Oudgedienden Noël Cordier en Gerard Gevaert zwaaien politiek uit: “Tijd om afscheid te nemen, maar blijven de partij steunen”

Zoek bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober niet naar de namen van Noël Cordier en Gerard Gevaert bij Team Burgemeester. Beide oudgedienden zeggen de actieve politiek adieu.

Moerenaar Cordier (67) is al 45 jaar politiek actief. “Arthur Vanhoutte en Patrick Van de Poel overtuigden me in 1980 om bij de PVV te komen. (lacht) Da’s niet die partij uit Nederland, hé. Wel de voorganger van Open VLD, namelijk de Partij voor Vrijheid en Vooruitgang. Vooral Van de Poel was een hevige liberale militant: bij hem thuis hingen heel wat foto’s en affiches, onder meer van Willy De Clercq.”

OCMW-voorzitter

Samen met regionale liberale bekendheid Johan Kerckhof richtte Cordier mee de jongerenafdelingen van de PVV op. Cordier zou in totaal aan maar liefst negen verkiezingen deelnemen: twee keer de provincieraad, een keer de senaat en zes keer de gemeenteraadsverkiezingen. “In 1988 kwam de doorbraak. Samen met Roland Defreyne en andere sterkhouders namen wij deel aan de verkiezingen als ‘Gistel 2000’ en behaalden vier zetels. Ik werd OCMW-voorzitter en de trein was vertrokken. Die functie zou ik nog eens opnemen tussen 2000 en 2006. Van 1994 tot 2000 was ik schepen. Deze legislatuur werd ik aangeduid als fractieleider.”

Noël Cordier neemt afscheid van de lokale politiek. © PM

Kort na de eeuwwisseling werkte Cordier ook op het kabinet van minister Vincent Van Quickenborne. “Men zegt dat de gemiddelde politieke loopbaan 20 tot 25 jaar duurt. Wel, ik deed zowat het dubbele. Nu wil ik de doorstroming van jong talent mogelijk maken. En ja, ik ben op een leeftijd gekomen dat het fysiek al wat minder is en dan moet je knopen doorhakken. Ik stel me niet zomaar verkiesbaar om later ontslag te nemen, dat hoort niet. Ik blijf deel uitmaken van het bestuur van Team Burgemeester en steun dan ook alle kandidaten.”

Fier terugblikken

Ook de 83-jarige Gerard Gevaert zwaait de politiek uit. “Door mijn zoon Wim (nu schepen, red.), die in 1994 al in de politiek stapte, ging ik in 2000 ook overstag”, zegt Gerard. “Ik blik met fierheid terug op een kwarteeuw politiek, zowel in de gemeenteraad, het OCMW als het sociaal comité deze legislatuur. Ik heb me altijd ingezet voor onze groendienst, het onderhoud van de begraafplaatsen en een propere stad. (knipoogt) Als er gewerkt moest worden, was ik erbij. Dat ik straks geen kandidaat meer ben, wil niet zeggen dat ik de liberale familie laat vallen. Ik blijf hen steunen en was ook op de lijstvoorstelling aanwezig. Ik blijf ook actief lid bij de ouderenvereniging Vief.”

The post Oudgedienden Noël Cordier en Gerard Gevaert zwaaien politiek uit: “Tijd om afscheid te nemen, maar blijven de partij steunen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Druk, maar niet chaotisch”: banken zien veel belangstelling voor alternatieven staatsbon na vrijkomen van 22 miljard euro

Het is druk bij de banken, nu de 22,5 miljard euro van de staatsbon deze week is vrijgekomen en Belgen op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om dat geld te sparen of te beleggen. Dat blijkt uit een kleine rondvraag. Voor cijfers over hoeveel geld terugvloeit, is het wachten. Een nieuwe staatsbon aan een verlaagde roerende voorheffing is wat de

Lees meer »

“Misschien moet hij stoppen met wenen”: achtvoudig wereldkampioen Ogier haalt stevig uit naar WK-leider Neuville

WK-leider Thierry Neuville heeft de eerste wedstrijddag van de Rally van Griekenland als derde afgesloten na een moeilijke start. Maar nog belangrijker voor de Belg was de pechdag van concurrent Sébastien Ogier. De Fransman reed een lange tijd aan de leiding, tot een turboprobleem hem terugsloeg. Enkele uren na de race haalde de achtvoudige wereldkampioen stevig uit naar onze landgenoot.

Lees meer »

Vijf demonstranten opgepakt bij massaal protest voor vrijlating gijzelaars in Tel Aviv

Tienduizenden mensen zijn in Tel Aviv op straat gekomen. Ze eisen dat premier Benjamin Netanyahu een staakt-het-vuren in Gaza bewerkstelligt en een deal uit de brand sleept waardoor de gijzelaars vrijgelaten worden. Hier en daar gaan betogers op de vuist met de politie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep islamitische landen op om een alliantie te vormen tegen Israël.

Lees meer »

Drugslab ontdekt in Houthalen-Helchteren

De lokale politie van de zone Carma (Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bree, Bocholt, Kinrooi) heeft vrijdag in Houthalen-Helchteren een drugslab ontdekt. De productielocatie voor synthetische drugs bleek niet actief te zijn.

Lees meer »

Frans en Monique zijn gouden paar

Op zaterdag 24 augustus werden Frans Vandewalle en Monique De Vlieger in het gezelschap van hun familie verwelkomd op het gemeentehuis, naar aanleiding van hun diamanten huwelijksjubileum.
The post Frans en Monique zijn gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwkomer Andrès Deschodt amuseert zich bij VV Koekelare

Op de eerste speeldag deed VV Koekelare wat werd verwacht: winnen bij promovendus KDC Ruddervoorde: 0-3. Voor Andrès Deschodt (19) was dat het officiële debuut in een eerste elftal. De zoon van Allan, sportief manager bij tweedenationaler KM Torhout, zette bewust een stap terug.
The post Nieuwkomer Andrès Deschodt amuseert zich bij VV Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Treinverkeer tussen De Panne en Koksijde hervat

Het treinverkeer tussen De Panne en Koksijde is sinds dinsdagavond 22.30 uur hervat nadat het een hele dag stil lag toen een vrachtwagen alle bovenleidingen aan een overweg in Veurne afreed. “Onze ploegen waren de volledige dag in de weer met de herstellingen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. Daarbij werd onder meer een werktrein ingezet.
The post Treinverkeer tussen

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: volgt het hier live

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »