Bernard doet stripfiguur Patje Piccard na 35 jaar herleven: “Hij zag het licht in Muziektempel De Kreun in Bissegem”

Bernard Pauwels vond in zijn archief toevallig 40 oude cartoons rond zijn stripfiguur ’Patje Piccard’ terug. De strip schreef hij 35 jaar geleden al voor de toenmalige Kreunkrant. Bernard bundelde een selectie van die cartoons in een nieuw stripalbum, dat op 15 augustus wordt voorgesteld.

Bernard Pauwels (61) is al vele jaren consulent van Erfgoed en Musea in Kortrijk. Momenteel is hij Erfgoedmedewerker bij Abby, het nieuwe museum in wording dat eind dit jaar geopend wordt in het Begijnhofpark. Bernard maakte onlangs een grote kuis in zijn archief, en stootte daarbij op een oude schat.

“35 jaar geleden was cartoons tekenen en er verhalen bij verzinnen mijn hobby en uitlaatklep”

“Ik vond zowaar mijn stripfiguur ‘Patje Piccard’ terug. En daarbij meteen ook een groot stukje jeugdsentiment. Cartoons tekenen en er verhalen bij verzinnen was toen mijn hobby en uitlaatklep. Ik tekende strips en pancartes met de nodige dosis humor en bedenkingen rond die periode. Het ging over de Belgische en Kortrijkse politiek, cultuur in het algemeen, het cultuurbeleid zelf, de wereld toen, het veroveren van het universum en een parodie op sciencefiction”, vertelt Bernard. “Mijn stripfiguur ontstond in Muziektempel De Kreun in Bissegem. De Kreun betekende toen al iets voor de muziekliefhebbers én voor mij: veel try-outs, concerten en optredens.”

Drinkgeld

Die cartoons en tekeningen sloegen aan en Bernard werd gevraagd om dit ook voor de toenmalige Kreunkrant te doen, die maandelijks verscheen. “Ik heb dat ook laten verschijnen in dat krantje. Elke week maakte ik een verhaal met ‘Patje Piccard’ als centraal figuurtje. Het 10-jarige jongetje Patje was een Vlaams ruimtevaarder met de ambitie de verschillende planeten te ontvoogden. Het was bewust nonchalant getekend, compact en zonder cadrage.”

“De 10-jarige Patje was een Vlaams ruimtevaarder met de ambitie verschillende planeten te ontvoogden”

“Ik vroeg daarvoor enkel een beetje drinkgeld”, gaat Bernard verder. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat te commercialiseren, het was gewoon mijn uitlaatklep: een ideale manier om even weg te zijn van alles en de mensen daarmee een plezier te doen en te laten lachen.” Toen Bernard die 40 verhalen terugvond besliste hij Patje Piccard een nieuw leven te geven in het stripalbum ‘Patje Picard is de sigaar’. Het boek wordt officieel voorgesteld op 15 augustus tijdens een kleine pop-uptentoonstelling in de Dubbele Haagjes in Kortrijk. (PVH)

The post Bernard doet stripfiguur Patje Piccard na 35 jaar herleven: “Hij zag het licht in Muziektempel De Kreun in Bissegem” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mexicaans Hooggerechtshof staakt tegen justitiehervorming

Het Hooggerechtshof van Mexico heeft zich aangesloten bij het protest tegen een geplande justitiehervorming in het Noord-Amerikaanse land. Met acht stemmen tegen drie beslisten de rechters om hun werkzaamheden deze week op te schorten, luidt het dinsdag in een officiële mededeling.

Lees meer »

Slechts 3 op 10 tieners die al seks hebben, gebruiken condoom: “Het zou makkelijker moeten zijn, het is gewoon te duur”

Van de tieners die al seks hebben, gebruiken er maar drie op de tien altijd een condoom. Expertisecentrum Sensoa heeft daar onderzoek naar gedaan. De zestien tot zeventienjarigen, daarover gaat het, staan dan wel positiever tegenover het condoom, de meerderheid gebruikt hem niet. De reden? Eén op de drie jongeren vindt ze te duur. “Het zou niet zo veel mogen

Lees meer »

Goud voor Roger en Dolores

Roger Beheydt (70) en Dolores Beswick (71) zijn allebei geboren en getogen in Roeselare. Meer nog: ze waren ook buren, en het stond in de sterren geschreven dat Cupido zijn liefdespijlen op hen zou richten. Vijftig jaar geleden beloofden ze elkaar officieel voor altijd en eeuwig lief en leed te delen, een belofte die ze
The post Goud voor

Lees meer »

Audi Vorst krijgt geen nieuw model meer. Waarom het voor 3.000 werknemers hopen is op Chinezen

Op een bijzondere ondernemingsraad dinsdag liet het bestuur van Audi Brussels de sociale partners weten dat de fabriek geen nieuw model toegewezen krijgt eens de productie van de Q8 e-tron volgend jaar wordt stopgezet. “Dat betekent een sluiting van de fabriek”, zeggen de vakbonden. Audi zelf vindt dat uiteraard allemaal te voorbarig. Maar heeft het bedrijf nog toekomst om er

Lees meer »

Ex-huisgenoten staan terecht voor brandstichting bromfiets in Roeselare, verraden door snapchatberichten

“Samen uit, samen thuis toch?” Een 22-jarige jongeman uit Roeselare was er niet over te spreken dat zijn 23-jarige ex-huisgenoot hem alleen wil laten opdraaien voor de brandstichting van een bromfiets in Roeselare. Beiden waren samen op pad en snapchatberichten lijken voldoende te zeggen. Er hangt beiden drie jaar cel boven het hoofd.
The post Ex-huisgenoten staan terecht voor

Lees meer »

Brits openbaar ministerie laat aanklacht tegen Harvey Weinstein vallen: “Geen realistisch vooruitzicht op veroordeling”

Het Britse gerecht staakt de strafzaak tegen de voormalige Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein. Het Britse openbaar ministerie (CPS) diende in juni 2022 een aanklacht in tegen Weinstein voor een vermoedelijke aanranding in 1996. De procedure wordt nu echter stopgezet: “We hebben besloten dat er niet langer een realistisch vooruitzicht is op een veroordeling”, luidt het.

Lees meer »

Familie en vrienden van Reinert organiseren tweede editie van festival: “Tal van creatieve activiteiten”

Familie en vrienden van Reinert Rosseel organiseren op zaterdag 14 september de tweede editie van RNRT Lightfest. “Dit is meer dan een festival met enkel optredens. Met tal van creatieve activiteiten eren we Reinert.”
The post Familie en vrienden van Reinert organiseren tweede editie van festival: “Tal van creatieve activiteiten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Al zeker vier doden nadat supertyfoon Yagi aan land gaat in Vietnam, twee doden en bijna honderd gewonden in China

De ‘supertyfoon’ Yagi is zaterdag aan land gegaan aan de noordkust van Vietnam. Daarbij vielen zeker vier doden, zo is bekendgemaakt. Er is sprake van zeker 70 gewonden. Eerder trok de storm al door de provincies Quang Ninh en Haiphong. Daar werden duizenden bomen ontworteld, vlogen daken weg en werden boten losgerukt. Op het toeristische eiland Hainan, in het zuiden

Lees meer »

“Iedereen moet veilig naar school en de uitgaansbuurt kunnen”: PZ Vlas kondigt sterk verhoogde aanwezigheid in stationsomgeving aan

Woensdag heeft Politiezone Vlas aangekondigd dat het zijn aanwezigheid aan het station in Kortrijk meteen sterk opschroeft. Onder meer een mobiele commandopost moet de veiligheid in de zone, die de afgelopen maanden vaak een hotspot voor grenscriminaliteit was, waarborgen. “Iedereen moet zich weer veilig voelen”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.
The post “Iedereen moet veilig naar school en de

Lees meer »