Audrey (24) debuteert met ‘Kleine Gelukjes’: “Ik haalde inspiratie uit mijn studentenleven”

Brugge In haar debuutroman ‘Kleine gelukjes’ steekt Audrey Adelin – pseudoniem van de Brugse Audrey Van den Bogaerde – jongeren op de drempel naar volwassenheid een hart onder de riem: “We voelen ons allemaal onzeker als we onder de ouderlijke vleugels uitvliegen, maar blijf jezelf en alles komt goed.”

Ze kijkt er zelf alleszins reikhalzend naar uit: vanaf dinsdag 13 augustus ligt Audreys eerste roman in de boekenwinkel. Kleine gelukjes is volgens de uitgever een hartverwarmende young adult over zichzelf en de wereld ontdekken, over grote en kleine vormen van liefde, (zelfgekozen) familie en opgroeien.

Boekenwurm van in de wieg?

Audrey: “Eigenlijk niet. (lacht) Als kind hield ik niet zo van lezen. Pas toen ik rond mijn twaalfde fan werd van de fantasyserie Twilight en ontdekte dat daar ook een boekenreeks van bestond, begon ik te lezen. Ik ontdekte andere boeken in dat genre en kreeg de smaak te pakken. Maar ik vond het ook leuk om mijn mening over die boeken te delen met anderen. In Vlaanderen vond ik echter weinig activiteiten voor jongeren die van lezen houden, daarom startte ik een blog en acht jaar terug ook een eigen leesclub. En toen ik vaststelde hoe weinig youngadultboeken voor 18-jarigen er bij ons zijn, besloot ik mijn eigen boek te schrijven.”

Wat wil je in ‘Kleine gelukjes’ vertellen?

“Het verhaal speelt zich af in het studentenleven. Het is niet mijn verhaal, maar ik putte natuurlijk wel inspiratie uit mijn ervaringen en gevoelens tijdens die jaren. Ik vertrok vanuit wat voor heel veel jongeren herkenbaar is: die eerste maanden als student, een heel nieuwe wereld waarin je terechtkomt, op eigen benen leren staan, proberen nieuwe mensen te leren kennen, verliefd worden… en alle onzekerheid die daarbij komt kijken. Ik wil andere jongeren meegeven dat ze niet alleen staan met hun verwarde gedachten en gevoelens, ook al voelt het dan wel zo. Het is een warm en knus boek geworden, open en een beetje humoristisch ook. Al komen er ook wat moeilijkere onderwerpen in aan bod: omgaan met een gebroken gezin, met verlies, met angsten ook. Kortom, iets wat ik zelf wel had willen lezen voor ik naar Gent op kot vertrok.”

Het is een boek dat ik zelf had willen lezen voor ik naar Gent op kot vertrok

Aan je eerste jaar als student heb je een behoorlijke kluif gehad?

“Ja, het was toch echt een jaar van grote veranderingen. Je bent amper tiener af, er wordt plots van alles van je verwacht… Daar worden geen boeken over geschreven, maar er wordt ook amper over gepraat. Integendeel, je krijgt voortdurend te horen dat de studententijd de beste van je leven is. En natuurlijk zijn er veel mooie momenten en ervaringen, maar het is echt niet allemaal zo fantastisch. En met je twijfels daarrond krijg je weinig gehoor bij ouderen, omdat die blijkbaar met veel nostalgie terugdenken aan die tijd.” (lacht)

Wat hadden ze jou dan wel op voorhand mogen vertellen?

“Heel praktisch: dat je niét op voorhand alle studieboeken moet kopen! Na een paar weken blijkt wat je al of niet nodig hebt. Daar kun je dus veel geld mee sparen. Maar dan is er ook dat plotse gevoel van verantwoordelijkheid. Het besef dat ik – ook al was het maar door de week – voor mezelf moest zorgen. De vrijheid voelde leuk, maar legde me tegelijk een soort druk op. Bovendien beantwoordde ik niet aan het clichébeeld van de student die zich fuivend door het eerste jaar werkt. Ik voelde me niet thuis in de wereld van studentenverenigingen, veel drinken en lang uitgaan. Daar stond ik zeker niet alleen mee, maar ik beantwoordde wel niet aan een soort verwachting van buitenaf. Pas na een tijd ontdekte ik dat ik gewoon mezelf mocht zijn, dat een filmavondje net zo waardevol is als een zatte fuif. Eens ik dat besefte, voelde ik me gelukkiger. En dat wil ik ook anderen meegeven: blijf wie je bent en doe waar jij je goed bij voelt, dan komt alles goed.”

Audrey Van den Bogaerde tussen de boeken. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe

Hoe vlot schreef je je debuut?

“Ik heb er toch vijf jaar over gedaan. De eerste versie schreef ik tijdens de drie eerste jaren aan de universiteit. En het resultaat was ronduit slecht. (lacht) Maar het ruwe verhaal was er, en tijdens een Erasmusjaar in Frankrijk heb ik het volledig herschreven. De nieuweeerste versie klopte wél. Die stuurde ik in mei vorig jaar naar enkele uitgeverijen. Er was me verteld dat een antwoord, positief of negatief, al gauw zes maanden op zich laat wachten. Maar al de volgende dag werd ik uitgenodigd voor een gesprek, en uiteindelijk bleken vijf van de acht uitgeverijen die ik aanschreef geïnteresseerd. Sinds-dien ging alles snel, en nu is het boek dus al gedrukt. Ik kan het nauwelijks geloven.”

Wie is Audrey Van den Bogaerde?

Privé

Audrey Adelin is het pseudoniem van Audrey Van den Bogaerde (24). Ze woont in Dudzele.

Carrière

Ze richtte op haar vijftiende een leesclub op in de Brugse Boekhandel (Dear Book Nerd Book Club). Ze is is ook als boekblogger actief op Instagram en TikTok (@audrey.schrijft). Ze studeerde Toegepaste Taalkunde aan Universiteit Gent, en werkt sinds dit jaar als educatief medewerker bij de Brugse bibliotheek. Haar roman Kleine gelukjes wordt uitgegeven door uitgeverij Best of YA en is vanaf 13 augustus te koop aan 18 18,99 euro.

The post Audrey (24) debuteert met ‘Kleine Gelukjes’: “Ik haalde inspiratie uit mijn studentenleven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cadeaubonnen die amper 6 maanden geldig zijn: mag dat? 

Sommige cadeaubonnen zijn maar 6 maanden geldig, anderen kan je onbeperkt inwisselen. Wat zijn de regels? Er bestaat geen wet die zegt wat er wel en niet mag, alleen dat alle voorwaarden vooraf duidelijk moeten zijn. Een handelaar mag dus zelf bepalen hoelang een cadeaubon geldig blijft en waarvoor je hem al dan niet mag gebruiken.

Lees meer »

Vier arrestaties in vermoedelijk corruptiedossier bij bouw van hotel in Tsjaad

Het federaal parket heeft vier mensen opgepakt na huiszoekingen in ons land voor vermeende betrokkenheid van corruptie bij de bouw van een hotel in Tsjaad. Dat laat het federaal parket in een persmededeling weten. Volgens de Franstalige krant ‘Le Soir’ is een van de gearresteerden Luc Bertrand, ceo van Ackermans & Van Haaren en vader van ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand.

Lees meer »

Lokeren-Temse bekert verder na 1-3-overwinning op het veld van KVK Ninove, herbekijk hier de volledige wedstrijd

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elk weekend wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. Na een moeizame start in de Challenger Pro League, waar Lokeren-Temse na drie speeldagen nog puntloos onderaan bengelt, had het team behoefte aan een opkikker. Die kwam er in de Croky Cup, waar ze

Lees meer »

Antwerpen verbiedt het, hier doen schepenen zélf mee: 128 ploegen strijden in Lichtervelde voor Belgische titel beerpong

Wie gooit het best een pingpongballetje in een beker gevuld met bier? Het antwoord op die vraag kennen we zaterdag, want in Lichtervelde strijden 128 duo’s dan voor de Belgische titel beerpong. “Maar verwar ons kampioenschap zeker niet met overmatig drankgebruik”, beklemtonen de organisatoren. “Integendeel: wie goed wil beerpongen, moet vooral een heldere geest hebben.”
The post Antwerpen verbiedt

Lees meer »

Duitse bondskanselier Scholz roept op om “stabiele regeringen te vormen zonder extreemrechts” na “bitter resultaat” bij deelstaatverkiezingen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft maandag bezorgd gereageerd op de uitslag van het extreemrechtse AfD bij de deelstaatverkiezingen in Saksen en Thüringen, in het oosten van Duitsland. Die partij kreeg in beide deelstaten meer dan 30 procent van de stemmen. De bondskanselier noemde het een “bitter” resultaat.

Lees meer »

N-VA Torhout heeft lijst helemaal rond

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar N-VA heeft haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober helemaal rond. Met in extremis enkele verschuivingen op de tabel en een aantal bijkomende kandidaten. Ook het programma ligt intussen vast. Met als slogan ‘Thuis in Torhout’.
The post N-VA Torhout heeft lijst helemaal rond appeared first on KW.be.

Lees meer »

Klaar met woke en middelmatigheid? In Ardennen start school voor ‘complotdenkers’ met Willem Engel als ‘hoofd cultuur’

Ben jij een kuddedier dat niet voor zichzelf kan denken? Dan is deze school niet voor jou. Nova Academia – een nieuw instituut in het Waalse Theux – is bestemd voor ‘echte volwassenen’. Vanaf september biedt de school een geluid tegen middelmatigheid, wokeïsme en vrouwen die geen kinderen krijgen. Met Willem Engel als ‘hoofd cultuur’ – en dat allemaal voor

Lees meer »

Veurne La Fête sluit zomer in stijl af op Grote Markt

De zomer afsluiten deed Veurne opnieuw in stijl op vrijdagavond 6 september met Belgische toppers als belangrijkste ingrediënten en op de Grote Markt als unieke locatie.
The post Veurne La Fête sluit zomer in stijl af op Grote Markt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wereldberoemd beeldje van kunstenaar uit Roeselare wordt gevierd met versie in 24-karaats goud

Gardeco Objects, internationale uitgever van kunst- en designobjecten, viert dit jaar de verjaardag van The Visitor met een gouden jubileumeditie. Het iconische beeldje, ontworpen door Roeselarenaar Guido Deleu, wordt onthuld in een jasje van 24-karaats goud en vormt een eerbetoon aan Belgisch design, Braziliaans vakmanschap en Venetiaanse goudambacht. “Dit heeft me echt voldoening. Het is een mooie erkenning”, zegt kunstenaar

Lees meer »

Lokale weerman Tometeo voorspelt droog weer voor Izegem Koers (maar wellicht neerslag tijdens de afterparty)

Een voorspelling over de uitslag van de wielerwedstrijd doet hij niet, maar de lokale weerman Tometeo (Tom Dutoit) ziet op zijn weerkaarten dat het peloton vandaag geen regen over zich heen zal krijgen. Voor de afterparty, ook niet onbelangrijk voor de vele wielerfans en andere leutezoekers, zal het wellicht niet droog blijven. Maar dat zal niet beletten dat vele duizenden

Lees meer »