Op eerste tropische dag moet brandweer oververhit dak op: “Het was er zeker 50 graden, maar iemand moet het doen”

Op de eerste tropische dag van het jaar moest de brandweer een oververhit dak inspecteren na een melding van brand in het West-Vlaamse Geluwe. “Ik viel net niet flauw en kon nog op tijd de collega’s waarschuwen”, zegt Wannes Rabaey (29), een beginnende brandweerman.

“Zopas 30,4 graden in Ukkel. Eerste tropische dag daar dit jaar.” Dat verkondigde weerman David Dehenauw dinsdag op het sociale medium X om 14.51 uur. Vijf minuten eerder werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een ‘brand gebouw’ in een wijk in het West-Vlaamse Geluwe. “Ik rook een indringende geur die me deed denken aan kortsluiting”, zegt Frans Degroote (68), die er woont in de Emiel Huysstraat. “Toen ik het luik van de zolder opende, kwam direct een soort nevel naar beneden en ik voelde een enorme warmte. De elektriciteit was er uitgevallen. Ik probeerde nog te gaan kijken met de zaklamp, maar ik moest terug want de hitte was niet te doen. Ik dacht dat het brandde.”

Met helm en uitrusting trotseerden de brandweerlieden de hitte in de zolder en op het dak. “Ik had gevraagd om niet onmiddellijk te blussen als het kon”, aldus Frans. “Er stond wel wat materiaal op zolder en het is een houten plafond, dus bluswater zou heel wat schade veroorzaakt hebben. De brandweer ging kijken, maar kon de oorzaak niet meteen vinden.”

Onwel

Intussen begon de hitte haar tol te eisen. “Op een bepaald moment begon ik van mezelf te draaien. Ik viel net niet flauw en kon nog op tijd de collega’s waarschuwen”, vertelt Wannes Rabaey (29), een beginnende brandweerman. “Nu heb ik een liter water binnen en gaat het beter. Door tijdig te drinken en af te wisselen onder de manschappen moeten we deze hitte doorstaan. We zijn er om te helpen, warm of niet. Wanneer anderen weglopen, gaan wij er naartoe.”

“Het was er zeker 50 graden en we wisten dat het een zware klus zou worden, maar iemand moet het doen”, stelt Chris Pype (59), al 37 jaar bij de brandweer. “De rookontwikkeling bemoeilijkte de interventie, zeker in het begin. De liters dropen eraf onder de beschermende kledij. Na een inspanning van een twintigtal minuten moest ik even ventileren in de schaduw om af te koelen. Met onze mengelmoes van jonge en ervaren gasten lukte het om alles in zware omstandigheden tot een goed einde te brengen.”

Frings toe

“Ja het is warm, maar ik heb het nog warmer geweten”, relativeert luitenant Luc Dorme (67). “In het geval van een zware brand hadden we veel meer water nodig, om te blussen en zeker ook om te drinken. Op de zolder moesten we bijna sluipen om overal bij te geraken, dat maakte het extra warm. Dit was wellicht mijn laatste interventie: vanaf 1 augustus ben ik met pensioen. Ik was vanaf mijn achttiende bijna een halve eeuw bij de brandweer. Ik heb het altijd graag gedaan, maar moest ooit eens de frings toe doen hé. Ik zou niet graag hebben dat ze straks spreken over ‘die ouden’.”

Ontploffing?

“Ik bewonder de brandweer. Met zulke dikke pakken in deze hitte werken, onvoorstelbaar”, vindt Frans. “Er werd eerst gedacht aan kortsluiting, dan aan de zonnepanelen waarvan één werd ontkoppeld, maar uiteindelijk bleken het de zonnecollectoren en zonneboiler. Ze zijn 15 tot 20 jaar oud. De boiler benadert bij zo’n weer 100 graden en de nevel in de zolder bleek geen rook maar stoom. Door de hitte begon de bedrading te smelten, wat leidde tot die indringende geur en kortsluiting. Als ik niet thuis was… Een ontploffing is misschien overdreven, maar er zou serieus meer schade zijn. We mogen blij zijn dat de brandweer altijd klaarstaat voor ons.” (TP)

The post Op eerste tropische dag moet brandweer oververhit dak op: “Het was er zeker 50 graden, maar iemand moet het doen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ingrid (59) getuigt moedig nadat ze door ex-man werd neergeschoten in Sint-Amands met een jachtgeweer: “Ik fluisterde nog: ‘ik ga dood’”

De hele rechtszaal in Mechelen kreeg ze muisstil. Ingrid, een 59-jarige mama van drie kinderen, heeft de dood in de ogen gekeken toen ze in oktober 2023 in Sint-Amands door haar ex-man werd neergeschoten met een jachtgeweer. “Het beeld hoe hij boven mij gebukt stond met dat geweer, vergeet ik nooit”, getuigde ze pakkend tijdens de zitting. Iwan R. (59)

Lees meer »

Buren in de Warandedreef: een warm buur(t)initiatief

De Warandedreef is een 700 meter lange straat met slechts aan één kant bebouwing en het is geen plek waar je veel bewoners aantreft. Het is een lang lint met veel open ruimtes ertussen. Toch is dit de perfecte plek voor een jaarlijks buurtinitiatief dat vijftien jaar geleden werd opgezet. Het idee was simpel maar
The post Buren in

Lees meer »

14-jarige scholier schiet twee leerlingen en twee leerkrachten dood op school in VS: verdachte werd vorig jaar ondervraagd over dreigen met schietpartij

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn woensdag vier doden en negen gewonden gevallen. De vermoedelijke schutter is opgepakt en is een 14-jarige leerling van de school. De tiener werd vorig jaar al verhoord door lokale agenten omdat hij op internet zou hebben gedreigd met een schietpartij op school, maar ontkende. De autoriteiten zagen

Lees meer »

Scouts en gidsen klaar voor jaarlijkse Fancyfair

De scouts en de gidsen pakken van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september aan het Gaverkasteel met hun jaarlijkse Fancyfair uit. De festiviteiten krijgen dit keer een middeleeuws kleedje aangemeten.
The post Scouts en gidsen klaar voor jaarlijkse Fancyfair appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veel volk voor nijlpaard Hermien (43), dat Antwerpse Zoo laat inslapen: “Geen enkel dier kan haar vervangen”

Het nieuws dat de Antwerpse Zoo het straks zonder nijlpaarden moet stellen, sloeg in als een bom. De zieke mama Hermien (43) wordt geëuthanaseerd, terwijl dochter Imani (17) een nieuwe thuis vindt in Dublin. De dieren, die nog tot eind september in de Zoo verblijven, hadden vrijdag veel bekijks. “Jammer dat Hermien moet gaan, maar je mag dieren niet laten

Lees meer »

Goud voor Annie en Paul

Vijftig jaar geleden stapten Annie Swaenepoel en Paul Vanbecelaere in het huwelijksbootje. Op 19 juli 1974 huwden ze voor de wet en een week later voor de kerk. Het huwelijksfeest vond plaats in De Gouden Hoorn in Staden en werd opgeluisterd door The Gits Band. Paul is afkomstig van De Zilverberg en Annie is geboren
The post Goud voor

Lees meer »