Warmste dag van het jaar lokt massa volk naar de kust: “Bij deze temperaturen is het hier vollenbak”

Een staalblauwe hemel en temperaturen die met de dertig graden flirten: éindelijk is het nog eens hoogzomer in ons Belgenlandje. Na een slechte start zetten ze aan de kust dan ook alle zeilen bij om het de dagjestoeristen naar hun zin te maken. “De mensen blijven ’s avonds langer zitten, en geef ze eens ongelijk.”

Het is druk aan het ijskraam van Jan Peters in Vosseslag. “Eén bolletje maar hé”, zegt oma Carine Van Hoef nog eens voor alle zekerheid. Het is immers al het tweede ijsje voor Kahlan en Owen vandaag. Het wordt een bolletje stracciatella. “Zalig, met de kleinkindjes aan zee. We zijn samen met de trein uit Limburg gekomen. De verkoeling hier doet deugd. Thuis smelten we in onze zetel”, klinkt het. Een ritje met de billenkar staat ook nog op de planning. “En een uitstap met de kusttram vinden ze ook altijd leuk.”

De IJsparel is al van half maart open. “Ik heb toch even met de handen in het haar gezeten, ja. Maar kijk, de zomer is helemaal terug. Nog twee maanden zo’n weer en het slechte voorjaar is alweer vergeten. Op topdagen als vandaag gaat de verkoop gemakkelijk maal tien.”

IJsverkoper Jan Peters met Jef Meers, Carine Van Hoef en hun kleinkinderen Kahlan en Owen. © WK

De best verkochte smaken bij dit weer? “Passie, mango en citroen”, zegt Jan zonder verpinken. Het drukste moment om aan te schuiven voor een ijsje, is in de late namiddag. “Tussen vier en vijf is het hier altijd vollenbak. Daar kun je de klok op gelijk zetten. Maar ook rond zes uur komt er meestal nog een hele meute van ’t strand. De rest van de dag krijgen we vooral fietsers aan ons kraam”, klinkt het.

Team Strangegat: Vlnr. Lola Posadinu, Xeda Mahieu, Zyon Casier, Benjamin Vandenberghe, Zoë Casier en Amber Depoorter. © WK

Benjamin Vandenberghe bemant samen met zijn jobstudenten de strandbar aan ’t Strangegat. “Nog nooit hebben we de eerste twee weken van juli zó slecht gedraaid: voor een strand zonder zeedijk is de zon een must.” Het contrast met die eerste weken van juli is groot. “Het is hier de voorbije dagen al een overrompeling geweest. Je merkt dat iedereen met dit mooie weer op draai is, maar ook dat ze er alles willen uithalen. De mensen blijven ’s avonds langer zitten, en geef ze eens ongelijk.” Favoriete zomerdrankjes in ’t Strangegat? “De sangria en mojito’s vliegen de deur uit, maar ook een fris pintje smaakt duidelijk altijd. Dé trend deze zomer, is evenwel de Aperol. Megapopulair, en vooral lekker zomers. Dit is trouwens de beste plek om een zonsondergang mee te pikken: Vosseslag heeft het mooiste strand van de hele kust.”

Oma Viviane Wittesaele met de dochter en kleinkinderen. © WK

Het blijkt ook het familiestrand bij uitstek. “Als kind kwam ik met mijn ouders altijd naar Vosseslag omdat het strand hier lekker rustig is”, zegt Viviane Wittesaele. Vandaag is ze er met haar dochter en kleinkinderen. “We moeten ervan profiteren hé. Nog nooit hebben we zó lang op de zomer moeten wachten. Vandaag is het ideaal weer: niet te warm, niet te koud. Dat zeebriesje zorgt voor een aangename verkoeling.”

Wat verderop spelen Stan, Kobe en Floris in het zand. “Ze zijn vandaag extra uitgelaten nu we eens een dagje naar zee konden komen. Als ze flink zijn, krijgen ze straks een ijsje”, zeggen Jolien Beuselinck en Jelle Boeve. Dochter Manon is blij dat ze eens niet naar de speelpleinwerking moet. “We zijn deze zomer al creatief moeten zijn met dat slechte weer. De kindjes zijn in juli ook al op sportkamp geweest”, klinkt het.

Shana Van de Winckel met haar dochters Ashley, Miley en Kaily. © WK

De zusjes Ashley, Miley en Kaily bouwen samen een strandkasteel. “Het is de eerste keer dat we hier samen op vakantie komen”, zegt mama Shana, en het ziet ernaar uit dat het een traditie wordt. “De zee is altijd een goed idee.” Morgen staat er nog een dagje Blankenberge gepland. “We staan een week op de camping in Vosseslag, maar het is leuk om wat afwisseling te hebben. Dit rustige strand is bovendien ideaal met de dochters: ik hoef ze hier niet constant in de gaten te houden.” De verkoeling is welkom: thuis fietsen de temperaturen vlotjes boven de dertig graden. “Ik had net een vriendin uit Genk aan de lijn, die zei dat het daar momenteel niet uit te houden is”, glimlacht Shana.

Thomas en Olga De Baere met hun zoontje Leon. © WK

Uit Brugge spotten we Thomas De Baere met zijn Russische vriendin Olga en hun zoontje van zes maanden. “Dit is Leons eerste keer aan het Noordzeestrand”, zegt Thomas. “En ja, het klopt dat de Bruggelingen door de band genomen naar Zeebrugge gaan, maar het strand ligt daar zo ver. Vanavond nog een barbecuetje met oma en opa: de perfecte afsluiter van een mooie zomerdag.”

The post Warmste dag van het jaar lokt massa volk naar de kust: “Bij deze temperaturen is het hier vollenbak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Herbestemming voor standbeeld van Guido Gezelle in zichtas van Guido Gezellestraat

Naar aanleiding van de heraanleg van de omgeving rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk krijgt het standbeeld van Guido Gezelle een nieuwe, prominentere plek in dezelfde omgeving. “De verplaatsingen maken deel uit van een bredere visie om via kunst in de publieke ruimte de historische en culturele betekenis van de stad te versterken”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur.
The post Herbestemming

Lees meer »

Extinction Rebellion-demonstranten bij Rijksmuseum aangehouden

De Nederlandse politie is zaterdagmiddag de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hebben vastgeketend, aan het arresteren. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsdiensten weten. Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek op het Museumplein te gaan.

Lees meer »

Ewoud Vromant pakt zilver in tijdrit op Paralympische Spelen

Op de Paralympische Spelen in Parijs heeft Ewoud Vromant ons land een 4e medaille bezorgd. Vromant werd 2e in de tijdrit in de klasse C2. De Fransman Leauté was twee seconden sneller, maar Vromant bleef wel de Australische titelverdediger Hicks voor. Lees er alles over bij onze collega’s van Sporza.

Lees meer »

Een evenaring van Tokio: zwemster Tatyana Lebrun pakt brons na diskwalificatie van Nederlandse en bezorgt België 15de medaille

Tatyana Lebrun leek te moeten achterblijven met een ondankbare vierde plek, maar de Nederlandse Lisa Kruger – die als derde eindigde – werd gediskwalificeerd. Daardoor heeft onze landgenote toch eremetaal te pakken. Goed voor medaille vijftien voor onze paralympische atleten in Parijs. En dat is een evenaring van de prestatie van in Tokio 2020. Daarmee is het doel bereikt.

Lees meer »

Eerste onderzoek vliegtuigramp Brazilië wijst op ijsvorming op vleugels

Een eerste onderzoek naar het ongeluk met een vliegtuig van de Braziliaanse maatschappij Voepass waarbij vorige maand alle 62 inzittenden om het leven kwamen, wijst op mogelijke ijsvorming op de vleugels. Het toestel stortte begin augustus neer bij Vinhedo, een plaats zo’n honderd kilometer van de eindbestemming, luchthaven Guarulhos in São Paulo.

Lees meer »