Bijna alle Banana Peel-concerten zijn uitverkocht

Het bestuur van de blues & jazzclub Banana Peel heeft er een erg succesvol seizoen opzitten. “Zowat 90% van al onze concerten was uitverkocht”, meldt programmator Guy Van Hoorebeke. Het is opvallend hoe de organisatie erin slaagt om internationale bluesgroepen, die in de States op mega-bluesfestivals voor tienduizenden spelen, op een blauwe maandag toch in het landelijke Ruiselede te krijgen.

De succesformule van de blues & jazzclub Banana Peel is sinds 1966 onveranderd gebleven: de organisatie is volledig in handen van zo’n 16 gedreven vrijwilligers, de optredens zijn altijd op een maandag, het aantal plaatsen is beperkt tot zo’n 170 en de tickets kunnen alleen online gereserveerd worden. “Eigenlijk bestaat de essentie van Banana Peel uit drie zaken”, legt voormalig voorzitter Franky Van de Ginste uit. “Het bestuur moet zich kunnen amuseren, de band moet zich kunnen amuseren en het publiek moet zich kunnen amuseren. We houden van muziek en zetten ons in met hart en ziel. Meer is het niet. Het mag vooral geen job worden.”

Schot in de roos

Het voorbije seizoen was alvast een schot in de roos. “Bijna al onze concerten waren uitverkocht”, glundert Van Hoorebeke. “Absolute uitblinkers waren onder meer Sean ‘Mack’ McDonald en D.K. Harrel. Hoewel nog heel jongn, gaven ze twee indrukwekkende concerten.” De reacties van het publiek zijn unaniem positief. Er komen regelmatig bluesfans uit Noord-Frankrijk opdagen. “Er is zelfs een koppel uit Hamburg dat blijft logeren in een lokale B&B”, zegt Van Hoorebeke. Ook de bluesgroepen uit Chicago of Florida zijn vol lof over hun tussenstop in Ruiselede. “Banana Peel heeft de ‘feel’ van een oude Mississippi blues joint”, klinkt het dan.

Van jazz tot gospel

Ook dit najaar zijn er heel wat interessante groepen geprogrammeerd. “Op 30 september hebben we voor jazzliefhebbers het Elias D’hooge Trio, samengesteld uit de jonge beloftevolle Gentse pianist Elias D’hooge, met bassist Zjef Van Steenbergen en drummer Tom Peeters”, weet Van Hoorebeke. “Op 18 november konden we Mark Hummel strikken met een superbezetting, namelijk met Anson Funderburgh, Wes Starr, Bill Stuve en Bob Hall! Tenslotte presenteren we op 2 december The Texas Gospel Starz. Dat wordt een heel aparte ervaring,” aldus nog Van Hoorebeke.

Grateful Dead

Andere opvallende concerten zijn onder meer het Gerry Hundt Trio op 16 september – Gerry Hundt speelde al blues in Amerikaanse kroegen nog voor hij alcohol mocht drinken – en de Electric Soul Company op 28 oktober. Maar het absolute hoogtepunt wordt zonder meer het Chicago Blues Festival op 10 en 11 november. Vooreerst is er de Stephen Hull Experience uit Wisconsin (US), geleid door de amper 25-jarige Stephen die blues leerde van legendes zoals Albert King en B.B. King en een onweerstaanbare meeslepende gitaar hanteert. Dave Herrero is een essentieel deel van de Chicago muziekscène. Sheryl Youngblood werkte zich niet alleen op als een talentvolle singer-songwriter, ze is ook een volbloed blueszangeres, bandleider en drummer. Ze speelde in de beste clubs van Chicago en weet hoe ze een show moet verzorgen.

Het blijft verbazend dat Amerikaanse bluesbands op tournee gaan langs steden als Springfield, Londen, New Orleans, Helsinki en – verrassend toch – Ruiselede! In 2026 bestaat de blues & jazzclub Banana Peel 60 jaar. Tijd voor grote veranderingen? We denken het niet. Op hun webstek staat alvast één belofte: ‘We won’t change a thing…’

Alle concerten starten om 20.15 uur. Deuren open om 19 uur. Tickets kosten €20 tot €23 en kunnen alleen besteld worden via [email protected]. Alle info: www.bananapeel.be.

The post Bijna alle Banana Peel-concerten zijn uitverkocht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe noodzakelijk is luchtafweer voor de Antwerpse haven? “We zijn compleet onbeschermd en een vogel voor de kat”

Bart De Wever (N-VA) vreest dat de haven van Antwerpen wel eens vet omcirkeld kan staan op de Russische kaarten met potentiële doelwitten en pleit daarom voor een luchtafweersysteem in de koekenstad. Wat stelt de burgemeester voor? Hoe diep moeten we ervoor in de buidel tasten? Maar vooral: hoe kwetsbaar is ons land vandaag als Poetin op de knop duwt?

Lees meer »

Vandenbroucke wou miljoenen covidvaccins vernietigen, maar moet ze van rechter eerst allemaal tellen

Het zit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet mee. Een rechter verbood hem eerder al om 200 miljoen euro aan vervallen covid-vaccins, geneesmiddelen en testmateriaal te vernietigen omdat het “cruciaal bewijsmateriaal” zou kunnen zijn in een dispuut met de firma Medista. Een andere rechter doet er nu een schep bovenop. Vandenbroucke wordt verplicht om élk pilletje en élke flacon

Lees meer »

André en Simonne vieren albasten huwelijksverjaardag

André Janssens (95) en Simonne Ponjaert (93) stapten maar liefst 75 jaar geleden in het huwelijksbootje. Een zeldzaamheid, maar het koppel ziet elkaar na al die jaren nog even graag.
The post André en Simonne vieren albasten huwelijksverjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Extinction Rebellion-demonstranten bij Rijksmuseum aangehouden

De Nederlandse politie is zaterdagmiddag de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hebben vastgeketend, aan het arresteren. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsdiensten weten. Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek op het Museumplein te gaan.

Lees meer »

Amateurvoetbal exclusief bij HLN: NINOVE-KNOKKE. Thuisploeg wint verdiend topaffiche eerste afdeling

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elke week wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. Ninove kon dankzij een foutje in de verdediging van Knokke 1-0 maken en wist die voorsprong daarna te behouden ondanks druk van Knokke. De thuisploeg start zo met vier op zes, Knokke blijft steken

Lees meer »

“Hier is een half museum verdwenen”: 5 levensgrote beelden van Mechelse kunstenaars gestolen op begraafplaats

Op de stedelijke begraafplaats in Mechelen hebben koper- en bronsdieven 5 levensgrote beelden en tal van andere, kleinere versieringen gestolen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en de stad Mechelen en de politie bevestigen het nieuws. In totaal zijn zo’n 50 grafzerken beschadigd. Tijdens de geplande rondleidingen langs de kunstwerken op Open Monumentendag komende zondag zal er aandacht zijn voor de

Lees meer »

Mertens op US Open onderuit tegen voormalige dubbelpartner

Elise Mertens (WTA-35) heeft zich zondag in New York niet voor de kwartfinales van het US Open kunnen plaatsen. De 28-jarige Limburgse slaagde er niet in te stunten tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-2), tweede reekshoofd en vorig jaar runner-up op het hardcourt van Flushing Meadows. In 1 uur en 37 minuten werd het 2-6 en 4-6.

Lees meer »

“Miss België was heel blij met haar handgemaakte hoed”: Charlotte Catrysse uit Diksmuide creëert pareltje voor Kenza Ameloot op Waregem Koerse

Waregem Koerse is elk jaar ook een hoogdag voor hoeden. Modiste Charlotte Catrysse (42), gehuwd met Dirk Vansevenant en zaakvoerder van CHArelePEAU, heeft sinds 2011 haar zaak in Diksmuide. Sinds vorig jaar is ze ook jurylid voor de hoedenwedstrijd die tijdens het paardenevent georganiseerd wordt.
The post “Miss België was heel blij met haar handgemaakte hoed”: Charlotte Catrysse uit

Lees meer »

Eeuwfeest voor Mia Vanderhoeven in wzc De Polderparel

Op vrijdag 23 augustus mocht Ghislena ‘Mia’ Vanderhoeven in woonzorgcentrum De Polderparel honderd kaarsjes uitblazen. Schepen Philippe Vlietinck (Gemeentebelangen) feliciteerde de eeuwelinge namens het gemeentebestuur en overhandigde haar een lekkernijenmand van Oxfam.
The post Eeuwfeest voor Mia Vanderhoeven in wzc De Polderparel appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij is geen type waar ik op zou vallen”: emotionele Karlien niet meteen overdonderd door echtgenoot in ‘Blind getrouwd’

De eerste twee ‘Blind getrouwd’-koppels zijn een feit. Bij Simen en Larissa zorgde het huwelijk voor fonkelende oogjes, Thomas zorgde niet meteen voor een overdonderende eerste indruk bij de nog net niet hyperventilerende Karlien. Over een hoge gunfactor, gebrek aan pit en een streepje bloot. “Is’t een boereke? Die zitten er meestal wel goed in.”

Lees meer »