‘Kunst op mijn adres’ in Beernem. 25 jaar lang organiseerde Danny met zijn drie broers in Sint-Joris de expo ‘Kijken naar Kunst’ tijdens de septemberkermis. Zeven jaar na de laatste editie en na een bijzondere levensloop, is Danny met zijn vrouw klaar voor een nieuwe expo.

Danny Saey heeft er een bijzondere levenswandel opzitten. De inwoner van Sint-Joris trok in 2018 voor lange perioden naar de Filipijnen, waar hij zijn huidige vrouw leerde kennen. Hoewel hij zijn passie voor kunst en schilderwerken lang intensief beoefende, kon hij die maar deels naar het oosten meenemen. “Op enkele werken na kon ik daar niet echt schilderen. Maar ik raakte er al snel gepassioneerd door het land zelf en kwam er mijn huidige vrouw tegen. Ze is afkomstig uit Molos Tampilisan in de provincie Zamboanga Del Norte, op het eiland Mindanao. Het land heeft meer dan 7.000 eilanden, maar het is er prachtig. We huurden vier jaar lang een huis op het eiland Cebu en trouwden er uiteindelijk ook”, vertelt Danny gepassioneerd.

Rebellengroepen

Hoewel velen het afraadden, verbleef hij lang in een regio waar verschillende rebellengroepen actief zijn. “Toch is het er de laatste jaren rustig. De situatie is er helemaal anders dan op sommige reisboekjes wordt afgebeeld. Mensen zien vaak foto’s van luxeresorts, maar de lokale bevolking leeft er in armoede met heel erg weinig. Dat wil niet zeggen dat ze ongelukkiger zijn, integendeel. Ze weten van niks anders! Hoewel er natuurlijk een taalbarrière is, zou ik het liefst teruggaan naar de Filipijnen en daar leven”, vertelt de man. “Maar helaas is dat niet mogelijk. De gezondheidsdiensten zijn er helemaal niet hoe we ze hier kennen. Verzekeringen zijn er ook niet zoals hier. Op mijn leeftijd moet je een beetje opletten. Ondertussen verhuisde mijn vrouw mee naar hier. En bovendien kan ik hier opnieuw schilderen. Samen met Jodith maak ik ook filmpjes met beelden over het dagelijkse leven in de Filipijnen, maar evengoed over wat we hier doen.”

Eigen poëzie

Danny maakt vooral werken met olieverf op paneel. Daarvoor laat hij zich inspireren door zijn eigen levenswandel. “Ik ben altijd al geboeid door het negatieve, het ontstaan van de mens en de dood. Ook in werken over een landschap probeer ik dat te versterken. Bovendien voeg ik soms mijn eigen poëzie toe om die boodschap kracht bij te zetten. Ik experimenteer soms met kleuren en verschillende vloeistoffen en technieken waardoor kleuren elkaar afstoten of zich vermengen. Het is een zoeken naar dat onbekende tot het op doek een betekenis krijgt. Zo is of was ook een deel van mijn leven”, vertelt Danny. Of de werken te koop zijn? “Wie dat wil, mag dat. Maar ik verplicht niemand.”

De tentoonstelling is in de Lattenklieversstraat 74 in Sint-Joris te bezoeken op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september van 10 tot 19 uur. De toegang is gratis.

The post Danny Saey en Jodith Albarico organiseren ‘Kunst op mijn adres’: “Weerspiegel mijn levensloop in de werken die ik schilder” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buschauffeur van De Lijn rijdt tegen gevel in Bazel bij Kruibeke

In Bazel bij Kruibeke heeft een chauffeur van een gelede bus (of harmonicabus) van De Lijn zich klem gereden tegen een gevel van een woning. Bij het nemen van een bocht op het kruispunt van de Barbierstraat met de Bazelstraat week de chauffeur te ver uit. Niemand raakte gewond en ook de schade bleef erg beperkt.

Lees meer »

Radiomaker en jazzkenner Marc Van den Hoof (78) overleden

Voormalig radiopresentator Marc Van den Hoof is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie op sociale media. Van den Hoof was jarenlang dé jazzkenner van radiozender Klara, maar werkte ook als producer, onder meer bij Radio 1 en Radio 2. Hij was ook jarenlang betrokken bij Jazz Middelheim.

Lees meer »

Brits openbaar ministerie laat aanklacht tegen Harvey Weinstein vallen: “Geen realistisch vooruitzicht op veroordeling”

Het Britse gerecht staakt de strafzaak tegen de voormalige Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein. Het Britse openbaar ministerie (CPS) diende in juni 2022 een aanklacht in tegen Weinstein voor een vermoedelijke aanranding in 1996. De procedure wordt nu echter stopgezet: “We hebben besloten dat er niet langer een realistisch vooruitzicht is op een veroordeling”, luidt het.

Lees meer »

Clairette en Roger zijn 50 jaar getrouwd

Clairette Ameele (68) en Roger Janssens (71) zijn inwijkelingen, maar wonen al sinds 1982 in de Sint-Godelievestraat. Roger is de vierde in een gezin van acht uit Snaaskerke, Clairette is afkomstig uit Ettelgem en heeft nog één zus en drie broers. Ze trouwden op 31 augustus 1974 in Ettelgem. Na het middelbaar gingen ze beiden
The post Clairette en

Lees meer »

Climaxi en Groen willen dat Waregems stadsbestuur druk zet om voormalige stortplaats te saneren: “Niet passief toekijken”

Climaxi voerde dinsdagavond vlak voor de gemeenteraad actie om de vervuiling rond de voormalige stortplaats Ghistelinck aan te kaarten. De milieugroep en de Waregemse Groen-afdeling willen dat het stadsbestuur druk uitoefent op OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) om een grondige sanering af te dwingen. Maar over de resultaten van de laatste studies klinken tegenovergestelde beweringen.
The post Climaxi en Groen

Lees meer »

Canadese bezoekt Westende om gesneuvelde neef te herdenken

Op 12 september is het tachtig jaar geleden dat Canadese troepen Westende bevrijdden. Bij de laatste gevechten sneuvelden twee Canadese soldaten: Edgar Rivait en Douglas Lytle. Om een laatste groet aan haar neef Douglas te brengen, bezocht de Canadese Brenda Mann maandag Westende.
The post Canadese bezoekt Westende om gesneuvelde neef te herdenken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geliefde kleuterjuf Nadine wordt onwel op eerste schooldag en overlijdt twee dagen later: “Ze was de lijm op onze school”

Dorpsschool De Boomhut in het Limburgse Brustem is gehuld in een diepe rouw. Uitgerekend op de eerste schooldag werd kleuterjuf Nadine Vingerhoed (61) er onwel in de turnzaal, twee dagen later liet ze het leven. “Ze was de lijm die ons hier allemaal bijeen hield”, getuigen haar collega’s die haar liefdevol ‘ons moeke’ noemden. Zegt haar bedroefde echtgenoot al even

Lees meer »

In het spoor van vader Daniël

Voor het eerst is het bij Matthias Vanhessche echt menens. De zoon van politieke gigant (36 jaar lokale politiek) en oud-burgemeester Daniël Vanhessche staat op plaats tien bij de verruimingslijst van CD&V+. Is er een nieuwe politieke spelverdeler in de maak?
The post In het spoor van vader Daniël appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ondanks groot risico op kanker: 25 jaar na verbod worden nog steeds spullen met asbest verkocht

Er worden nog altijd asbesthoudende producten verkocht, ook al is dat al 25 jaar verboden wegens het verhoogde risico op kanker. Dat ontdekte VRT NWS. Op tweedehandssites maar evengoed in fysieke winkels vind je allerhande spullen terug die uit de gevaarlijke stof zijn vervaardigd: van een tuinstoel over bloembakken tot een hondenhok in asbestcement, je kan het zo gek niet

Lees meer »

Britse rechter woedend nadat moeder van 12-jarige relschopper reisje naar Ibiza verkiest boven rechtszaak van haar kind: “Ik ben verbijsterd”

Een rechter in Manchester heeft haar uitspraak in de zaak tegen een amper 12-jarige Britse relschopper maandag uitgesteld, omdat de moeder van de jongen op vakantie bleek naar Ibiza. De BBC meldt dat de rechter “verbijsterd” was over de gang van zaken. “Jongens zoals jij hebben hun moeder nodig in hun leven”, zei de rechter boos tegen het kereltje.

Lees meer »