Oleksandr Beshliaha is een van de nieuwelingen bij FC Gullegem: “Heb er nu al een goed gevoel bij”

Oleksandr Beshliaha, een 30-jarige Oekraïner, is een van de vele nieuwelingen bij FC Gullegem. De tweevoetige verdediger vertoeft al 14 jaar in België, en woont in onze koninklijke badstad Oostende aan zee. Oleksandr Beshliaha is een vriendelijke gast, spreekt ondertussen vloeiend Nederlands, en heeft zelfs het Oostendse dialect onder de knie. “Oostende is mijn stad geworden.”

De Oekraïense Oleksandr Beshliaha is ondertussen al 14 jaar woonachtig in België. Als het van de nieuwste Gullegemse aanwinst afhangt, gaat hij hier nooit meer weg. Oostende is zijn nieuwe thuishaven geworden. Aan t’ zèètje voelt hij zich thuis. “Wij hadden hier al familie wonen. Ik ben hen samen met mijn ma 14 jaar geleden achterna gereisd”, doet Oleksandr Beshliaha zijn verhaal. “Mijn vader is destijds omgekomen bij een ongeval in Oekraïne. Ik heb het geluk gehad dat ik als jonge snaak goed ben opgevangen in jullie land. Als vreemdeling die de taal niet sprak, mocht ik meteen naar school waar ik een hele dag Nederlandse les kon volgen. In een minimum van tijd had ik het onder de knie. Uiteraard zal ik nooit mijn roots verloochenen, maar ondertussen voel ik me toch al een halve Belg. Voor wie ik onlangs supporterde op het EK toen de Rode Duivels het moesten opnemen tegen Oekraïne? Ik hoopte vooral op een goede match. Met een 0-0-gelijkspel kon ik best leven. Jammer dat Oekraïne naar huis moest en België het in de volgende match tegen Frankrijk moest opnemen en uitgeschakeld werd.”

In puin

Sinds twee jaar woedt in Oekraïne een vreselijke oorlog. En niemand weet hoelang die nog zal duren. “En die oorlog heeft al langs beide kampen veel onschuldige slachtoffers geëist”, voegt Oleksandr Beshliaha eraan toe. “Waarom het zover kon komen, is me niet volledig duidelijk. Het klopt dat Oekraïne meer tegen Europa aanleunt, maar de échte reden voor dit vreselijke geschil gaat aan mijn gezond verstand voorbij. Daarvoor ben ik op politiek vlak niet voldoende onderlegd. Eén zaak is zeker: mijn mooie Oekraïne wordt in puin gelegd. Daarbovenop betalen veel onschuldige mensen en kinderen het gelag. Jammer, want niemand wordt er beter van. Ik mag dan ver weg en veilig in België leven, ik leef mee met mijn landgenoten. Via een tante die nog in het zuidwesten van Oekraïne woont, waar het relatief veilig is, heb ik nog regelmatig contact. Oekraïne is tevens een mooi land dat wat natuur betreft heel wat te bieden had en nog steeds heeft. Veel Europeanen en ook Belgen brachten er in vredestijd hun vakantie door. Hopelijk worden de wapens binnen de kortste tijd opgeborgen, want oorlog brengt alleen maar dikke miserie mee.”

Populaire sport

Wat het voetbal betreft: Oleksandr Beshliaha voetbalde als jonge snaak bij FC Bukovyna Chernivtsi, de ploeg waar hij destijds woonde. “Terwijl de eerste ploeg van Bukovyna destijds in tweede afdeling speelde, waren we met de jeugdelftallen ingedeeld in de hoogste nationale reeks”, blikt Oleksandr terug op zijn Oekraïense voetbalcarrière. “Voetbal is in Oekraïne een populaire sport. Voor de oorlog uitbrak waren Dynamo Kiev en Skakhtar Donetsk, met de inbreng van veel Braziliaanse spelers, een vaste waarde op het jaarlijkse Europese bal voor voetbalclubs.”

Warme club

Na zijn komst in België speelde Oleksandr bij Club Brugge, later vijf jaar bij KVO Oostende, drie seizoenen bij het Nederlandse HSV Hoek, twee jaar RC Gent, Winkel Sport, Dikkelvenne en vorig seizoen Petegem. “Bij Gent leerde ik Jannes Tant kennen”, besluit Oleksandr Beshliaha. “De beste trainer die ik ooit had. Daarentegen was mijn overstap naar Winkel een volledige miskleun. Ik heb er nooit een eerlijke kans gekregen. Ik weet nog altijd niet waarom ik niet eens mocht tonen wat ik in mijn mars had. Met mijn keuze voor FC Gullegem heb ik het getroffen. Ik weet wel, pas wanneer de competitie op gang schiet wordt het serieus. Maar nu al heb ik er een goed gevoel bij. FC Gullegem staat voor een warme club met een menselijke aanpak. Vanaf de eerste dag werd ik er vriendelijk ontvangen. We hebben een ruime en kwalitatieve kern die gewapend is om de linkerkolom te ambiëren en op eigen veld de toppers het vuur aan de schenen te leggen.”

The post Oleksandr Beshliaha is een van de nieuwelingen bij FC Gullegem: “Heb er nu al een goed gevoel bij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Helikopterpiloot van Royal Navy omgekomen bij ongeluk op Kanaal

Een lid van de Britse Royal Navy is in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen bij een helikoptercrash op het Kanaal. Dat maakt de marine donderdag bekend. De helikopter voerde een nachtelijke oefening uit met het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth, toen het misging. De Merlin Mk4 moest volgens de Britse marine voor de kust van Dorset

Lees meer »

Jelmont uit ‘B&B zoekt lief’ lijkt compleet van aardbol verdwenen: “Hij wil zijn naam opnieuw veranderen”

Na zijn stormachtige deelname aan ‘B&B zoekt lief’ lijkt B&B-uitbater Jelmont van Gestel (62) van de aardbodem verdwenen. Hij is totaal onbereikbaar en laat iedereen met vragen achter, inclusief VTM. Daarom trok ‘Dag Allemaal’ naar Portugal om op zoek te gaan naar de man die deze zomer zoveel mensen tegen zich in het harnas joeg. “Jelmont vertelde me dat hij

Lees meer »

Financieel medewerkster (40) pluimt Vives-Hogeschool voor 93.000 euro: “Ik had problemen door verbouwingen thuis”

Een 40-jarige ex-financieel medewerkster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft haar werkgever in vier jaar tijd in totaal 93.618 euro afhandig gemaakt. De vrouw riskeert er een jaar cel voor, maar zal wellicht milder gestraft worden omdat ze meteen alles toegaf aan Vives en nu maandelijks terugbetaalt. “Ik schaam me enorm. We kwamen thuis in financiële problemen door een

Lees meer »

Vrouw (62) dood teruggevonden in mobilhome langs snelwegparking: “Onderzoek naar de feiten loopt”

Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen dinsdag het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. Het West-Vlaamse parket opende een onderzoek naar de feiten. “Ik kan bevestigen dat mijn cliënt in verdenking werd gesteld voor schuldig verzuim”, zegt meester Lawrence Taillaert. “Ondertussen is hij vrijgelaten.”
The post Vrouw (62)

Lees meer »