Zes Brugse spelers kleuren Belgisch Ultimate Frisbee team dat op het WK in Birmingham kwartfinales bereikte

Het Belgisch team is achtste geworden op het wereldkampioenschap U20 Ultimate Frisbee in het Engelse Birmingham. In de ploeg zat een stevige Brugse delegatie: zes spelers van Freezzz Beezzz en coach Tom Van Quathem. Deze atletische sport maakt langzamerhand opgang, ook in West-Vlaanderen.

Bart Geernaert, algemeen coördinator van De Republiek in Brugge, was als fan en vader van een van de spelers – zoon Tuur – meegereisd naar Birmingham, waar van 21 t/m 29 juli het U20 WK Ultimate Frisbee plaatsvond. België verloor in de kwartfinale van een sterk Frankrijk, dat nadien finalist was tegen de oppermachtige Verenigde Staten.

Gouden generatie

“De nog jonge Belgische ploeg is een opkomende gouden generatie met veel toptalent onder meer uit Brugge. We zullen er nog veel van horen, zeker als de sport zo blijft groeien en de Brugse club Freezzz Beezzz een kweekvijver voor nieuw talent blijft”, evalueert Bart Geernaert.

Het U20 Ultimate Frisbee WK telde ploegen uit onder meer de Verenigde Staten, Canada, Australie en Nieuw-Zeeland, China, Japan, Italië, Duitsland, Panama en Colombia. “Werkelijk een straffe line-up en België zat daar gewoon tussen, met een stevige Brugse vertegenwoordiging van het team Freezzz Beezzz”, aldus Bart Geernaert.

Atletisch

De geslecteerde Brugse spelers waren Broes Delanote, Tuur Geernaert, Emille en Charles Willems, Raf De Vlaeminck en Ewoud Delanote. Ook de trainer van de eerste ploeg van Brugge, Tom Van Quathem, was mee als extra coach. “Dit bewijst tevens hoe sterk Brugge als ploeg aan het worden is”, meent de Brugse fan.

Bart Geernaert benadrukt dat Ultimate Frisbee niet mag verward worden met wat frisbee spelen op het strand: “Het is een zeer atletische en ook spectaculaire sport, maar behoort uiteraard vandaag nog tot de kleinere sporten in België. Het gevolg is dat de spelers en het team alle kosten zelf moeten gedragen.”

Olympische sport?

“Insiders rekenen erop dat binnen enkele jaren Ultimate Frisbee tot de Olympische sporten zou kunnen behoren. In toplanden als Canada, USA, Nieuw-Zeeland, Australië en Japan heeft Ultimate Frisbee baseball en voetbal allures en worden wedstrijden in volle stadions gespeeld.”

Na een puik tornooi konden de Belgen zich plaatsen voor de kwartfinale na een bloedstollende match tegen Japan (14-12). Maar in de kwartfinales verloren ze van Frankrijk (7-15).

De Brugse leden met coach Tom Van Quathem in Birmingham. © gf

De Brugse vereniging Freezzz Beezzz is een van de oudere clubs in Belgie en speelt op de Gulden Kamer in Sint-Kruis. “Het team werd opgericht in 1986 door Jan Loontiens en Guido De Meulenaere, die Ultimate Frisbee leerden spelen in hun studententijd in Leuven en na de studies konden ze hun enthousiasme overbrengen op heel wat Bruggelingen.”

Tom’s Tourney

“Vooral de laatste jaren kent de club een grote groei, ze telt op vandaag 260 leden waarvan bijna 75 procent jonger is dan 24 jaar. Brugge is in de Ultmiate Frisbee community zeer gekend dank zij het internationale tornooi Tom’s Tourney, waarvoor elk jaar in mei meer dan 1000 spelers van over de hele wereld naar de Gulden Kamer komen spelen”, aldus Bart Geernaert.

The post Zes Brugse spelers kleuren Belgisch Ultimate Frisbee team dat op het WK in Birmingham kwartfinales bereikte is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diamant voor Raymond en Mieke uit De Panne

Raymond Lindebringh (82) en Mieke Nouwen (82) zijn afkomstig uit de Brusselse agglomeratie: uit de buurt Beauval of Het Voor aan de Brusselse stadsrand.
The post Diamant voor Raymond en Mieke uit De Panne appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pittemse Jeugdraad zet nieuw werkjaar in met ‘Startember’

Op vrijdag 6 september organiseert de Jeugdraad in en rond zaal De Magneet de tweede editie van ‘Startember’. Voor dit evenement slaan alle jeugdverenigingen de handen in elkaar met als doel een leuke namiddag en avond te bezorgen aan de kinderen, jongeren en volwassenen van Pittem en Egem.
The post Pittemse Jeugdraad zet nieuw werkjaar in met ‘Startember’ appeared

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Bijna 200.000 kinderen in Gaza al gevaccineerd tegen polio – 5 doden bij Israëlische aanval op Westelijke Jordaanoever

De eerste fase van een grootschalige vaccinatiecampagne tegen polio in Gaza is succesvol afgerond, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In die eerste fase hebben bijna 200.000 kinderen in het midden van het Palestijnse gebied hun eerste dosis gekregen.. Volg alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten in onze liveblog.

Lees meer »

Een transferbom die kan ontploffen: waarom Belgische clubs 321 miljoen aan transfers verdienden maar zelf weinig uitgeven

Het Belgisch voetbal cashte nooit meer dan deze zomer (321 miljoen), maar gaf nog geen derde ervan uit. Anderlecht verkocht deze zomer voor 18 miljoen aan spelers, maar spendeerde amper 3 miljoen. Vanwaar komt de spaarzaamheid van de clubs? Op de achtergrond speelt één rechtszaak die het inkomstenmodel van de Jupiler Pro League zwaar onder druk kan zetten.

Lees meer »

Tien minuten-regel helpt Ian Thomas bij spectaculaire gewichtsverlies: “Bij 105 kilo besefte ik dat het anders moest”

Liefst 30 kilo minder geeft de weegschaal aan. Zanger Ian Thomas (27) besloot zijn leven volledig om te gooien en onderging een indrukwekkende transformatie. “Sinds mijn verjaardag – op 30 april – dwing ik mezelf om elke dag naar de fitness te gaan. In het begin was dat niet makkelijk, maar inmiddels is het een verslaving”, vertelt hij aan HLN.

Lees meer »

Chiro Zuienkerke dreigt dood te bloeden: “Nog zeker drie leiders nodig”

Er hangen opnieuw donkere wolken boven Chiro Zuienkerke, nadat ze eerder deze zomer genoten van een fijn zomerkamp. Net als een jaar geleden kampt de jeugdbeweging immers met een acuut leidingstekort. “Hopelijk betekent dit nu niet écht het einde.”
The post Chiro Zuienkerke dreigt dood te bloeden: “Nog zeker drie leiders nodig” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Slechtziende marathonloper Martin Clobert en zijn begeleiders over hun onbreekbare band: “Zij zijn mijn ogen, in en buiten de race”

De bijna blinde Martin Clobert (31) heeft vandaag, op de slotdag van de Paralympische Spelen, twee paar extra ogen. Zijn onmisbare gidsen Valentin Poncelet en Sébastien Thirion zullen naast hem het parcours van de marathon afwerken. Wat is hun rol, hoe zijn ze aangelijnd en krijgen ook zij een medaille als Clobert er één wint? “Tijdens de wedstrijden is het

Lees meer »

Pro Nieuwpoort is klaar voor de grote uitdaging

Pro Nieuwpoort heeft een volledige kandidatenlijst voor de lokale verkiezingen van volgende maand voorgesteld. “Mijn ambitie was om een volwaardige lijst samen te stellen die een geloofwaardig alternatief kan zijn voor het huidige bestuur”, vertelt Nicolas Vermote, lijsttrekker en kandidaat-burgemeester.
The post Pro Nieuwpoort is klaar voor de grote uitdaging appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ondanks internationaal arrestatiebevel: Mongolië verwelkomt Poetin met militaire erehaag op luchthaven

De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Mongolië. Het is zijn eerste reis naar een land dat het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof heeft ondertekend, sinds die rechtbank in maart 2023 een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde wegens oorlogsmisdaden. Maar in plaats van een arrestatie werd de president verwelkomd in de hoofdstad Ulaanbatar met een militaire erehaag op

Lees meer »