Absolute Europese top in insectenonderzoek: Inagro rijft erkenning van Europese Commissie binnen

Inagro, het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum voor de land- en tuinbouwsector, voert al meer dan tien jaar onderzoek naar insectenkweek. Hun werk rond de meelwormen en zwarte soldatenvliegen is nu bekroond door de Europese Commissie. Het onderzoekscentrum prijkt nu op de Innovation Radar. “Dit maakt onze resultaten breed toegankelijk én we krijgen zo de kans om onze internationale netwerken te versterken”, klinkt het trots.

Toen Inagro in 2013 insectenonderzoek opstartte, was dat nog eerder schoorvoetend. “Echt in een achterkamertje van onze gebouwen”, glimlacht David Deruytter (37), sinds 2017 onderzoeker insectenkweek bij het centrum. “Mijn voorganger Jonas Claeys heeft toen echt de bakens verzet.”

Vandaag bestaat de afdeling uit een vierkoppig team en heeft het een stevig uitgebouwd laboratorium en praktijkcentrum ter beschikking. “De afgelopen tien jaar is zowel vanuit de overheden als de maatschappij de interesse in duurzame voeding en circulaire voedingssystemen toegenomen”, legt hij uit.

“We zien ook steeds meer een shift van lineaire landbouw naar een meer gesloten circuit. Neem nu bijvoorbeeld de bloemkoolteelt. Het loof – de koolbladeren – wordt na de oogst weggegooid, terwijl die vol nuttige elementen zitten. Die kunnen door meelwormen omgezet worden in nuttige eiwitten die als voedingsstof gebruikt kunnen worden.”

Voedingspatroon

Vandaag is niet alleen het team insectenkweek betrokken bij tal van onderzoeken. “Ook een pak andere afdelingen werken met ons samen. Denk daarbij aan akkerbouw, biologische groenten, tuinbouw onder afdekking, eetbare paddenstoelen en aquacultuur. Daar ligt meteen ook onze grote sterkte. Bij Inagro voeren we onderzoek op praktijkschaal, over diverse teelten heen.”

“We hebben tien online videolessen gemaakt om je tot insectenkweker om te scholen”

Inagro focust vooral op de meelworm en de zwarte soldatenvlieg. “Wereldwijd zijn er miljoenen verschillende soorten insecten, waarvan er zo’n 2.000 eetbaar zijn voor de mens. Wij focussen bewust op twee voor de landbouwwereld erg nuttige exemplaren. Wij doen onderzoek naar het optimale kweekklimaat: temperatuur, luchtvochtigheid, lichthoeveelheid… Ook het voedingspatroon nemen we onder de loep. Wat eten de insecten het liefst en waardoor groeien ze het best. Daarbij gebruiken we onder andere de reststromen van de landbouw: bijvoorbeeld witloof- en preiwortels. Op die manier brengen we de beste kweekomstandigheden in kaart.”

Europese top

Het praktijkcentrum bestaat uit kweekkamers met klimaatsturing, een zeeflokaal en onderzoeksruimte met klimaatkasten, emissiesensoren en geoptimaliseerde kweekkooien. “De ideale plek om ons onderzoek op praktijkschaal te voeren, wat van onschatbare waarde is voor de sector. Onze direct inzetbare kennis draagt bij tot de wereldwijde ontwikkeling van de insectenwereld. Daarmee maken we ook effectief het verschil en behoren we tot de Europese top. Met onze bevindingen kunnen insectenkwekers in het werkveld meteen aan de slag gaan.”

© Kurt Desplenter

De erkenning door de Europese Commissie stemt het team en Inagro bijzonder trots. “Die kregen we voor onze bijdragen aan het Horizonproject Susinchain, waarbij we een wereldwijde ringtest deden – exact dezelfde proef op verschillende locaties – en we publiceerden daarna een standaardprotocol voor voederproeven bij meelwormen en zwarte soldatenvliegen. In november lanceren we ook een boek met alle standaardprocedures.”

De Europese Commissie plaatste Inagro nu ook op haar Innovation Radar. “Zo wordt ons werk breed toegankelijk. Deze erkenning zet onze innovatieve drijfveer in de mondiale sector van de insectenkweek extra in de verf.”

YouTube-lessen

Inagro dicht zichzelf, naast de onderzoekende rol, ook een adviserend karakter toe. In die optiek maakte het, samen met hogescholen Vives en Thomas More, tien videolessen om landbouwers te begeleiden naar een (gedeeltelijke) omschakeling tot insectenkweker. Die zijn op het YouTube-kanaal van Inagro te bekijken.

“We staan nog maar aan het prille begin van de insectenkweek”, aldus David. “We willen nog tientallen jaren doorgedreven onderzoek voeren en verder pionieren. Want dat insecten een steeds prominentere rol in onze land- en tuinbouw zullen spelen, staat buiten kijf.”

The post Absolute Europese top in insectenonderzoek: Inagro rijft erkenning van Europese Commissie binnen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dienstverlening van start in het nieuwe stadhuis van Roeselare, je kan er ook opnieuw trouwen

Op woensdag 4 september opende Roeselare de deuren van de Grote Markt 1. Nu de verhuizing achter de rug is, staan de stadsmedewerkers en het beleid klaar om de Roeselarenaars te ontvangen in het nieuwe stadhuis. De dienstverlening zit niet alleen in een gloednieuw gebouw. Roeselare nam de dienstverlening ook onder de loep en voerde enkele nieuwigheden in, zodat de

Lees meer »

Vier doden en dertig gewonden bij schietpartij in Amerikaanse school

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn meerdere mensen neergeschoten. Zo berichten Amerikaanse media. Volgens nieuwszender MSNBC zijn zeker vier mensen om het leven gebracht en ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De school heeft zo’n 1.932 leerlingen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Er werd één verdachte opgepakt, volgens een verklaring van het Barrow

Lees meer »

Hamas bereidde zich jarenlang voor op ondergrondse oorlog tegen Israël: handleiding beschrijft hoe je door pikdonkere tunnels navigeert en zo veel mogelijk doden maakt in kleine ruimte

Het Israëlische leger heeft in de Gazastrook documenten gevonden die laten zien dat Hamas zich jarenlang voorbereidde op een ondergrondse oorlog tegen Israël. Ze omvatten onder meer een gevechtshandleiding die beschrijft hoe je je razendsnel door de pikdonkere tunnels onder Gaza verplaatst en zo veel mogelijk doden maakt in een kleine ruimte. Het zou mee verklaren waarom Israël de grootste

Lees meer »

Nieuw Bancontact CASH-punt in Wervik opent half december de deuren in voormalig automatenkantoor van KBC

In de Vlamingenstraat, pal in het stadscentrum van Wervik, komt er in de gewezen loketzaal van KBC een Bancontact CASH-punt. De opening is voorzien op maandag 16 december. Aan deze geldautomaat zullen klanten van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC geld kunnen opnemen. Wie klant is bij een van die grootbanken kan ook het saldo op de rekening raadplegen

Lees meer »

Elektrische bus van De Lijn vat vuur

Donderdagmiddag rond 17 uur merkte de chauffeur van een elektrische bus van vervoermaatschappij De Lijn dat zijn bus hevig begon te roken.
The post Elektrische bus van De Lijn vat vuur appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw-Zeeland verdrievoudigt toeristenbelasting

De prijs die internationale toeristen moeten betalen om Nieuw-Zeeland binnen te komen, stijgt begin volgende maand van 35 Nieuw-Zeelandse dollar (bijna 20 euro) naar 100 dollar (ruim 56 euro). De verdrievoudiging van de prijs is onder meer nodig voor natuurbescherming, meldt de regering van het land.

Lees meer »