Circus centraal op tweede editie WonderWaai: “We bereiken heel divers publiek”

Theater Aan Zee pakt van 3 tot en met 10 augustus uit met Wonderwaai in het Oostendse Leopoldpark. Het aanbod is er – bewust – volledig gratis en op gericht om een breed publiek te bereiken. Artistiek leider Cindy Godefroi neemt ons mee door het programma.

Na enkele jaren zonder een Familiepark in het Leopoldpark tijdens Theater aan Zee werd vorig jaar Wonderwaai in het leven geroepen. Ondanks het slechte weer bleek het aanbod meteen een schot in de roos. “We hadden nog nooit zo’n slecht weer. We vreesden dus dat mensen niet zouden langskomen maar tot onze eigen verbazing kwamen ze toch af en bleven ze soms zelfs in de gietende regen zitten”, vertelt Cindy.

“Dat gaf ons echt het gevoel dat de mensen hier nood aan hebben. We zetten ook resoluut in op een volledig gratis aanbod. Dat is een budgettaire uitdaging omdat we echt wel kwaliteit willen bieden, maar we willen hier de komende jaren verder op bouwen. We hebben vorig jaar een heel divers publiek bereikt en ook dit jaar werken we opnieuw samen met heel wat Oostendse partners. Dat is heel belangrijk voor ons.”

Ronaldo-familie

Dit jaar is er een grote focus op circus en dat is geen toeval. “Danny Ronaldo is dit jaar een van onze golfbrekers, zeg maar een soort curator. Hij is zevende generatie circusartiest, dus dat paste ook perfect bij ons thema rond generaties. Het bijzondere is dat hij de hele periode van de Wonderwaai met zijn familie hier verblijft in drie woonwagens. Zijn mama Marina komt ook mee. Zij is een heel fascinerende vrouw die heel wat heeft meegemaakt en daar ook prachtig over kan vertellen. Tijdens Wonderwaai kan iedereen met haar praten als de deur van de woonwagen openstaat. En die zal heel vaak openstaan. Het is bijzonder om in haar wereld te mogen binnenstappen”, vertelt Cindy. Danny zal zelf de voorstelling Doe de groeten aan de ganzen brengen op TAZ.

Wonderwaai opent op 3 augustus met een groot feest. “Om 11 uur gaan we samen kijken naar de circusvoorstelling FA van Amoukanama in het Kursaal waarna we meewandelen met de Ensoriaanse stoet onder leiding van Theater Stap naar de WonderWaai. Danny Ronaldo en zijn circusfamilie toveren dan weer met pizza’s op het knallende pizzafeest. Speciaal voor het Ensorjaar bouwt beeldend kunstenaar Philippe Van de Velde van Atelier Orka nog een 12 meter hoge installatie van gisteren, vandaag en morgen, op de vijver. Denk aan een ontzagwekkende paalwoning, met hoekjes en kantjes die het verleden en de toekomst ontrafelen, maar die vooral nooit af is.”

Tal van workshops

Er zijn doorheen de week heel veel workshops. “We hebben ervoor gekozen heel veel circus aan te bieden. We konden daarvoor rekenen op Liv Laveyne van De Grote Post, die een prachtig programma samenstelde. Daarnaast zijn er tal van workshops waarvoor we samenwerken met heel wat Oostendse organisaties”, zegt Cindy. In de Wonderwaai komt ten slotte nog de tijdscapsule waar iedereen een boodschap kan achterlaten voor de volgende generatie.”

Ithaka is een van de organisaties die aanwezig is op Wonderwaai. De Oostendse organisatie coacht mensen met een (vermoeden van) beperking om deel te nemen en bij te dragen aan de maatschappij. Vorig jaar waren ze onder meer aanwezig met Seaprint en ook dit jaar kan je hier leren zeefdrukken. “Voor ons is het fantastisch om mee te werken aan inclusie. We bereiken mee het grote publiek. Het is sowieso een lokaal, Oostends event waar we graag mee onze schouders onder zetten”, zegt Liesbet Billiet. Cliënten van Ithaka helpen trouwens ook mee op Theater aan Zee. “Er zijn twee voormiddagen waar een aantal cliënten als publieksmedewerker helpen aan de tribunes: mensen hun plaats tonen, kussentjes uitdelen,…”

Kunstgerechten

Mu-zee-um installeert tijdens Wonderwaai hun kunstbar in de kiosk. Ze serveren er kunstgerechten. “We zijn blij dat we deel mogen uitmaken van Wonderwaai. Normaal moeten mensen reserveren voor onze kunstbar, maar hier zullen ze doorlopend kunnen aanschuiven voor een kleine degustatie of een heerlijk menu met allerlei technieken zoals klei, verf, pastel, aquarel, houtskool of muziek. Maak je eigen Ensorbuste, schets een Ensoriaans stilleven of dans met je penseel op de muzikale tonen van Gamme d’amour”, lacht Ewout Vanhoecke.

The post Circus centraal op tweede editie WonderWaai: “We bereiken heel divers publiek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

In de manosphere van Tiktok: waarom kijken jongens naar misogyne filmpjes?

Even scrollen op Tiktok en een jongen komt in de manosphere terecht. De Standaard creëerde fictieve accounts en zag hoe de levenslessen van Andrew Tate en consorten in overvloed te vinden zijn. Lessen die vaak bijzonder vrouwonvriendelijk zijn. “Je kunt eerst blut en dan rijk zijn, maar je kunt niet eerst een hoer en dan iemands vrouw zijn.”

Lees meer »

Expert waarschuwt voor groeiende macht grote technologiebedrijven: “Moeten aan minder regels voldoen dan een kopje koffie”

Grote technologiebedrijven regeren steeds meer de wereld. Dat zegt Marietje Schaake, directeur van het Cyber Policy Center van de Stanford University. Ze vindt het dan ook logisch dat die bedrijven steeds meer in het vizier van het gerecht komen. Denk maar aan X van Elon Musk dat in Brazilië verboden werd of Telegram-topman Pavel Doerov die in Frankrijk vervolgd wordt.

Lees meer »

Lijsttrekker verkiezingen in Lokeren slachtoffer van ‘spoofing’: “Russische cybercriminelen willen valse informatie verspreiden”

In Lokeren is een politicus het slachtoffer geworden van ‘spoofing’. Cybercriminelen versturen daarbij e-mails onder de naam van het slachtoffer. De techniek wordt gebruikt door oplichters én om desinformatie te verspreiden. Het slachtoffer zegt dat Russische criminelen achter de feiten zitten. "Extra onderzoek is nodig, we zien het inderdaad opduiken bij verkiezingen, om mensen woorden in de mond te leggen",

Lees meer »

Bistro’s en shop AZ Delta Rumbeke zijn voortaan alcoholvrij

Bezoekers en patiënten kunnen voortaan geen alcohol meer kopen in de bistro’s of shop van het AZ Deltaziekenhuis met campussen in Menen, Torhout, Roeselare en Rumbeke. Volgens AZ Delta brengt alcoholgebruik verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom komen er meer alcoholvrije dranken in de plaats. Een glaasje op de kraamafdeling kan wel nog, als bezoekers dat zelf meebrengen.

Lees meer »

Trump pleit onschuldig aan herziene aanklacht verkiezingsinmenging

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft onschuldig gepleit in een strafzaak waarin hij wordt beschuldigd van het beïnvloeden van de vorige presidentsverkiezingen. De aanklagers pasten vorige week de aanklacht aan na een uitspraak van het Hooggerechtshof over de onschendbaarheid van Amerikaanse presidenten, schrijft Reuters.

Lees meer »

Dit is het eerste wat winnaar van 149 miljoen (EuroMillions) te horen krijgt: “Zeg het tegen niémand. Zelfs niet je kinderen”

Een landgenoot is sinds vrijdagavond 149 miljoen rijker. Wie de m/v/x is die EuroMillions won, is op dit moment nog onbekend. Wat wel vaststaat, is dat hij of zij één van de komende dagen aan tafel zal zitten met Patricia Pen (49). De Brusselse is sinds een half jaar winnaarsbegeleider bij de Nationale Loterij. Welk advies geeft zij de gelukkige

Lees meer »

Prins Harry schakelt speciaal team in om terugkeer naar Londen te realiseren: “Ze maakten hem ooit één van de populairste royals”

Prins Harry (39) is beu om zich steendood te vervelen in de VS. In alle geheim plant de Britse prins een comeback naar het koninklijk paleis. Daarvoor schakelde hij adviseurs in uit zijn verleden, stuk voor stuk mensen die hij vertrouwt. “Het is hem duidelijk geworden dat zijn koninklijke kringen veel betrouwbaarder zijn dan die uit de VS”, klinkt het.

Lees meer »