Brugse Compagnie Krak geselecteerd voor Europese Prijs met performance BankContact

Het Brugse theatergezelschap Compagnie Krak is met zijn ‘verbindend’ project BankContact geselecteerd voor de European Prize for Urban Public Space 2024.

De Brugse acteur Dieter Missiaen trekt dezer dagen samen met dramaturge Els Degryse de wereld rond met de pop-up performance BankContact. Ze zijn net terug uit Canada, waar ze onder meer speelden in het cultuurhuis van Quebec. In augustus trekken ze naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Spanje. In Catalonië brengen ze BankContact tijdens het festival Fira Tarrega voor duizend theaterprofessionals uit de hele wereld.

Verbindend

Dieter Missiaen legt uit wat de ‘verbindende’ performance BankContact precies inhoudt: “Ik trek samen met tien personen de stad in met een bank onder de arm. Onderweg nodigen we toevallige voorbijgangers uit om samen met ons een bankje te bouwen en er op te zitten.”

“Er ontstaat een gesprek. We luisteren, we geven aandacht, we zijn aanwezig. Op het einde van elke ontmoeting nodigen we die persoon uit om naar het slotmoment te komen later die dag. Na elke ontmoeting nemen we ons bankje terug onder de arm en gaan opnieuw op stap.

Kleine ontmoetingen

“Zo verspreiden tien bankdragers zich gedurende een tweetal uren doorheen de stad op zoek naar verbinding, naar verstilling. Op het einde van de performance komt iedereen samen op het afgesproken punt: de bankdragers en de bankzitters.”

Dieter Missiaen en Els Degryse. © Compagnie Krak

“Toevallige omstaanders zijn ook welkom. Met alle banken vormen we een grote tafel waaraan we samen plaatsnemen. Met woorden, muziek en een glas toosten we op de schoonheid van de kleine ontmoetingen en het leven. Na een half uurtje wordt alles opgeruimd en gaat iedereen zijn eigen weg”, aldus Dieter Missiaen.

Erkenning

BankContact is inmiddels geselecteerd voor de European Prize for Urban Public Space 2024, samen met 24 andere projecten. “Cultuur en prijzen, het is iets relatief en vooral subjectief, maar niettemin doet het deugd dat ons project, dat ooit begonnen in een wazige covidperiode, wat erkenning en vooral zichtbaarheid krijgt. Op naar een mooiere wereld, tegen eenzaamheid en polarisering, eentje met veel geluister naar elkaar, vertragen en verbinding”, aldus Dieter Missiaen.

The post Brugse Compagnie Krak geselecteerd voor Europese Prijs met performance BankContact is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zowel de klanten als de medewerkers zijn tevreden met de nieuwe dynamiek”: Bekende verhuur- en verhuisfirma Sofanie uit Veurne wordt Allto

Wie Veurne wel eens binnenrijdt langs de E40, merkte het al op: er is weer volop bedrijvigheid op de koer van Sofanie. De bekende verhuur- en verhuisfirma werd enkele maanden geleden overgenomen door vier dertigers met ambitieuze groeiplannen. “Tegen het einde van het jaar staan hier zestig nieuwe machines en willen we met Allto een tiental medewerkers tewerkstellen.”
The

Lees meer »

Verkeershinder na botsing tussen vrachtwagen en auto op kruispunt

Op het kruispunt van de Brugsesteenweg met de Monnikshoekstraat in Veurne kwam het dinsdagmiddag tot een verkeersongeval. Een Peugeot met Duitse nummerplaten en een vrachtwagen kwamen er met elkaar in botsing.
The post Verkeershinder na botsing tussen vrachtwagen en auto op kruispunt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kortrijk dient bidbook voor Culturele Hoofdstad van Europa 2030 in: “Nu is er minder focus op infrastructuur en maken kleinere steden écht meer kans”

Maandag heeft een Kortrijkse delegatie in Brussel het bidbook voor de kandidatuur van Culturele Hoofdstad van Europa 2030 ingediend. Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) zwaaide zijn team uit aan Kortrijk station. “Als het ons lukt, hoop ik dat het dossier kan loskomen van de politiek.”
The post Kortrijk dient bidbook voor Culturele Hoofdstad van Europa 2030 in: “Nu

Lees meer »

Sacochen vliegen duchtig door het luchtruim op Leiehoekkermis

Zaterdag toonde de Leiehoek zich van zijn sportiefste kant. Naast nog een laatste promotiecampagne voor de twee kandidaat wijkburgemeesters voordat ze zaterdagavond de strijd tegen elkaar aanbinden was het vooral uitkijken naar de vierde uitgave van het Kuurns kampioenschap Sacoche werpen en het vierde dartstornooi van de Leiehoek.
The post Sacochen vliegen duchtig door het luchtruim op Leiehoekkermis appeared

Lees meer »

Eendracht Wervik verliest clubicoon André Billiau (82), die 300 wedstrijden voor het eerste elftal speelde

Met het overlijden van André Billiau (82) verliest voetbalclub Eendracht Wervik weer een clubicoon. Hij was jarenlang speler in het eerste elftal, heel even hoofdtrainer en ook vele jaren jeugdtrainer André Billiau telde 37 lentes toen hij bij Eendracht Wervik de schoenen aan de haak hing.
The post Eendracht Wervik verliest clubicoon André Billiau (82), die 300 wedstrijden voor

Lees meer »

Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding: “Het is belangrijk dat we de verhalen van de slachtoffers blijven vertellen”

Kortrijk herdacht de bevrijding van Stad Kortrijk in de Tweede Wereldoorlog op 6 september 1944 met een ceremonie. De bevrijding is 80 jaar geleden. “Het is belangrijk dat we de verhalen van de slachtoffers blijven vertellen en hen blijven herdenken”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.
The post Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding: “Het is belangrijk dat we de verhalen

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor

Team Dynamisch Lo-Reninge maakte zopas de kandidatenlijst bekend waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken op 13 oktober. Burgemeester Lode Morlion neemt afscheid van de politiek en draagt de fakkel over aan Lieve Castryck, die de lijst zal trekken.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Bommen en Granaten’-proces rond ‘Dikke’ Nordin wordt voortgezet

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen wordt maandag de ‘Bommen en Granaten’-zaak voortgezet, een omvangrijk dossier rond wapen- en drugshandel. Het proces, dat al in het voorjaar van 2022 van start is gegaan, liep veel vertraging op doordat de advocaten van kopstuk ‘Dikke’ Nordin E.H. tot tweemaal toe een wrakingsverzoek indienden tegen de rechters.

Lees meer »